Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Fethullahçı Terör Örgütü” (FETÖ) soruşturması kapsamında tutuklanan aralarında Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan, gazeteci Nazlı Ilıcak ile kapatılan Zaman Gazetesi'nin eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da bulunduğu 17 şüpheli hakkındaki iddianame hazırlandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay tarafından, "FETÖ'nün medyadaki unsurlarının darbe girişimindeki rolü" başlığı altında hazırlanan iddianame 247 sayfadan oluşuyor.
İddianamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ve 65. Hükümet suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle davacı olarak yer aldı.
Altısı tutuklu, biri tutuksuz ve 10’u firari 17 sanıktan 16’sı hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianame İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemenin iddianameyi 15 gün içinde kabul etmesi durumunda şüphelilerin yargılanmasına başlanacak.
Doğan Haber Ajansı’ndan (DHA) Ümit Türk’ün geçtiği habere göre, sanıklara yöneltilen suçlamalar şöyle:
Altan kardeşler ve Ilıcak…
İddianamede yazar Ahmet Altan, kardeşi Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak'ın darbe girişimini öncesinden bildikleri ve darbe girişimine zemin hazırlayan söylem ve propagandalarda bulundukları iddia edildi.
Üç isim hakkında, darbeye teşebbüs suçunu oluşturan, "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
Altan kardeşler ile Ilıcak'ın söz konusu suçu FETÖ terör örgütü adına işledikleri belirtilerek "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan ayrıca 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İddianamede Ahmet Altan'ın darbe girişiminden bir gün önce, Can Erzincan TV'de Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak'ın sunduğu programa katıldığı ve burada yapılan konuşmalarda şüphelilerin bir gün sonra gerçekleşecek darbe girişimini bildikleri iddia edildi.
Ahmet Altan'ın aynı programda "Balyoz" davasında öne sürülen darbe belgelerinin gerçek olduğu yönünde söylemlerde bulunduğu, kumpası aklamaya çalıştığı, kendisinin de sanığı olduğu kovuşturma kapsamında tutuklu bulunan ve yargılaması devam eden gazeteci Mehmet Baransu'nun suça konu eylemlerini görmezden gelerek gazetecilik faaliyetinden tutuklanmış gibi algı oluşturmaya çalıştığı belirtildi.
Dumanlı, Uslu ve Opçin…
Kapatılan Zaman gazetesi eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, eski Taraf yazarı Emre Uslu, gazeteci Tuncay Opçin hakkında da "Darbeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet istendi.
Dumanlı, Uslu ve Opçin için ayrıca "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan da 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, Uslu hakkında ayrıca, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçundan da üç yıla kadar hapis istendi.
İddianamede Dumanlı'nın Zaman gazetesinin başında olduğu 10 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan bir reklam filminin 15 Temmuz'a ilişkin darbe mesajı taşıdığı belirtildi.
Reklam filmi ile 15 Temmuz darbe girişimi arasındaki sürenin 9 ay 10 gün olduğu dikkat çekilerek, reklam filminde yer alan bebek görüntüsü ile bu mesajın verildiği belirtildi.
İddianamede şüpheli Tuncay Opçin'in ise darbe girişiminden iki gün önce Twitter hesabından yaptığı paylaşıma yer verildi: “Yatakta basıp şafakta alacaklar".
Opçin’in bu mesajla Erdoğan'ın Marmaris’te rehin alınmaya çalışılması eylem planını önceden bilerek ve eylemi kastederek tehdit ettiği ifade edildi.
Samanyolu, Zaman ve Today’s Zaman yönetici ve çalışanları…
Samanyolu Televizyonu'nun Washington temsilcisi firari şüpheli Şemseddin Efe, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni firari şüpheli Bülent Keneş, Profesör Osman Özsoy, Zaman gazetesinin İsrail muhabiri firari şüpheli Abdulkerim Balcı, genel yayın yönetmen yardımcısı firari şüpheli Mehmet Kamış ile yönetici Faruk Kardıç, gazetenin görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı, Polis Akademisi'nde öğretim görevlisi olan Şükrü Tuğrul Özşengül, Zaman gazetesinin marka müdürü Yakup Şimşek ve gazetenin kültür sanat sayfasında çalışan Ali Çolak hakkında da "Darbeye teşebbüs" suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
Bu şüpheliler için ayrıca "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 buçuk yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.
İddianamede, kapatılan Zaman Gazetesinin 10 Ekim 2015'de yayınlanan ve darbe çağrışımında bulunduğu belirtilen reklam filmini çektiği tespit edilen ajansın sahibi şüpheli Tibet Murat Sanlıman hakkında ise "FETÖ silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Şüpheli Abdulkerim Balcı'nın 15 Temmuz günü darbe girişiminin gerçekleştiği sırada katıldığı TV programında "Askerin yönetimi ele geçirdiği, Cumhurbaşkanı ve Hükümet üyelerinin büyük ihtimalle yakalandıkları veya ölmüş olabileceklerini, bu durumda Hükümet yetkililerinin tek yapması gerekenin askerle pazarlık yapması olduğu" sözlerini sarf ederek, darbe girişimine halkın destek vermesini sağlamaya çalıştığı ifade edildi.
İddianamede şüpheli Osman Özsoy'un şüpheli Şemsettin Efe'nin sunduğu TV programına katılarak, bir gün sonra gerçekleştirilecek darbe girişimine yönelik "Türkiye'ye bir şey olmaz. Ben profesör olacağıma keşke bir albay olsaymışım mesela. Bu süreçte daha çok katkım olurdu" şeklinde konuşarak darbe girişimine ilişkin toplumda haklılık algısı oluşturma çalıştıkları belirtildi. (EKN)