Haberin İngilizcesi için tıklayın
Fotoğraf: Evren Atalay/ AA/ Arşiv
ABD ve Türkiye ilişkilerinde gerginliği artıran Rahip Andrew Craig Brunson davası dezenfermasyonlarla ve yaygın medyada yer alan "casusluk" suçlamalarıyla tartışılırken Craig'in tutuklanmasına sebep olan süreci kısaca derledik:
- Protestan cemaatine ait İzmir Diriliş Kilisesi'nin yaklaşık 20 yıldır Türkiye'de yaşayan rahibi Andrew Craig Brunson ve eşi Ağustos 2016'da oturma izni sürelerinin bitmesi üzerine tekrar oturma izni almak için Göç İdaresi Müdürlüğü'ne başvurdu.
- İzmir Göç İdaresi Müdürlüğü uzatma başvurusunu Ankara'ya göndererek İçişleri Bakanlığı ile rutin yazışmalara başladı.
- Brunson hakkında hazırlanan iddianameden sonra öğrendiğimiz bilgilere göre hakkındaki soruşturma da bu yazışmalardan yola çıktı. "Brunson'ın niyeti" Göç İdaresi ile İçişleri Bakanlığı arasındaki yazışmalarda sorgulanmaya başlandı.
- İçişleri Bakanlığı bu yazışmalarda "Şüphelinin istemesi halinde ikamet izni alabilme imkanı varken pek çok kez geçici oturma izni talebi alarak, ısrarla ikametinin bulunmamasına dikkat ettiğinin belirlendiği, bu tespitin şüphelinin niyetinin sorgulanmasına neden olduğu değerlendirilmiştir" ifadeleri yer alıyor.
- Rahip Brunson hakkındaki soruşturma "Niyetinin sorgulanmasıyla" başladıktan sonra İzmir Göç İdaresi'ne bununla ilgili bilgi notu iletildi.
- Rahip Brunson ve eşi 7 Ekim 2016'da İzmir Göç İdaresi'nin çağrısı üzerine müdürlüğe gitti.
- Yıldıray Oğur'un Karar gazetesinde yayınlanan yazısına göre, Brunson ve eşine burada "Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymayan yabancı uyruklulara" uygulanan G-82 (Milli Güvenlik Aleyhine Faaliyet Tahdit) kodu ile oturma belgesi verilmeme kararı bildirildi.
- Çift, sınır dışı edilmek için İzmir Harmandalı'nda bulunan Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi. Eşi, 19 Ekim 2016'da yurt dışına çıkmama şartıyla serbest bırakıldı.
- 8 Kasım 2016 gece yarısına kadar Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Rahip Brunson, İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
- Sınır dışı işlemleri devam ettiği sırada FETÖ soruşturmasında bir 'gizli tanık' rahip Andrew Craig Brunson aleyhine savcılıkta ifade verdi.
- Bu 'gizli tanığın' ifadesinde, Brunson'un çeşitli illerde misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğunu, FETÖ'nün dinler arası diyaloğu geliştiren bir örgüt değil, dini oluşum olduğunu söylediğini ileri sürdü.
- Bu suçlamalarla 9 Aralık 2016 tarihinde adliyeye sevk edilen Brunson çiftinden rahip Andrew Craig Brunson tutuklandı, eşi serbest bırakıldı.
- Rahip Brunson için 18 ay sonra hazırlanan iddianamede, 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği' gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
- Brunson'ın tutukluluğu 25 Temmuz'da adli kontrol şartıyla ev hapsine çevrildi. İlk açıklaması "bunun yeterli olmadığı" yönünde olan ABD ardından yaptırım kararı aldı, F-35'lerin Türkiye'ye teslimatını durdurdu.
TIKLAYIN - Rahip Brunson Nelerle Suçlanıyor?
TIKLAYIN - ABD'ye Dışişleri Bakan Yardımcısı Başkanlığında Heyet Gidiyor
TIKLAYIN - Trump: Rahip Brunson İçin Türkiye'ye Yaptırım Uygulayacağız
TIKLAYIN - ABD Senatosunda "Türkiye'ye Finansal Kısıtlama" Tasarısı
(PT)