* Fotoğraf: Nadire Mater, Büyükada- İstanbul / Eylül 2016
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Adalar'da ulaşım niteliği taşıyan elektrikli araçların kullanılacağını duyurdu.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da, dün Yenikapı’da düzenlenen AKP mitinginde, “Atları faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yapıyoruz" diye konuşmuştu.
Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi’nden Elif Narin ve Empati Derneği’nden Barış Şengün, İBB’nin kararını ve Erdoğan’ın açıklamasını bianet’e yorumladı.
Narin, “Yıllardır bu zulme karşı farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Keşke bu karar daha önce verilseydi de binlerce at ölmeseydi. Bu açıklamaya inanmak istiyoruz” derken, Şengün de “Senelerdir farkındalık yaratmaya çalıştığımız bu konunun Cumhurbaşkanı seviyesinden dillendirilmesi çok önemli” diye konuştu.
TIKLAYIN - Atların Ömrü 20 Yıl, Faytonda Çalıştırılanların 2 Yıl
“Siyasetçiler artık hayvan haklarını savunanların küçümsenmeyecek bir kitle olduğunu gördü”
Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi’nden Narin, kararın sevindirici olduğunu söylerken, seçim döneminde siyasetçilerin artık hayvan haklarına dair açıklamalar da yapmaya başladığının altını çizdi.
“Yıllardır faytonlardaki atların maruz bırakıldığı zulmü, sömürüyü dile getiriyoruz. Özel olarak Adalar’a dönersek, orada çok daha fazla yoğun bir sömürü, ölüm var. Bu zulmü önlemek için kurumlara başvurularımız oldu, eylemlerimiz oldu, kamuoyunda bir farkındalık yarattık. Keşke bunu daha önce anlayabilselerdi, diyoruz çünkü 5 senede 1000’i geçti ölen at sayısı.
“Seçim dönemi böyle bir açıklama yapılıyor. Ben bu açıklamaya inanmak istiyorum. Cumhurbaşkanının açıklamasını gerçekleştirmesini diliyorum.
“Cumhurbaşkanı atların ‘özgürleşmelerini’ sağlayacaklarını söylüyor; aslında hayvan hakları savunucusu gibi bir açıklama olmuş. Bizim savunduğumuz şey de bu. Faytonların tamamen kaldırılması ve adaya at getirilmemesini istiyoruz.
“Seçim dönemi olduğu için tüm siyasetçiler hayvan haklarına değiniyor. Tabii ‘Doğayı ve Hayvanların Yaşam Haklarını Korumayan Siyasilere Oy Yok!’ kampanyası da etkili oldu. Siyasetçiler artık hayvan haklarını savunanların küçümsenmeyecek bir kitle olduğunu gördü.”
“Cumhurbaşkanı seviyesinden bunun dillendirilmesi çok önemli”
Empati Derneği’nden Şengün de kararın sevindirici olduğunu söylerken, sadece İstanbul’la sınırlı kalmaması gerektiğinin altını çizdi.
“Cumhurbaşkanının açıklaması, hayvan hak mücadelesi açısından çok sevindirici. Yıllardır fayton atlarının yaşadığı dramla ilgili farkındalık oluşturmaya çalışıyorduk. Cumhurbaşkanı seviyesinden bunun dillendirilmesi çok önemli.
“Bunun bir seçim vaadi olmadığına dair ilk işaret İBB’nin kararı. Biz bu kararın emsal niteliği taşıdığını ve tüm Türkiye’de uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Ama projelerini henüz görmedik. Projeyi sivil toplum örgütleriyle planlamalarında fayda var çünkü bu bir ulaşım meselesi değil, hayvan hakları ihlali meselesi.”
Bayramda karantina kararına rağmen Adalar’a at taşıdılar
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, 2017 raporunda Adalar’daki 1148 attan 18’inde Ruan hastalığı tespit etmiş, Aralık 2017-Ekim 2018 arası Adalar’a at taşınmaması için karantina kararı verilmişti.
Ancak 14 Mayıs’ta karantina kararına rağmen 209 at, kötü koşullarda kamyonlara bindirilerek, güneş altında ve susuz bir şekilde Maltepe’den Adalar’a taşınmıştı.
Karantina kararı ihlal edilerek gerçekleşen bu olayı kameraya iki hayvan hakları savunucusu, Maltepe’de feribot iskelesi girişinde, canlı yayın yaptıkları esnada faytoncular tarafından darp edilmişti.
Darp edilenler arasında bulunan Şengün, yaşananları şöyle anlattı:
“Karantina kararına rağmen atlar taşınıyordu. Bu karara uymamak bir görev ihmali. Bizi darp eden kişiler, atları Adalar’a götürmek için izinleri olduğunu söyledi ancak nereden izin aldıklarını söylemedikleri gibi, izinleri olduğuna dair bir belge de göstermediler. Olayın ardından darp raporu aldık. Bize saldıranlar da bizden şikayetçi olmuş.
“Kameraların, polislerin önünde bize bunu yapanlar, kapalı kapılar ardında atlara neler yapar… Yediğimiz dayak, aldığımız tehditler artık anlamlı değil. Biz atların bu zulümden kurtulmasını istiyoruz ve amacımıza yaklaştık.”
Erdoğan: 5199'u değerlendireceğiz
Erdoğan, dün mitingde konuya ilişkin şunları söyledi:
"Atları faytonların boyunduruğundan kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yapıyoruz.
"Biz hayvanlar için vakıf kurmuş, kuş evleri yapmış, peygamberi kedisi ölen bir çocuğa başsağlığına gitmiş bir medeniyetin çocuklarıyız. Yeni düzenlemelerle hayvanseverler, ister ev, ister sokak... Bunlar üzerindeki çalışmaları 5199 sayılı yasayı çok daha farklı bir şekilde ele alıp değerlendireceğiz. Burada bir şey önem arz ediyor. Bu operatör (Sakarya) bugün tutuklandı. Sapanca'daki olaya ilgili yargı tutuklama kararını verdi. O da tutuklandı. Olayın kabul edilebilir hiçbir yanı yok ama bu hassasiyeti göstermek çok çok önemli."
İBB: Kınalıada’dan başlayacak
İBB’nin açıklamasına göre, Kınalıada'dan başlayarak, Adalar’da her biri en fazla 12 kişilik olmak üzere elektrikli araçlarla sağlanacak.
Yolculuk ücretleri, İstanbulkart ile entegre olacak. İBB Meclisi kararı ile işletmesi İspark AŞ tarafından yapılacak.
Bu uygulama test edildikten sonra zamanla tüm Adalar'daki toplu taşıma hizmetinin, elektrikli araçlarla yapılması planlanıyor. (ÇT)