*Fotoğraf: MSF/Twitter
Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda 14 Haziran'da göçmenleri taşıyan teknenin alabora olmasıyla 81 kişinin hayatını kaybetmesi ve yüzlerce kişinin kaybolması sonrası Avrupa Birliği'nin (AB) göç politikasına bir tepki de Akdeniz'de gönüllü kurtarma faaliyeti yapan sivil toplum kuruluşu ve kurtarma gemilerinden geldi.
Louise Michel: Geçen hafta 600 insan öldü
Sokak sanatçısı Banksy tarafından finanse edilen kurtarma gemisi Louise Michel'in Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Geçen hafta 600'den fazla insan öldü. Acımasız Avrupa Sınır Rejimi, son yılların en kötü gemi kazalarından birine neden oldu. Hayatta kalanlar halen gözaltında tutulmakta olup, bunlardan 9'u yetkililerin zamanında harekete geçmesi halinde önlenebilecek olan bu korkunç gemi kazasından sorumlu tutulmaktadır" denildi.
*Fotoğraf: Louise Michel/Twitter
AB'ye çağrı: Öldürmeyi bırakın
Tüm AB üyesi devletlere "Öldürmeyi bırakın" denilen açıklamada, "Hayatta kalanlar ayrıca Yunan sahil güvenliğinin, muhtemelen sorumluluğu Yunanistan'dan atmak için tekneyi çekerek gemi kazasına neden olmuş olabileceğini bildiriyor. AB'nin göç politikası Akdeniz'i bir toplu mezara çevirdi" ifadeleri yer aldı.
MSF: AB göç politikasının doğrudan bir sonucu
Sınır Tanımayan Doktorlar - Deniz (MSF Sea) Tıbbi Koordinatörü Elise Loyens ise MSF ekipleri olarak Malakasa kampında hayatta kalan 70 kişiyi tedavi etmeye çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti:
"Dehşete kapıldık, şok olduk ve kızdık. İnsanlar bize korkunç hikayeler anlatıyor. Sadece tekne yolculuğu ilgili değil, ayrıca öncesinde Libya'da ne olduğuna dair. Çölde günlerce ve haftalarca aç ve susuz tutuldular. Şiddet ve işkence hikayelerini dinledik. Bu gemi kazasında hala yaklaşık 600 kayıp veya ölü var. Bu da şiddet içeren AB göç politikalarının doğrudan bir sonucudur."
(1/2)????UPDATE: We are appalled and angry. There are still aprx. 600 ppl missing or dead from this shipwreck! This is a direct consequence of the violent #EU migration policies. #MSF teams are still treating survivors in #Malakasa camp.
— MSF Sea (@MSF_Sea) June 19, 2023
Video of Elise Loyens, #MSF Medical Coord???? pic.twitter.com/drGKDgVUbm
Alarm Phone: Uyardık, kimse müdahale etmedi
Alarm Phone'dan yapılan açıklamada ise "Dört gün önce Yunan yetkililere ve Frontex'e e-posta göndererek Kalamata yakınlarında tehlikede olan bir teknedeki 750 kişi hakkında uyarıda bulunduk. Kimse müdahale etmedi ve tekne alabora oldu. Dört gün önce, yaklaşık 750 kişi hala hayattaydı" denildi.
Ne olmuştu?
Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda bulunan Navarin'den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda 14 Haziran'da mültecileri taşıyan balıkçı teknesi alabora oldu. 81 kişi yaşamını yitirdi, 104 kişi kurtarılarak Kalamata Limanı'na götürüldü.
Sivil toplum kuruluşlarına göre, teknede yaklaşık 700 kişi bulunuyordu.
Olayla ilgili 9 kişi gözaltına alındı.
(NT)