Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çözüm sürecinin sona ermesine neden olan, Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz 2015’te polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar’ın öldürülmesiyle ilgili davada verilen beraat kararları onandı.
Polis memurlarının öldürülmesiyle ilgili Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 Mart 2018’de görülen karar duruşmasında dördü tutuklu dokuz sanığın tamamının beraatına karar verilmişti.
Dava savcısının karara itirazı üstüne Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi’nde temyiz duruşması görüldü.
Bölge Adliye Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onayarak sanıkların tamamının beraatına hükmetti.
Ne olmuştu?
Saldırının ertesi günü beş kişinin içinde olduğu bir araç polis tarafından durduruldu ve araçtakiler karakola götürüldü. Karakolda işlemlerin sürdüğü sırada gelen bir ihbarda araçta bulunanların cinayete karıştığını söylendi.
Saldırıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yedisi tutuklu toplam 13 sanık hakkında müebbet hapis istemiyle dava açıldı.
Davada, cep telefonu sistemiyle iletişim kuran kişilerin kiminle, ne zaman, nereden nereye, kaç kez ve ne kadar süreyle görüşme yaptığını ortaya koyan sistem olan "Historical Traffic Search" (HTS) verilerinin sanıklara ait olan telefonlara ait olduğunu söylenmiş, ardından TEM Şube tarafından HTS ilişik raporu hazırlanmıştı.
Durumu kontrol etmek için HTS verilerinin istenmesine karşın HTS verilerinin dosyada olmadığı, TEM Şube tarafından kopyası alınmaksızın imha edildiği ortaya çıktı.
Dava sürecinde olayla ilgili telefon ihbarları yapan kişilerin birçoğunun kimliği belirlenemedi. İhbarı yapan bazı kişilerin olaya dair bazı durumları ayrıntılı biçimde söylemesinden yola çıkılarak bu kişilerin de saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceği ifade edildi.
Davada, yedi sanığın tutuklanmasına neden olan ihbar asılsız çıktı. İhbarı yaptığı ileri sürülen kişi mahkemedeki ifadesinde, "Kimlik bilgilerim kullanılarak benim adıma 10 adet hat çıkarılmış, söz konusu numarayı ben kullanmadım. Söz konusu ihbarı da ben yapmadım" dedi.
Olayın meydana geldiği mahallede yaşamasından dolayı ifadesi alınan bir tanık ise ölen iki polisin o akşam eve iki arkadaşlarıyla birlikte geldiğini söyledi.
Dava sürecinde davaya bakan hakim FETÖ davası kapsamında tutuklandı.
1 Mart 2018 tarihinde Urfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tüm sanıklar için beraat kararı verdi.
TIKLAYIN - “Ceylanpınar’da 2 Polisin Faili Meçhul, Çözüm Süreci Bitti, Yüzlerce Kişi Öldü”
Cinayetlerin çözüm sürecine etkisi
Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, 22 Temmuz 2015 günü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli Feyyaz Yumuşak ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli Okan Açar beraber yaşadıkları evde enselerinden vurulmuş olarak bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı gün yaptığı açıklamada “Bazı kesimlerin, iki polisimizin şehit edilmesini üstlenen PKK'nın alçakça cinayetlerini görmezden gelmeleri, söz konusu terör örgütünü neredeyse şirin göstermeye yeltenmeleri, niyetlerinin ne olduğunu açıkça göstermektedir” dedi.
Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan bir haberde Ceylanpınar’daki cinayetleri Halk Savunma Güçleri’nin (HPG) üstlendiğinin duyurulmasının ardından, dönemin Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklama yaptı:
“Polislerimizle ilgili olarak, PKK bağlantısı olduğu bilinen bir oluşum tarafından, bunun bir misilleme olduğu ve katledilmesi olayını üslendiğini biliyorsunuz. Bu oluşumun gerçekten bağlantılı olup olmadığı araştırılıyor. Ama neresinden bakarsak bakalım, bir terör örgütünün işlediği terör suçudur. Bunu yapanlar mutlaka karşılığını göreceklerdir.”
TIKLAYIN - Ceylanpınar Cinayetiyle İlgili Kim, Ne Demişti?
Ardından PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan yaptığı açıklamada “Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesi bizim merkezi bir kararımızla yapılmış bir eylem filan değildir. Hatta resmi bir birimimizin yaptığı bir eylem bile değildir. Kendine ‘Apocu Fedailer’ diyen bir grup tarafından yapılmış bir eylemdir. Biz de zaten bunu böyle açıkladık. Hemen buna sarıldılar” dedi.
TIKLAYIN - 2005-2015 PKK-Türkiye Görüşmeleri: Çözüm ile Derinleşen Çözümsüzlük
Ceylanpınar’ın hemen bir gün sonrası 23 Temmuz 2015’te Irak’ın kuzeyindeki PKK hedeflerine yönelik hava operasyonları düzenledi.
23-24 Temmuz günleri ise Türkiye çapında IŞİD, DHKP/C ve PKK, PKK'nin gençlik yapılanması YDG/H'ye yönelik polis operasyonu başladı. İki günde 34 ilde toplam 851 kişinin gözaltına alındı.
Ardından “Hendek Operasyonları” olarak adlandırılan askeri operasyonlar başladı. Hendek Operasyonları sokağa çıkma yasaklarıyla eş zamanlı olarak ilerledi.
TIKLAYIN - Sokağa Çıkma Yasakları ve Sivil Ölümler
TIKLAYIN - Ceylanpınar Cinayeti: Çözüm Süreci Nasıl Bitirildi?
(EKN)