* Fotoğraf: Pixabay
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Muğla, Fethiye Belediye Meclisi’nin Mart ayı olağan toplantısında alınan kararla halk arasında “jiletli tel” olarak bilinen tel üzerine kesici saç parçalarının eklenmesiyle elde edilen tel çitlerin kullanımı yasaklandı.
Belediye Meclisi kararında “özellikle bahçe ve bahçe duvarlarında kullanılan bu tür çit uygulamalarının kedi, kuş gibi hayvanların yaralanmalarına yol açtığı, ayrıca estetik bir görünümden de uzak olduğu için bahçe ve bahçe duvarlarında kullanımına bundan böyle izin verilmeyeceği” belirtildi.
İlçe sakini ve hayvansever Semih Kılınç, belediyenin kararı nedeniyle mutlu olduklarını belirterek, “Söz konusu jiletli tel kedi, köpek, kuş, sincap gibi küçük hayvanlar ve hatta çocuklarımız için de inanılmaz zararlı oluyordu. Belediye Meclisi’nin attığı bu adım, Türkiye’ye örnek olacak bir karar. Bu kararı destekliyoruz” dedi.
Oybirliğiyle kabul edildi
Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Sabri Oğuz Bolelli de yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Fethiye Belediyesi olarak hayvan hakları konusunda ciddi duyarlılık gösteren bir yönetim anlayışındayız. Gerek pandemi döneminde hayvanların yaşamlarını iyileştirmek, gerek bakım merkezini daha uygun koşullara getirmek için hayvansever vatandaşlarımızla birlikte yoğun çabayla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
“Fethiye’deki hayvansever vatandaşlarımızdan bir talep geldi. Yöremizde jiletli tel olarak tabir edilen, bahçeleri korumak için kullanılan tellerin özellikle doğadaki hayvanlara, kuşlara, kedilere, köpeklere ve o bölgedeki çocuklara zarar verdiğine dair şikayette bulunuldu.
“Biz de bunu Meclis gündemimize taşıdık. Bu tarz jiletli tellerin bahçe çevirmelerinde ve çit üstlerinde kullanılması, Belediye Meclis üyelerimizin tümünün onayıyla yasaklandı. Hayvanlarla ilgili yapılabilecek ne varsa, Fethiye Belediyesi olarak her türlü desteğe hazırız”
Yapılanlar sökülecek
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da göreve geldiklerinden bu yana, özellikle pandemi koşullarından olumsuz etkilenmemeleri için sokak hayvanları konusuna özel bir önem verdiklerini söyledi.
Fethiye’de yaşayan Türkiyeli ve İngiltereli hayvanseverler ile koordineli bir şekilde son 1 yılda 145 ton kedi ve köpek maması dağıttıklarını, Belediye’nin hayvan bakımevinde ciddi bir iyileştirme gerçekleştirdiklerini anlatan Karaca, 7/24 hizmet veren bir hayvan ambulansını hizmete soktuklarını da hatırlattı.
Jiletli tel uygulamasının hem kent estetiği açısından kötü örnek olduğuna hem de hayvanların sakatlanmalarına, yaralanmalarına ve ölümlerine neden olduğunu hatırlatan Karaca “Vicdani, insani, kanuni ve dini bakımdan bunun savunulacak bir tarafı yok. Fethiye’de bundan böyle bu uygulamaya izin vermeyeceğiz. Bugüne kadar yapılan jiletli telleri söktüreceğiz” diye konuştu. (TP)