* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Yunanistan Meteoroloji Dairesinin, Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı Copernicus Acil Durum Yönetimi Dairesi verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, 23 Ağustos'a kadarki süreçte Alexandroupolis (Dedeağaç) ve Evros (Meriç) Bölgesi genelinde yanan ormanlık alan 720 bin dönümün üzerine çıktı.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Yunanistan'da son 20 yılda çıkan en büyük 16 yangında ise toplam 4 milyon 200 bin dönüm alan yandı.
Bunların içerisinde en geniş alanı kapsayan yangın 720 bin dönümle Alexandroupolis ve Evros'taki yangın. Bu yangın, Avrupa topraklarında son yıllarda kaydedilmiş en büyük yangın olarak raporda yer aldı. Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, 22 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın bu yaz benzersiz bir ölçekte yangın tahribatıyla karşı karşıya olduğunu" belirtti.
Ölen mülteciler
21 ve 22 Ağustos'ta Evros'taki yangınlarda, yetkililerin göçmen veya mülteci olduklarına inandıkları 18 kişinin cesedi, Türkiye sınırına yakın kuzeydoğu Yunanistan bölgesinde bulundu.
Yunanistan devlet kanalı ERT'nin haber bülteni sunucusu Alexandras Douvara, orman yangınlarında 18 göçmenin hayatını kaybetmesi hakkında "Tek iyi olan şey, alevler içinde kalarak hayatını kaybeden 18 göçmenden başka insanların yasını tutmamış olmamızdır," dedi.
TIKLAYIN - Af Örgütü: Yunanistan'da mülteciler yangında mahsur kaldı
Yangınlarda göçmenlerin ölmesine dair Prin Gazetesi'nde yayımlanan haberde şöyle dendi:
"Göçmenlerin hangi koşullar altında yandığını hâlâ bilmiyoruz. Cesetlerin kim tarafından ve nasıl teşhis edileceğini, hangi toplu mezarın onları yutacağını bilmiyoruz... Ancak medya, göçmenlerin muhtemelen ülkeye yasa dışı yollardan girdiklerini belirtmekte gecikmedi ve onları korumanın devletin sorumluluğu olmadığını imâ etti. Aynı zamanda, Evros'taki polis ve askeri güçlerin, göçmenlerin ülkeye geçmeye yönelik en ufak bir girişimini bile engellemek için en üst düzeyde alarmda olduğunu bildirdi.
"Akbabalardan daha vahşi bir yırtıcı olan kapitalizm, insanları köklerinden söküp atıyor ve daha az 'şanslı' olanları ölüme sürüklüyor."
Irkçılık
Öte yandan Yunanistan sol partilerinin ittifakı "Antarsya" adına yapılan açıklamada da yangınlarda hayatını kaybeden göçmenlerle ilgili şöyle dendi:
"Dadia Ormanı'nda onlarca göçmenin yanarak ölmüş halde bulunması, Yeni Demokrasi iktidarının bir başka ırkçı suçudur. Göçmenler, ELAS (Yunanistan polisi) ve paramiliter faşist grupların zulmünden saklanmaya çalışırken yangında mahsur kalmış olarak bulundu. Trakya, hükümetin orman ve yangın korumasını ortadan kaldırmaya yönelik suç teşkil eden siyasi tercihi nedeniyle yanarken, orman arazileri ve evler kitlesel olarak yok edilirken, Vatandaşı Koruma Bakanı Yiannis Economou, zulüm gören mültecilerin Yunanistan'a girmek için 'bir fırsat bulmalarını' önlemek amacıyla sınır gözetimini arttırmak için bölgeye üst düzey ELAS subaylarının gönderildiğini duyurdu.
TIKLAYIN - Ekofaşizm | Sıcaklıkların ve aşırı sağın yükselişi
"Bunlar, aşırı sağcılara ve faşistlere prim veren; ormanları ve binlerce insanı yangınlara karşı korumasız bırakırken Rafal jetleri, fırkateynlere, Meriç'teki tel örgülere ve Ukrayna'daki emperyalist savaşa milyarlar harcayan bir hükümetin öncelikleridir."
Dün akşam ise (24 Ağustos) Yunanistan'da yaşayan gazeteci Vedat Yeler'in aktardığına göre, Atina'da binlerce kişi yangınlarda hayatını kaybeden mültecileri anmak için sokağa döküldü. Eylemciler, orman yangınlarından ve mültecilerin yanarak ölmesinden hükümeti sorumlu tuttu ve geri itmelere dikkat çekti.
Thousands of people took to the streets in #Athens to commemorate the #refugees who lost their lives in wildfires in the #Evros region of #Greece. The protesters blamed the government for the #wildfires and the refugees who burned to death and drew attention to the #pushbacks and… pic.twitter.com/VlDyT6tT6p
— Vedat Yeler (@vedatyeler_) August 24, 2023
Göç güzergâhı
Dadia Ormanı'nı da kapsayan söz konusu bölgeler, mülteciler ve göçmenler için önemli bir geçiş noktası. Türkiye ile kara sınırını paylaşan Evros, "sahipsiz topraklar" olarak görülüyor ve Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin cesetleri her yıl burada bulunuyor.
The Washington Post'ta yer alan habere göre, hafta boyunca devam eden yangınlarda iki kişi daha hayatını kaybetti —80 yaşındaki çoban ve muhtemelen yine bir göçmen—. Böylelikle Yunanistan'daki ölü sayısı en az 20'ye çıktı.
Son yıllarda "sıkı" sınır kontrolleri ve Ankara ile yapılan anlaşmaların sonucunda, Türkiye'den Yunanistan'a göç rakamları düşmüş olsa da, Yunanistan hâlâ Avrupa'ya göç için birinci rotadaki ülke konumunda. Doğu Akdeniz rotası —karadan ve denizden gelenler dahil— bu yıl Suriye, Filistin, Afganistan, Somali ve Irak'tan gelen başta olmak üzere 17 binden fazla kişinin geçmeye çalıştığı bir güzergâh.
(TY)