Fotoğraf: AA (Arşiv)
Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ABD'li Rahip Andrew Brunson ile ilgili yeni bir kulis haber yaptı.
Daha önce ABD Başkanı Donald Trump ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brunson ve o dönem İsrail'in elinde tutuklu bulunan Ebru Özkan konusunda pazarlık yaptığını yazan gazete, Brunson'ın serbest kalması için bir sonraki duruşmayı işaret etti.
TIKLAYIN - Rahip Brunson İçin "Takas" İddiası, İsrailli Yetkili Doğruladı
İstanbul'dan David Gauthier-Villar, Washington'dan Dion Nessenbaum imzalı haberde Türkiye'den yetkililerin kaynak gösterildiği bilgiler yer aldı.
TIKLAYIN -"Pazarlık" İddiası: Trump ile Erdoğan Birbirini Yanlış Anladı
Türkiyeli yetkililer gazeteye 12 Ekim'de tekrar hakim karşısına çıkacak olan Brunson'ın serbest bırakılması için "Olası bir sonuç" ifadelerini kullandı.
"Hala aynı noktadaysak yükleneceğiz"
Habere göre ABD'li yetkililer de Trump yönetimine pastörün Türkiye'deki ekonomik çalkantılar nedeniyle serbest bırakılacağını söyledi. ABD'li bir yetkili Ekim ayını işaret ederek şunları söyledi:
"Ekim'e geldiğimizde hala aynı noktadaysak, Türklere yükleneceğiz. Fakat şu an kritik bir noktadayız ve köşeye sıkıştırmak istemiyoruz."
Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer yine de 'bir kutlama için erken' olduğunu belirterek "Erdoğan da aynı Trump gibi fikirlerini sıklıkla ve son dakikada değiştirmesi ile biliniyor" ifadelerini kullandı.
Temmuz ayında uçak hazırdı
Öte yandan gazete daha önceki 'pazarlık iddialarıyla' örtüşen bir başka iddia daha ortaya attı.
Habere göre ABD'li yetkililer Brunson'ın serbest kalacağından o kadar eminlerdi ki Almanya da bir uçak Brunson'ı Türkiye'den almak için hazır bekliyordu. Ancak Brunson için 25 Temmuz'da tutukluluğa devam kararı verildi.
Serkan Gölge beklentisi
Fotoğraf: Twitter
Gazete Türkiye'de FETÖ suçlamasıyla tutuklu bulunanlar arasında NASA'da ABD vatandaşı bilim insanı Serkan Gölge hakkında da görüşlere yer verdi.
Gazete "Erdoğan yönetimine yakınlığıyla bilinen avukat Selman Öğüt, burada da Brunson davasına benzer bir rota izlenebileceğini belirtti" ifadelerini kullandı.
Gölge Şubat ayında 7.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Gölge, cezaya Adana'daki mahkemede itiraz etmişti. Mahkeme Gölge'yi serbest bırakması ancak cezasını 5 yıla düşürdü ve terör örgütü üyeliği mahkumiyetini terör örgütüne yardım etmeye çevirdi.
Ancak Öğüt habere göre Brunson'ın serbest bırakılmasını şu ön koşula bağladı:
"Arkalarına yaslanmalı ve rahat olmalılar (ABD'li yetkililer), aksi halde bu kısır döngü devam eder. Eğer ben hakim olsaydım, 'bunu yap, şunu yap' şeklinde emir almayı kabul etmezdim. Amerika benim patronum değil."
“Brunson 12 Ekim’de bırakılabilir iddiası” yeni değilWJS’nin 12 Ekim’deki duruşmaya yönelik iddiası yaklaşık bir aydır çeşitli vesilelerle gündeme geliyor. Cumhuriyet gazetesi2 Eylül 2018 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Duygu Güvenç imzalı Ankara kulislerine dayanılarak verilen haberde Türkiye’nin ABD ile gerilimi düşürmek için Brunson’a 12 Ekim’deki duruşmada tahliye kararı verebileceği öne sürülmüştü. Haberde Türkiye’nin benzer bir hamleyi sınırı aştığı için tutukladığı Yunanistanlı iki askeri AB’nin girişimlerinin ardından, 15 Ağustos’ta beklenmedik şekilde serbest bırakması örneği verildi. İki askerin bırakılmasının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Viyana’da AB dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısına katılmıştı. Muharrem Erkek8 Eylül günü aynı iddiayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek dile getirdi. İzmir'de adli kontrolle ev hapsinde tutulan ABD'li papaz Andrew Brunson'ın, 12 Ekim'deki duruşmada tahliye edilebileceğini söyledi. Erkek açıklamasında gazeteci Deniz Yücel’in dönemin başbakanı Binali Yıldırım ile Merkel’in görüşmesinden bir gün sonra 16 Şubat 2018 günü tahliye edilmesine atıf yapmıştı: “Merkel istediği için bazı Alman vatandaşlar apar topar tahliye ediliyor.” Abdülkadir Selvi18 Eylül günü Hürriyet gazetesinde Abdülkadir Selvi de 12 Ekim için benzer bir durumu ima etti. Selvi doğrudan tahliye edilecek demedi ancak “Brunson olayı çözülene dek Türk-Amerikan ilişkilerinde bir ilerleme sağlanamayacağı anlaşılıyor”diye kurduğu mantık silsilesini Sarraf davasına bağladı. Rahip Brunson’un Reza Sarraf, Hakan Atilla ve Halk Bankası davası meselesinde müzakere yapmak isteyen Türkiye’nin elini zayıflattığını yazdı ve yazısını şöyle bitirdi: “AYM’den bir şey çıkar mı, yoksa uzar mı orasını bilmem ama 12 Ekim’de mahkemeden bir karar çıkması bekleniyor. Önemli olan çıkacak kararın krizin çözümüne hizmet edip etmeyeceği olacak.” |
(PT)
*Kaynak: Wall Street Journal. Haberin orijinali için tıklayın.