Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski başkanı Melih Gökçek döneminde 2017'de yapımına başlanan Bilkent-İncek yol projesinin, ABB Başkanı Mansur Yavaş döneminde yeniden ihaleye açılmasına ODTÜ öğrencileri ve Ankaralılar tepki göstermiş, Rant Yoluna Hayır Platformu’nu kurmuştu.
26 Temmuz 2022’de iş makinelerinin ODTÜ arazine girmesiyle başlayan süreçte yolun araziye dönük çalışmaları platform katılımcıları tarafından şimdilik durduruldu ancak çevre bölgede çalışmalar devam ediyor. Rant Yoluna Hayır Platformu’ndan ODTÜ öğrencileri adım adım süreci takip ediyor.
bianet’e yol yapımının detaylarını anlatan ODTÜ öğrencilerinin ise ABB’den tek bir talebi var. Yol çalışması için imzalanan protokolün hemen iptal edilmesi ve söz konusu projenin kesin ve kalıcı olarak durdurulması. Zira bu yol hayata geçirildiği takdirde Ankara şehir merkezinde kalan tek ekolojik alan da yok olacak.
Ankara şehir merkezinde kalan tek ekolojik alan ODTÜ Ormanı
Rant Yoluna Hayır Platformu’ndan Barış Aslan, Ankara şehir merkezinde kalan tek ekolojik alanın ODTÜ Ormanı olduğunu söylüyor. “Burası da parçalandığı takdirde Ankara’nın şehir içinde herhangi bir ormanı veya bütünlüklü ekolojik alanı kalmayacak. Buradaki canlılık büyük oranda kaçışı olmayan bir şekilde yok olmuş olacak” diyor.
Tarımın ilk başladığı kadım tarım arazileri de tehlikede
Söz konusu yol çalışması sadece ODTÜ arazisi içerisinde yer almıyor. Yol projesi aynı zamanda Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden geçiyor. Rant Yoluna Hayır Platformu’ndan Tuğulka Köseoğlu, platformun Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden geçmesini de istemediğini belirtiyor.
“Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi hem tarımın ilk başladığı kadım tarım arazilerinin bulunduğu hem de ekolojik olarak çok önemli yerlere sahip bir bölge. Kadım tarım alanlarının ve Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin ekosisteminin zarar görmesini istemiyoruz.” diyor ve ekliyor “Bu bakımdan sadece ormanımızın parçalanmasına değil aynı zamanda bu yolun tamamına karşı olduğumuzu ifade etmemiz gerekiyor.”
ODTÜ rant yolu için imzalanan protokol 2017 yılına dayanıyor. Protokol, o dönemin ABB Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ’nün kayyumlu rektörü Verşan Kök ve Ankara Valiliği tarafından imzalanıyor. Yol projesi 11 kilometrelik bir yolu kapsıyor. 4.8 kilometresi ise ODTÜ’den geçiyor. Kalan altı kilometre, İncek Mahallesinden geçerek Niğde otobanına bağlanıyor.
“O kısımda (İncek Mahallesi) çalışmalar devam etti. Çünkü orası ODTÜ arazisi olmadığı için orada nöbet tutma ve oradaki çalışmayı engelleme şansımız olmadı. Şu an orası asfalt dökümüne hazır noktada.” diyor Barış Aslan.
Yolun ODTÜ arazisinden geçen kısmının iki ormanı böldüğünü vurguluyor Aslan. “ODTÜ kampüsünü içeren devasa bir orman parçası var” diyor. Yolun diğer tarafında ise 96 hektar yani yaklaşık bir milyon metrekarelik daha küçük bir orman parçası olduğunu da sözlerine ekliyor.
Ekolojik anlamda büyük bir yıkım
Yolun diğer tarafında kalan ormanlık alanın yol çalışmasıyla beraber ODTÜ arazisinden tamamen kopartılacak olduğunu belirten Aslan, “Bizim tahminimiz bu yol yapılaşmaya açılacak, ranta açılacak, imara açılacak. Ayrıca zaten bu yola sekiz şeritli 100 metre genişliğinde beş kilometre bir ormana asfalt dökmenin ekolojik anlamda büyük bir yıkım olduğunu da söylüyoruz her zaman. Çünkü sadece ormanda dokunduğu yeri öldürmüyor, kilometrelerce derinliğe kadar ormanı zehirliyor” diyor.
Başka rantlar elde edilecek olan bir yol
Yol projesinin ekolojik olarak tehlike oluşturmasının yanı sıra birçok inşaat projesi de söz konusu yol üzerinde çalışmalara başlamış durumda.
Yol protokolünün imzalandığı sıra dönemin ABB Başkanı Melih Gökçek’in oğlunun hayata geçirdiği Park Joven rezidanslarının çalışmalarına devam ediliyor.
Her ne kadar Mansur Yavaş burada bulunan inşaatların bir yıldır mühürlendiğini açıklasa da inşaatlardaki çalışmalara devam edildiğini belirtiyor platformdan Barış Aslan. Yaklaşık 480 dairenin bulunduğu inşaatta her bir dairenin 10 milyon TL gibi fiyatlarla satışa sunulduğunu kaydeden Aslan, satışların ‘ODTÜ orman manzaralı yeni yolu bekliyor’ ifadeleriyle yapıldığını söylüyor.
“Biz bir yıldır belgeliyoruz sürekli: O binalardaki inşaat devam ediyor. Sürekli bir çalışma var. Zaten binalar büyük oranda bitti. Birkaç ay sonra anahtar teslim olarak satıştalar şu an. Belediyenin mühürledik dediği şey hiçbir zaman gerçekleşmedi veya şirket bunu hiçbir zaman belki kaile almadı. Onu bilmiyoruz.” diyor.
Yol projesinin bir tarafı Bilkent Şehir Hastanesi’ne bağlanıyor. Yolun İncek Mahallesi tarafında ise başka rezidans inşaatları bulunuyor. “Yolun bir tarafında hasta garantili bir şehir hastanesi var. Diğer tarafında araç garantili bir otoban var. Aslında AKP’nin mega projelerini birleştiren ormana da rezidans inşaatlarıyla oradan da başka rantlar elde eden bir yol bu.” diyerek sözlerine devam ediyor ODTÜ öğrencisi ve platform gönüllüsü Barış Aslan.
Yol seçimlere kadar yapılmayacak
Rant Yoluna Hayır Platformu yolun kalıcı olarak iptali için çalışmalarına devam ediyor. Her ayın ikinci haftası düzenlenen meclis toplantılarında yol projesini gündeme getiren Rant Yoluna Hayır Platformu şimdiye kadar ABB önünde stant kurarak, meclis toplantılarına müdahil olmaya çalışarak birçok girişimde bulundu. Öyle ki Kasım ayındaki toplantıda basın açıklaması yapmak isteyen ODTÜ öğrencilerine polis, zabıta ve özel güvenlik görevlileri müdahale etti. Altı öğrenci gözaltına alındı.
Platformun yanı sıra ODTÜ Mezunlar Derneği’nin de Mansur Yavaşla yaptığı görüşmeyi hatırlatan Ilgaz Kekeç, yapılan görüşmede Yavaş’ın 2023 seçimlerine kadar yol çalışmasının durdurulduğunu açıkladığını belirtiyor. Ancak bunun yeterli olmadığını sözlerine ekleyen Kekeç, “Biz bu yolun resmi ve kesin bir şekilde iptal edilmesini istiyoruz. Yani seçim gibi siyasi oyunlara alet olmadan kendi ekolojik ve politik sebepleriyle iptal olması gerektiğini düşünüyoruz.” diyor.
Platformdan Dilara Ercanlı ise yapılan görüşmelerde ABB’nin her zaman kaçamak cevaplarla net bir tavır almadığını vurguluyor. “Birbiriyle alakasız, tutarsız cevaplarla hiçbir zaman bizi tatmin edici bir yanıt ya da eylemlilikte bulunmadılar. Dolayısıyla bu cevabın da bizim için tatmin edici olması ya da projenin iptaline yönelik herhangi bir umut olması mümkün görünmüyor.” diyor.
Ne olmuştu?
ODTÜ arazilerini de kapsayan yol proje protokolünün yapımı 9 Eylül 2017 tarihinde başlamıştı. "Bilkent-İncek Yol Projesi" olarak da bilinen proje, ABB Başkanı Mansur Yavaş tarafından yeniden ihaleye açılmıştı.
Bilkent-İncek-Gölbaşı arasında yapılması planlanan 11 kilometrelik yeni yol ihalesinin duyurulmasının ardından, ODTÜ Bileşenleri ve Ankara Mimarlar Odası tepki gösterirken, ODTÜ ormanını ikiye bölecek yol projesinin ivedilikle iptal edilmesi talep edildi.
Yavaş söz konusu yol için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yazı yazarak ODTÜ'nün tam ortasından geçen, farklı bir proje olan "tünel yol" planının iptal edilmesini talep etti; ancak Yavaş yasal olarak kararı yargıya taşıma hakkı varken dava açmadı.
26 Temmuz 2022'de ise ODTÜ ormanına giren ABB'ye ait iş makineleri yol çalışmalarına yeniden başladı. ODTÜ'lerin paylaştığı görüntülerde, iş makinelerinin asfalt hazırlığı yaptığı görüldü.
(Cİ/EMK)