Hayvanlara Adalet Platformu (HAD), herkesi atlı faytonların kaldırılması için başlattığı kampanyaya katılmaya çağırıyor.
Platform, "Bildiğiniz gibi hayvanları sevmeyen kişiler, mahallemizde birlikte yaşadığımız hayvanları belediyelere türlü vesilelerle şikâyet etmekte; 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanununa açıkça aykırı olmasına rağmen Belediyeler yoğun talepleri gerekçe göstererek usulsüz toplamalar, toplu katliamlar yapmaktadırlar. Biz bu kötü kalpli insanların belediyelere dilekçe verme azminden ilham aldık ve Hayvanlara Adalet Platformu olarak bugün itibariyle #FaytonlarKaldırılsın dilekçe verme eylemini başlatıyoruz” diyor ve ekliyor:
“Bakalım hayvanların öldürülmesi ya da meçhule gönderilmesi için verilen dilekçeleri hiç ikiletmeden, yasaya açıkça aykırı olmasına rağmen dikkate alan belediyeler, biz hayvan korumacıların fayton zulmüne son verilmesi için verdikleri dilekçeleri de dikkate alacaklar mı?”
TIKLAYIN - ATLARIN ÖMRÜ 20 YIL, FAYTONDA ÇALIŞTIRILANLARIN 2 YIL
En az 65 il ve ilçede atlı fayton kullanılıyor
Hayvan hakları savunucusu avukatlar tarafından kurulan Platform, hayvanların haklarının hukuki zeminde tanınması için yasa çalışmaları yapıyor. Hayvanlara yönelen fiziksel ve cinsel şiddet eylemleri ile ilgili güncel hukuk düzeni içinde mümkün olan davaları açıyor, idari para cezaları kestirmek için gerekli başvuruları yapıyor ve sosyal farkındalık çalışmaları yürütüyorlar.
Platform, Türkiye'nin en az 65 il ve ilçesinde atlı fayton olduğunu tespit etmiş ve insanlardan her gün bir başka belediyeye hitaben düzenleyecekleri ve faytonların kaldırılmasını talep ettikleri dilekçeleri BİMER üzerinden göndermelerini istiyor.
Aydın Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı avukat Ilgın İstenç Yalçınkaya “Faytonlar konusunda birçok eylem yapıldı ve bu eylemler kamuoyunda bir farkındalık oluşturdu. Biz de Platform olarak sokak eylemlerine ek olarak, yapıcı ve devlet mekanizmalarını harekete geçmeye zorlayacak bir eylem biçimi düşünürken, aklımıza BİMER başvurusu yapmak geldi” diyor.
Kampanyaya nasıl katılabilirsiniz?
Platform, kampanyayı şöyle anlatıyor:
1. www.bimer.gov.tr adresine girin ve “başvuru yap” kısmına tıklayarak sisteme giriş yapın. Daha sonra “yeni başvuru” kısmını tıklayın. 2. Açılan sayfada “istek” kutucuğunu tıklayın ve doldurulması zorunlu bilgileri doldurun. “İleri” butonunu tıklayın. 3. Aşağıdaki dilekçe örneğini kopyalayıp “metin” bölümüne yapıştırın. Hangi belediyeye hitaben gönderecekseniz o belediyenin ismini ve dilekçenin başındaki hangi il/ilçede faytonun kaldırılmasını talep edecekseniz o kısmı doldurmayı unutmayın. Dilekçede istediğiniz değişikliği yapabilir, belirtmek istediğiniz başka hususlar varsa ekleyebilirsiniz. Sonrasında “ileri” butonunu tıklayın. 4. Açılan sayfada “Yasal bilgilendirmeyi okudum, kabul ediyorum” kısmını tıkladıktan sonra “BAŞVURUYU TAMAMLA” butonunu tıklayın. 5. Yukarıda sayılanları her gün başka bir atlı faytonların olduğu belediye için tekrarlayın. [BİMER Başbakanlık İletişim Merkezi anlamına gelmekte olup, her türlü hukuka aykırılıkta başvurulabilecek bir kurumdur. Doğrudan Başbakanlığına gönderilen bu başvurular, incelendikten sonra bakanlık, valilik gibi ilgili muhataplara dağıttırılır. Başvuru yaparken herhangi bir bakanlık ya da kurum seçmenize gerek yok. Başvuru ilgili muhataba otomatik olarak yönlendirilecektir.] |
Dilekçe örneği ise şöyle:
" … BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINA
"……….. İlinde/ilçesinde, atlı faytonlarla geziler yaptırılmakta, saatlerce güneşin altında perişan halde bekletilen atlar, bazen 7-8 kişinin bindiği arabaları sıcak/soğuk demeden kilometrelerce çekmeye zorlanmaktadırlar. Bu görüntüler kamu vicdanında yara açmaktadır.
"Atların maruz kaldığı eziyete ilaveten, ortaya çıkan kötü koku ve çevre kirliliği de önemli bir sorun oluşturmaktadır. Atların bakılma şartlarının iyileştirilmesi gibi yaklaşımlarla sorunun çözülemediği zaman içinde anlaşılmıştır. 21. Yüzyılda artık bu ilkelliğe son verilmelidir. Atlı faytonlar yasaklanmalı, yerine elektrikli fayton gibi modern, işkencesiz ve çevreye zarar vermeyen yöntemler tercih edilmelidir.
"Faytonlarda çalıştırılan bu atların ömrünün sonuna kadar bakılacağı ve rehabilitasyona tâbi tutulacağı merkezler de acilen kurulmalıdır.
"Sayın Başkanlığınızdan atlı faytonları yasaklaması ve faytonlarda çalıştırılan hayvanların rehabilitasyonu için gerekli çalışmaların yapılması konusunda, Türkiye’de öncü ve diğer belediyelere örnek olmasını talep ediyorum."
Atlı faytonların kullanıldığı il-ilçe ve ilgili belediyeler
Atlı faytonların kullanıldığı il ve ilçeler ile bu il ve ilçelerin bağlı olduğu belediyeler şöyle:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi – Adalar; İzmir Büyükşehir Belediyesi – Alsancak, Foça, Selçuk; Foça Belediyesi - Foça; Selçuk Belediyesi – Selçuk; Aydın Büyükşehir Belediyesi – Kuşadası, Didim; Kuşadası Belediyesi – Kuşadası; Didim Belediyesi – Didim; Antalya Büyükşehir Belediyesi – Korkuteli, Antalya merkez; Korkuteli Belediyesi – Korkuteli; Adana Seyhan Büyükşehir Belediyesi – Adana; Adana Yumurtalık Belediyesi – Yumurtalık; Adıyaman Gölbaşı Belediyesi – Gölbaşı; Ağrı Belediyesi – Ağrı; Amasya Belediyesi – Amasya; Ankara Büyükşehir Belediyesi – Ankara; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi - Balıkesir; Balıkesir Karesi Belediyesi – Balıkesir; Bolu Abant Belediyesi – Abant; Bursa Büyükşehir Belediyesi – Mudanya; Mudanya Belediyesi – Mudanya; Çanakkale Belediyesi – Çanakkale; Çankırı Belediyesi – Çankırı; Çorum Belediyesi – Çorum; Erzincan Belediyesi - Erzincan; Edirne Büyükşehir Belediyesi – Edirne; Erzurum Büyükşehir Belediyesi – Erzurum; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi – Eskişehir; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi – Gaziantep; Giresun Belediyesi – Giresun; Hatay Büyükşehir Belediyesi – İskenderun; Mersin Büyükşehir Belediyesi – Mersin; Kastamonu Belediyesi – Daday; Daday Belediyesi - Daday; Talas Belediyesi – Talas; Kırklareli Belediyesi – Kırklareli; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi – Kocaeli; Konya Akşehir Belediyesi – Akşehir; Malatya Büyükşehir Belediyesi – Orduzu Pınarbaşı Tabiat Parkı; Manisa Büyükşehir Belediyesi – Manisa; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi-Kahramanmaraş; Mardin Büyükşehir Belediyesi-Midyat; Midyat Belediyesi-Midyat; Muğla Büyükşehir Belediyesi-Ula; Ula Belediyesi-Ula; Nevşehir Belediyesi – Uçhisar; Uçhisar Belediyesi – Uçhisar; Ordu Büyükşehir Belediyesi – Ordu; Rize Belediyesi – Rize; Sakarya Büyükşehir Belediyesi – Sakarya, Sapanca; Sapanca Belediyesi – Sapanca; Siirt Belediyesi – Siirt; Sivas Belediyesi – Sivas; Tokat Belediyesi - Tokat; Samsun Büyükşehir Belediyesi – Samsun; Uşak Belediyesi – Uşak; Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi – Şanlıurfa; Van Büyükşehir Belediyesi - Van; Zonguldak Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Ereğli Belediyesi – Karadeniz Ereğli; Yozgat Belediyesi – Yozgat; Aksaray Belediyesi – Aksaray; Bayburt Belediyesi - Bayburt; Kırıkkale Belediyesi – Kırıkkale; Yalova Belediyesi - Yalova; Iğdır Belediyesi – Iğdır; Düzce Belediyesi – Düzce. (ÇT)