Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik ambargosunu delmekle suçlanarak 32 ay hapis cezasına çarptırılan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla 28 aydır tutuklu bulunduğu ABD’den bugün Türkiye’ye gönderildi.
Atilla’nın 19 Temmuz Cuma günü Pensilvanya’daki FCI Schuylkill Cezaevinde’nden tahliye edilmesinin ardından sınır dışı işlemleri başlatılmıştı.
TIKLAYIN - Hakan Atilla Tahliye Edildi, ABD'den Sınır Dışı Edilecek
İşlemlerinin tamamlanmasının ardından dün New York JFK Havalimanı'ndan uçağa bindirilen Atilla, bugün 11.30 sularında İstanbul Havalimanı'na indi. Pasaport işlemlerinin ardından 12.30 gibi havalimanı dışına çıkan Atilla'yı burada ailesinin yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak karşıladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan'ın da Atilla'yı karşılamak için havalimanına geldiği öğrenildi. Karşılama töreninin ardından Atilla, ailesi ve Albayrak ile birlikte VİP odaya girdi.
Peki iyi hal dolayısıyla çarptırıldığı cezadan dört ay önce tahliye edilen Atilla’yı tutuklamaya götüren süreç neydi? Yargılama sürecinde neler yaşandı?
Sarraf'ın tutuklanması
Tarihler 19 Mart 2016’yı gösterdiğinde İran asıllı işadamı Rıza Sarraf'ın Miami Uluslararası Havalimanı’nda gözaltına alındı. 21 Mart 2016'da ise mahkemeye çıkarılıp tutuklandı.
Sarraf’a ABD’li makamlarca 2010-2015 yılları arasında "İran'a karşı uygulanan yaptırımları delme'", "kara para aklama", "kara para aklamak için komplo kurma" ve "ABD bankalarını dolandırma" suçlamaları yöneltildi.
Yargılama sürecinin Türkiye’ye uzanabileceği konuşulurken, Türkiye ABD’ye nota vererek, Sarraf’tan haber alınamadığı ve can güvenliğinden endişe edildiği gerekçesiyle ABD’li makamlardan bilgi istedi.
Hakan Atilla'nın tutuklanması
Hakan Atilla ise Rıza Sarraf soruşturması kapsamında New York JFK havaalanında 29 Mart 2017’de gözaltına alındı. İran'a yönelik uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Atilla tutuklanarak cezaevine konuldu.
Nisan 2017'de Atilla ve Sarraf dosyaları birleştirildi.
Sarraf hakkında 90 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra 50 milyon dolar para cezası istenirken ve Türkiye ABD tarafından haber beklerken 26 Ekim 2017'de Sarraf’ın hakkındaki suçlamaları kabul edip savcılıkla iş birliğine gittiği haberleri yayıldı.
Sarraf itirafçı oldu
Sarraf, altın karşılığı doğalgaz ticareti için kullandığı bankanın Halkbank olduğunu itiraf etti. Böylece Atilla, Sarraf'ın itirafçı olup tanık konuma programına geçmesiyle ABD’de görülen davanın tek sanığı olarak kaldı. New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde görülen duruşma başladığında artık Rıza Sarraf sanık değil tanık konumundaydı.
New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde görülen duruşmanın başlamasıyla Atilla'nın avukatları dosyanın Sarraf'tan ayrı yargılanmasını talebinde bulundu fakat bu talep kabul edilmedi.
Yargılama başladığında ise Sarraf, Atilla'ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini söyledi. Atilla ise Sarraf'ın Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'a rüşvet verdiğini iddia etmesiyle ilgili olarak konu hakkında bilgi sahibi olmadığını, kendisinin kimseden rüşvet aldığını söyledi.
Atilla suçlu bulundu
New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan Atilla 32 ay hapis cezasına ve 50 bin dolar para cezasına mahkum edildi. Atilla'nın hapiste bulunduğu süre de cezasından düşüldü.
Arka planda ne oldu?
Sarraf, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına kadar ismi Türkiye kamuoyu tarafından çok fazla bilinen bir isim değildi. Soruşturma kapsamında 21 Aralık 2013’te tutuklanan Sarraf kısa süre sonra serbest bırakıldı.
Sarraf o dönemde İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamları Ali Ağaoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında yer aldığı 89 kişi ile birlikte gözaltına alınmıştı.
İddiaya göre Sarraf, kamu görevlilerine rüşvet vererek, ABD’nin İran ambargosunu kırıyor, Türkiye'nin altın ihracatı karşılığı İran'dan doğalgaz alımını yönetiyordu.
28 Şubat 2014'te serbest bırakılan Sarraf hakkındaki suçlamalar "delillerin usulsüz toplanması” gerekçe gösterilerek düşürüldü.
Sarraf’ın operasyonlar sırasında, el konulan 1 milyon TL’si, 800 bin eurosu ve 60 bin doları ve iki kilo altını faiziyle birlikte iade edildi.
Operasyonlar sırasında, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evinde de yapılan aramada ayakkabı kutularında 4 milyon 500 bin dolar bulunmuştu. Bu paralar da daha sonra Aslan'a iade edilmişti. ABD'deki yargılama sürecinde bu paraların Aslan'a Sarraf tarafından rüşvet olarak verdiği anlaşıldı.
ABD’de iki ismin yargılanmasıyla sonuçlanan süreçte, mahkemenin odak noktalarından bir tanesini 17-25 Aralık operasyonları oluşturdu.
Sarraf itirafçı konumuna geçerken Atilla suçlu bulundu ve 32 ay hapis cezasına çarptırıldı. Atilla tahliyesinin ardından Türkiye’ye gönderilirken, itirafçı konumuna geçen Rıza Sarraf’ın ise nerede olduğu bilnmiyor.
Hakan Atilla hakkında
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun olduktan sonra 1995'te Halkbank A.Ş.'de Araştırma Geliştirme ve Planlama Müdürlüğü'nde Uzman Yardımcısı ünvanıyla göreve başladı.
Ardından Bankaclık Kartları ve Nakit Yönetimi Müdürlükleri'nde Uzman sıfatıyla görev aldı. Stratejik Planlama Daire Başkanlığı'nda Yönetmen ve Bölüm Müdürlüğü görevlerini üstlenen Atilla, 2007-2011 yılları arasında Finansal Kurumlar ve Yatırımcı İlişkileri Daire Başkanı olarak görev yaptı.
Atilla, 2011'den 2017'de tutuklanıncaya kadar Halkbank'ın Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü. (HA)