Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avukatı Cem Halavurt, İzmir’de ev hapsinde tutulan rahip Andrew Craig Brunson’un ev hapsinin ve yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması için İstanbul Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi Ön Bürosu’na ilettiği dilekçeyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı.
Avukat Halavurt, dilekçede, Brunson’un Aralık 2016’da tutuklandığını, Temmuz 2018’de konutu terk etmeme ve yurtdışına çıkış yasağı konulmasına karar verilerek özgürlüğünün kısıtlanmasına devam edildiğini belirtti.
Rahip Brunson için "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" iddiasıyla 15 yıla kadar, "casusluk yaptığı" iddiasıyla ise 20 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
TIKLAYIN - Rahip Brunson Nelerle Suçlanıyor?
Brunson, Aralık 2016’da tutuklanmış, tutukluluğu 25 Temmuz 2018’da ev hapsine çevrilmişti.
Brunson, 12 Ekim’de hakim karşısına çıkacak.
"Tutukluluk süresi makul süreyi aştı"
Ayrıca dilekçede, Brunson’un gözaltına alınmasından bu yana 2 yıla yakın bir süre geçtiği hatırlatıldı ve bu durumun Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne aykırı olarak makul süreyi aştığı da ifade edildi.
Halavurt’un dilekçesinde öne çıkan detaylar şöyle:
*Bunson’un tutuklanmasına neden olan Dua kod adlı gizli tanığın ifadesinde adı geçen Mormon kilisesine ait olan bilgi ve belgelerin hiçbiri suç teşkil etmemektedir.
*Anayasa Mahkemesi'nde yapılan başvuru duruşmalı olarak incelensin ve ev hapsi kararının kaldırılması ile ev hapsinde tutulmasının hukuka aykırı olduğunun tespit edilerek Anayasa'nın 19 ve AİHS'nin 5. Maddelerinin ihlal edildiğinin tespitine karar verilmesini talep ediyorum.
Brunson Davası’nda sona mı gelindi?
9 Aralık 2016’da gizli tanığın ifadeleri ile gözaltına alınan ve İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen rahip Brunson ve eşinin ifadelerini alındıktan sonra rahip Brunson tutuklanmış, eşi serbest bırakılmıştı.
Rahip Brunson için 18 ay sonra hazırlanan iddianamede, 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği' gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
Brunson'ın tutukluluğu 25 Temmuz'da adli kontrol şartıyla ev hapsine çevrilmişti. İlk açıklaması "bunun yeterli olmadığı" yönünde olan ABD ardından yaptırım kararı almış,F-35'lerin Türkiye'ye teslimatını durdurmuştu.
Bunun üzerine, Türkiye ve ABD arasında zaman zaman tırmanan gerginlikler daha görünür bir hale gelmişti. Hatta gerginliklerin çözülmesi için Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında dokuz kişilik heyet, 7 Ağustos 2018’de ABD’ye gitmişti, ancak sorunlar çözülememişti.
Bu gerginlikler Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir neden olarak kamuoyuna sunulmuştu.
Brunson’un ev hapsinin kaldırılması için avukatı Halavurt’un Ağustos 2018’de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ve İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz reddedilmişti.
Son olarak Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ABD'li Rahip Andrew Brunson ile ilgili olarak 24 Eylül’de yeni bir kulis haber yapmıştı ve Brunson’un 12 Ekim’de tahliye edilebileceğini ifade etmişti. (EMK)