Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Erzurum Palandöken'de 'Terör Suçları Bölge Değerlendirme Toplantısı”nda hayvan hakları üzerine konuştu.
Erzincan Orduevi’nde zorunlu askerlik yaparken bir kediye işkence yapan T.H.’nin görüntülerinin kamuoyunda tepkilere neden olması sonucu başlayan tartışmalara değinen Adalet Bakanı Gül, hayvanları korumaya yönelik düzenlemenin son aşamaya geldiğini belirtti.
“Para cezalarını artırıp, hapis cezası getiren çalışmalar”
Bakan Gül, şöyle konuştu:
"Kurumlarımızla birkaç aydır yaptığımız çalışmayı nihayete erdirmek üzereyiz. Kurumlarımızın da son görüşünü aldıktan sonra bunu kamuoyuyla paylaşıp, Meclis'e sevk edeceğiz.
“Bu yapılan çalışmayla da hayvanları bir 'mal' olarak gören anlayıştan onları da bir 'can' olarak gören anlayışa dönüşecek şekilde bir düzenlemeyi yapacağız.
“Çünkü ‘yaratılanı’, ‘yaratandan’ ötürü severiz. Bunların hepsi bizlere emanettir. Hayvanlar da insanlara emanettir. Kötü muamele, işkence asla kabul edilemez.
“Bu husus ile ilgili de yasadaki hangi ihtiyaçlar varsa bunları tekrar gözden geçirip kamuoyuyla paylaşacağız.
“Ak Parti hükümeti bu konuda çok önemli adımlar attı ama uygulamada kötüye kullanılan ya da boşluk olan hususları da tekrar göz önüne alıp, para cezalarını artırıp, hapis cezasını getiren çalışmaları tamamlamış olacağız."
Ne olmuştu?
Erzincan Orduevi’nde zorunlu askerlik yaparken yavru kediye işkence görüntüleri sosyal medya aracılığıyla yayılan T.H. gözaltına alınmasının ardından 2 bin 250 lira para cezasına çarptırıldı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Kararı veren Erzincan Sulh Ceza Mahkemesi, yasalarda sahipsiz hayvanlarla ilgili mevzuatın yetersiz olduğunu not düşerek, sahipli kelimesinin anayasaya aykırılığı hususunda Anayasa Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunulmasına karar verdi.
Ayrıca T.H. hakkında 3. Ordu Komutanlığı Disiplin Kurulunca 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu kapsamında disiplin cezası verildi. Cezanın içeriğine dair bilgi ise paylaşılmadı.
2011'den beri Meclis'te hayvan hakları mücadelesi
Tüm partilerin üzerinde uzlaştığı "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 2011'de dönemin başbakanı Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu.
Tasarı 2012'de ve 2014'de kamuoyunda çokça tartışılmıştı. Hayvanların petshop’larda sergilenmesini de yasaklayan tasarı 2014'ten bu yana askıda.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekili Umut Oran da Şubat ayında 5199 no’lu Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi sunmuş, ancak hayvan hakları savunucularından gelen tepkiler üzerine kanun teklifini güncelleyerek İstanbul Milletvekili Melda Onur'la birlikte yeni bir kanun teklifi hazırlayarak 26 Haziran'da meclise sunmuştu.
CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin de Ağustos 2017’de hayvanların kasten ve taksirle öldürülmesi ve yaralanması eylemlerinin suç sayılarak Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında değerlendirilmesi için kanun teklifi vermişti. (EKN)