*Fotoğraflar: Polonya Savunma Bakanlığı görüntülerinden SS.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Belarus'un Putin'in yakın müttefiki olan otoriter liderinin mülteci krizi yönettiğini, ancak "beynin Moskova'da" olduğunu söyledi.
En az iki bin göçmen sınırda dondurucu koşullarda mahsur kaldı.
Belarus lideri Alexander Lukaşenko, Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının intikamını almak için insanları sınırın ötesine gönderdiği iddialarını yalanladı.
Video görüntüleri, Polonya ile dikenli tel bir sınır çitinin Belarus tarafında insan kalabalığını gösteriyor.
Görüntülerde mültecilerin bazıları cıvata kesiciler, ağaç gövdeleri ve grup gücü kullanarak yollarını zorlamaya çalışırken, Polonyalı muhafızlar onları göz yaşartıcı gaz gibi görünen bir şeyle savuşturuyor.
- NOT: Mültecilerin çoğu genç erkekler, ancak çoğu Orta Doğu ve Asya'dan gelen kadın ve çocuklar da var. Belarus'un hemen içindeki çadırlarda kalıyorlar. Bir yanda Polonyalı muhafızlar, diğer yanda Belarus muhafızları arasında sıkışıp kaldılar. Hava sıcaklığı geceleri -7'lere düştü ve son haftalarda bazı mülteciler soğuktan donarak öldü.
"Beyni Başkan Putin"
Salı günü sınırdaki birlikleri ziyaret ettikten sonra acil bir meclis oturumunda konuşan Morawiecki, "Lukashenko'nun gerçekleştirdiği bu saldırının beyni Moskova'da, beyni Başkan Putin'dir" dedi.
Polonya Başbakanı, Rusya ve Belarus liderlerini, mültecilerin Belarus üzerinden seyahat etmesine ve bloğa girmesine izin vererek - iki ülkenin de parçası olmadığı - Avrupa Birliği'ni istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı.
"Yeni bir savaş türü"
Morawiecki durumu "insanların canlı kalkan olarak kullanıldığı yeni bir savaş türü" olarak nitelendirdi ve Polonya'nın AB'de kaos yaratmak için tasarlanmış bir "sahne oyunu" ile uğraştığını söyledi.
Polonya'nın sınır güvenliğinin 30 yıldır ilk kez bu kadar "acımasızca saldırıya" uğradığını da sözlerine ekledi.
Polonya, Belarus'un bir olayı kışkırtmaya çalışabileceğinden korkarak sınıra fazladan asker gönderdi ve olası bir "silahlı" tırmanma konusunda uyardı.
AB'nin bir parçası olan Polonya, Litvanya ve Letonya'da son aylarda Belarus'tan yasadışı yollardan ülkelerine girmeye çalışan insan sayısında artış görüldü. Salı günü Litvanya, Belarus sınırında gece yarısından itibaren yürürlüğe girecek olağanüstü hal ilan etti.
Polonya, uluslararası sığınma kurallarına aykırı olarak göçmenleri sınırın ötesinden Belarus'a geri göndermekle suçlanıyor.
Polonya yönetimi ayrıca, gazetecilerin ve yardım kuruluşlarının bölgeye girmesi yasaklandı.
Irak'tan 33 yaşındaki Shwan Kurd BBC'ye görüntülü arama yoluyla "Kimse, Belarus veya Polonya'nın herhangi bir yere girmemize izin vermiyor" dedi.
Kasım ayının başında Bağdat'tan Belarus'un başkenti Minsk'e nasıl geldiğini ve şimdi Polonya'nın dikenli tellerinden birkaç metre ötede geçici bir kampta olduğunu anlattı.
"Kaçmanın bir yolu yok" dedi ve ekledi: "Polonya bizi içeri almıyor. Her gece helikopter uçuruyorlar. Uyumamıza izin vermiyorlar. Çok açız. Burada su, yemek yok. Küçük çocuklar, yaşlı adamlar, kadınlar ve aileler var."
AB, Belarus'u suçluyor
AB, NATO ve ABD, Belarus'u göçmen artışını koordine etmekle suçluyor. Avrupa Komisyonu, Bay Lukashenko'yu "insanlık dışı, gangster tarzı bir yaklaşımın" bir parçası olarak AB'ye kolay giriş vaadiyle göçmenleri cezbetmekle suçladı.
Brüksel, eylemlerinin, geniş çapta gözden düşen yeniden seçilmesi ve ardından kitlesel protestoları bastırmasının ardından uygulanan AB yaptırımlarına misilleme olduğunu söylüyor.
Aktivistler, göçmenlerin Belarus ile AB komşuları arasındaki siyasi bir oyunda piyon olarak kullanıldığını söylüyor.
Litvanya birlikleri sınıra taşıdı
Litvanya da, olası bir göçmen akınına hazırlanmak için birliklerini Belarus sınırına da taşıdı. Hükümet, olağanüstü hal ilan etmenin ihtiyati bir yanıt olduğunu söyledi.
Belarus ne diyor?
Lukaşenko, Belarus devlet haber ajansına verdiği röportajda, sınırda Rusya'yı bir çatışmaya çekebilecek herhangi bir askeri tırmanıştan kaçınmak istediğini söyledi.
"Deli olmadığını" ve neyin tehlikede olduğunu bildiğini söyledi, ancak Guardian'ın haberine göre "diz çökmeyeceğiz" diyerek meydan okumaya devam etti.
Polonya Savunma Bakanlığı, dün Twitter hesabından sınırdan bu görüntüleri paylaşmıştı.
Kuźnica: próba sforsowania polskiej granicy pic.twitter.com/kqCkLPdsiK
— Ministerstwo Obrony Narodowej ???????? (@MON_GOV_PL) November 8, 2021
(PT)