Haberin İngilizcesi için tıklayın
Anayasa Mahkemesi (AYM), Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen hukukçuların avukatlık yapmasına izin verilmemesi hakkında ihlal kararı verdi. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, KHK’lerle ihraç edilenler artık avukatlık mesleği yapabilecek, stajı yarım kalanlar da stajlarını tamamlayıp Türkiye Barolar Birliği’ne ruhsat başvurusunda bulunabilecek.
"Avukatlık kamuda hizmet kapsamında bulunmuyor"
Anayasa Mahkemesi, KHK'lilerin avukatlık yapmasının önünü açan bir karara imza attı. Mahkeme, KHK ile ihraç edilen bir kamu görevlisinin avukat olarak baro levhasına yazılma işleminin "kamu hizmetinde istihdam edilme yasağı kapsamında bulunmadığı"na karar verdi.
Kararda, "Söz konusu kararlarda, sadece yürütülen hizmetin kamu hizmeti olmasından hareketle avukatlığın kamu görevlilerinin tabi olduğu kurallara tabi kılmasının mesleğin niteliği ve gerçekleri ile örtüşemeyeceği, kamu hizmeti olarak kabul edilmiş olsa da serbest avukatlık mesleğinin devlet memuriyeti görev ve hizmetleriyle aynı nitelikte görülemeyeceği ve aynı ölçütlere tabi tutulamayacağı da belirtilmektedir" denildi.
"KHK'ler hukuksuzdur"
Kararın ardından, KHK'li hukukçu Cenk Yiğiter, avukatlık stajını tamamlamak için Ankara Barosu’na başvuruda bulundu.
Anayasa Mahkemesi bugün, KHK'lılara avukatlık yaptırılmamasının hak ihlali olduğuna yönelik iki bireysel başvuru kararını Resmi Gazete'de yayınlandı. Biraz sonra bu kararlarla birlikte @ankarabarosu 'na avukatlık stajımın kaldığı yerden devamı için başvuruda bulunacağım.
— Cenk Yiğiter (@cenkyigiter) September 8, 2020
Akademisyen, hukukçu Ertuğrul Uzun ise sosyal medya hesabından karar için şöyle dedi: "Benim asıl işim akademisyenlik. KHK'ler hukuksuzdur ve iptal edilmelidir. Ben işimi istiyorum."
Bu arada: Benim asıl işim akademisyenlik. KHKler hukuksuzdur ve iptal edilmelidir. Ben işimi istiyorum. https://t.co/Xmnx0Lm2Ta
— Ertuğrul Uzun (@ertugrulbaskan) September 8, 2020
Ne olmuştu?
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) mesleklerinden ihraç edilen Çanakkale Cumhuriyet Savcısı M.B. ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda iletişim uzmanı Taner Mahmutoğlu, hukuk fakültesinden mezun olduklarını ve avukatlık yapmak istediklerini söyleyerek bulundukları şehirlerin barolarına başvuruda bulundular. Bu talep barolar ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından kabul edilmesine rağmen Adalet Bakanlığı’nın engeline takıldı. Bakanlığın itirazı üzerine yerel idari mahkemeler TBB’nin kararını iptal etti. İki avukat Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Başvurunun ardından AYM Genel Kurulu, KHK ile ihraç edilen hukukçuları haklı buldu. Yüksek Mahkeme’nin oybirliğiyle aldığı kararda iki avukatın özel hayata saygı ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine, avukatlık mesleğini yapamayacaklarına ilişkin yargı kararlarının kanunilik ilkesine aykırı olduğuna hükmetti. AYM, “Söz konusu kararlarda, sadece yürütülen hizmetin kamu hizmeti olmasından hareketle avukatlığın kamu görevlilerinin tabi olduğu kurallara tabi kılmasının mesleğin niteliği ve gerçekleri ile örtüşemeyeceği, kamu hizmeti olarak kabul edilmiş olsa da serbest avukatlık mesleğinin devlet memuriyeti görev ve hizmetleriyle aynı nitelikte görülemeyeceği ve aynı ölçütlere tabi tutulamayacağı da belirtilmektedir” dedi.
(SO)