* Fotoğraflar: Bağımsız Patiler Derneği / Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bağımsız Patiler Derneği Başkanı Ayşe Köse’nin, yüzlerce sokak hayvanı için başladığı açlık grevinin 42. gününde sağlık durumu kötüleşti.
Dün akşam (3 Mayıs) rahatsızlanan 48 yaşındaki Köse’ye itirazlarına sağlık ekipleri tarafından ilk müdahale yapıldı.
En yakın sağlık kuruluşuna götürülen Köse, sağlık durumunun iyiye gitmesi üzerine bu sabah saatlerinde taburcu edildi.
Bağımsız Patiler Derneği’nin bianet’e verdiği bilgiye göre evinde dinlenen Köse, Bilecik’e bağlı AKP’li Gölpazarı Belediyesi’nin sokak hayvanlarına karşı kayıtsızlığı nedeniyle açlık grevine başlamıştı.
Dernekteki yetkililer belediyenin hayvanların yiyecek, su ve barınma gibi ihtiyaçlarının hiçbirini karşılamadığını da aktardı.
TIKLAYIN - 2020'de yaklaşık 23 milyon hayvana işkence edildi
Talepleri neydi?
Diken’den Efe Sönmez’in 1 Nisan tarihli haberinde Ayşe Köse’nin eylemine yer verilmiş, haberde Bağımsız Patiler Derneği’nin yöneticilerinden Alperen Çulha, açlık grevi eylemindeki taleplerini şöyle anlatmıştı:
“Beslenme desteği yapmaları lazım. Bunun gönüllü işbirliği ve koordinasyonuyla yapılmasını da istiyor yasa… Kısırlaştırma yapın, sayılar çoğalmasın. Zaten çok. En azından çoğalmasının önüne geçiniz. Kısırlaştırma çalışması maalesef yapılmıyor.
TIKLAYIN - Hayvan hakları yasası yine muğlak kaldı
“Tedaviler için biz yetişebilirsek, araç bulabilirsek, koordinasyon sağlayabilirsek 3-4 saatlik yolla İstanbul’a getirmek zorunda kalıyoruz. Belediyeden araç desteği alamıyoruz. Söz vermişlerdi ancak araç tahsisi yapmadılar. Barınma… Belediye tahsis etmek durumunda, kendi bünyesinde yapmak gibi yasal zorunluluğu var. Dört maddeyi istedik, yerine getirilmedi.
“6 yıldır bu talepleri sıralıyoruz. İktidara ait bir belediye. Her nimetten ödenekten faydalanıyor. Bütçesizlik adı altında gerekçe sunması bize inandırıcı gelmiyor.”
İlçede 1000 sokak köpeği var
Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda yer alan Bilecik’in Gölpazarı ilçesi, yaklaşık 9 bin 500 nüfusa sahip. İstanbul’a üç saat uzaklıkta bulunan bu ilçede yaklaşık 1000 sokak köpeği yaşıyor.
Köpekleri beslemek için her gün yedi paket mama almak gerekiyor. Bunun üçü bağışlarla, geri kalanı ise dernek yönetimi tarafından karşılanıyor.
(TP)