Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 1993’te Sivas’taki Madımak Oteli’nde aralarında yazar ve sanatçıların bulunduğu 35 kişinin yakılarak öldürülmesi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis alan 86 yaşındaki Ahmet Turan Kılıç'ın kalan cezasını kaldırdı. Kılıç, Sivas davasında önce idam cezası almış, idamın kaldırılmasından sonra cezası ağırlaştırılmış müebbete çevrilmişti.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan karar göre, Kılıç'ın kalan cezası, Adli Tıp Kurumu'nun verdiği sağlık raporu doğrultusunda sağlık sorunları bulunduğu gerekçesiyle kaldırıldı.
Altıok: Sanıkları kurtarmanın peşine düştüler
Sivas Katliamı'nda hayatını kaybeden şair Metin Altıok'un kızı olan Zeynep Altıok bianet'e yaptığı açıklamada, davanın Mart 2012'de zaman aşımına uğradığını belirterek bu tarihten sonra faillerin serbest bırakılması için çalışmalar yapıldığını söyledi.
Kılıç’ın serbest bırakılması için uzun süredir hükümete yakın gazetelerce kampanya yürütüldüğünü dile getiren Altıok “Adaletin gelmesi için adım atmayan devlet şimdi sanıkları kurtarmanın peşine düşmüş durumda” dedi ve şöyle devam etti:
"Soru önergelerim cevapsız kaldı"
"Milletvekili olduğum dönemde katliamın faili olan kaç kişinin içeride olduğunu ve kaç kişinin serbest bırakıldığını öğrenmek için soru önergeleri vermiştim. Fakat hiç birine cevap verilmediği gibi ‘kişisel ve uzun’ denilerek soru önergeleri Meclis Başkanlığı’nca tarafıma iade edildi. Çünkü özel olarak sakladıkları bir hükümlü bilançosu var.
"Cezasını tamamlayan ve tamamlamayan kaç kişi var bunu bilmiyoruz, bu bilgilere erişemiyoruz.
"Hasta tutuklu denilerek daha evvel adli tıbba sevk edilen Kılıç adli tıptan hasta olduğuna dair bir rapor alamayınca, Kılıç’ı muayene edenlere soruşturma açılmıştı. Bizim basından öğrendiğimiz son haber buydu.
"Fakat şu ana Kılıç serbest bırakılan tek kişi midir? Hayır değildir. Cezai indirimle serbest bırakılan başka kişilerin olduğunu da biliyoruz.
"Adaletin yerini bulması için çaba sarf etmediler"
"Sanıkların mağdur olduğu kurbanların ise ciddiye alınmadığı bir düzen halini aldı bu durum. Adaletin bulması için hiç çaba sarf etmediler.
"Bu ülkede yüzlerce hasta tutuklu var ve hasta tutukların nice başvurularına kimse cevap vermedi. Hastalığına rağmen ölüme terk edilen Kuddusi Okkır gibi, hayati tehlikesine rağmen hastaneye sevkine izin verilmeyen Selahattin Demirtaş gibi onca hasta, yaşlı ve mağdur tutuklu için çalışmayan sistem kimilerini koruyup kolluyor.
"Bu şekilde ölüme terk edilen insanları hatırlayın. En son Selahattin Demirtaş’ın hastalığının nasıl gizlendiğini hatırlayın. Ben nice tutukluyu, hükümlüyü bırakarak böylesi bir affetmenin hangi kişisel ilişkiyle olduğunu merak ediyorum sadece. Cumhurbaşkanı bütün hasta tutuklular için böyle bir tasarrufta bulunabilir mi?"
Ne olmuştu?
Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu onlarca yazar, şair ve sanatçı Pir Sultan Abdal Şenlikleri için 3 Temmuz 1993'te Sivas'da toplanmış, kentin çeşitli bölgelerinde toplanan binlerce kişi kente sanatçıları "dinsizlik" ile suçlayarak Madımak Oteli'ne doğru yürüyüşe geçmişlerdi.
Otele önce taşla saldıran saldırganlar daha sonra oteli ateşe vermişlerdi. Onlarca kişi protestocuların yaktığı otelde sıkışıp kalmış, saatler geçmesine rağmen kalabalığa kimse müdahale etmemişlerdi.
Madımak'ı saran alevler, aralarında halk ozanları Muhlis Akarsu, Nesimi Çimen ve Hasret Gültekin, şairler Metin Altıok ve Behçet Aysan, Uğur Kaynar, yazar Asım Bezirci, karikatürist Asaf Koçak'ın da yer aldığı 35 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.
Hapishanelerde 1333 hasta tutuklu ve hükümlü var
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nin hasta mahpuslara ilişkin yaptığı açıklamaya göre de, 2017 yılının başından Ağustos 2019’a kadar 39 hasta tutuklu hapishanelerde yaşamını yitirdi.
TIKLAYIN - Hasta Mahpus Görüşe Sedye İle Getirildi
İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) son açıklamasına göre, hapishanelerde 457’si ağır olmak üzere 1333 hasta mahpus bulunuyor. (HA)