AfrAsia Bankası Şubat 2018’de "Küresel Varlık Göçü İncelemesi Raporu"nda dünyadaki varlıkları ve bu varlıkların göçlerini inceledi.
The New York Times gazetesi ise bu rapora dayanarak Türkiye’den yurtdışına varlık göçünü inceledi ve haber Türkiye’deki medya kuruluşlarında geniş yer buldu.
Rapor dünyadaki “yüksek net değere sahip bireylerin (HNWI)” ülkeler arası göçünü inceliyor. HNWI birincil ikametgahları hariç net varlıkları 1 milyon dolar ve üstünde olan kişiler için kullanılıyor.
Bankanın raporu da bu doğrultuda son 10 yıldaki küresel zenginlikle beraber refah göçü eğilimlerini ve önümüzdeki 10 yıl için öngörüleri kapsıyor.
*Aralık 2017 istatistiklerine göre dünyada elde tutulan toplam özel servet yaklaşık 215 trilyon ABD Doları ve dünyada ortalama kişi başına servet ise 28.400 ABD Doları. *Dünyada yaklaşık 15,2 milyon HNWI kişi var. *Dünyada her biri 10 milyon dolar net varlığa sahip yaklaşık 584 bin kişi var. *Dünyada her biri 1 milyar dolar veya daha fazla net varlığa sahip 2 bin 252 kişi var. |
Raporda toplam servet bakımından dünyanın en zengin 10 ülkesi sıralanmış. (Milyar dolar)
1 - ABD (62,584) 2- Çin (24,803) 3- Japonya (19,522) 4 - Birleşik Krallık (9,919) 5 - Almanya (9,660) 6 - Hindistan (8,230) 7 - Fransa (6,649) 8 - Kanada (6,393) 9 - Avustralya (6,142) 10 - İtalya (4,276)
En iyi performans gösteren ülkeler
En iyi performans gösteren varlık piyasalarının başında bir senede yüzde 25’lik artış gösteren Hindistan yer aldı. Hindistan’ı Malta, Çin, Polonya, Vietnam, Yeni Zelanda, İsrail, Avustralya, Monako, ABD, Japonya ve Güney Kore, Macaristan, Lüksemburg ve İsviçre izledi.
Bu ülkelerin çoğu, yıl boyunca güçlü borsa kazançları ile yükseldi ve özellikle, Polonya ve Macaristan'daki borsa endeksleri, yıl boyunca dolar cinsinden yüzde 40 oranında artış gösterdi. Malta, Yeni Zelanda, İsrail, Avustralya, ABD, Lüksemburg ve İsviçre’deki artış oranları, varlıklı insanların bu ülkelere yaptığı göçü devam ettirmelerinde etkili oldu.
En kötü performans gösteren ülkeler
2017’de en kötü performans gösteren varlık piyasalarında ise yüzde 10’luk kayıpla Pakistan ve Nijerya ilk iki sırada yer aldı. Bunları yüzde 8’lik kayıpla Venezuela izledi. Türkiye ise bir yılda yüzde 6’lık varlık kaybıyla dördüncü sırada yer aldı. Türkiye’yi yüzde 5’lik kayıplarla Katar, Rusya ve İran izledi.
Türkiye'nin bu konuma gelmesinin sebepleri ise şu kelimelerle özetlendi:
"Devletin medya üzerindeki baskılarının yatırımı caydırması, para birimlerinin dolar karşında değer kaybetmesi ve yüksek net değere sahip bireylerin (HNWI) ülkeden çıkışı."
Japonya servet eşitliğinde ilk sırada
HNWI’lar tarafından tutulan paranın ülkedeki toplam servete oranı dikkate alınarak hazırlanan dünyadaki en eşit ülkeler sıralamasında şu ülkeler yer alıyor:
Japonya, Yeni Zelanda, Norveç, Avustralya, Kanada, Almanya, İsveç, Danimarka, Güney Kore, Finlandiya.
En başta bulunan Japonya hakkında "35 milyondan fazla kişiden oluşan büyük bir orta sınıf" veya “kitlesel varlık” topluluğu yorumu yapılarak, ülkedeki milyarder sayısının azlığına dikkat çekiliyor ve Japonya servet eşitliği açısından en adaletli ülke kabul ediliyor.
En eşit olmayan ülkeler
Beş ülke yer alıyor.
İlk sıradaki Suudi Arabistan'ı Rusya, Nijerya, Brezilya ve Türkiye takip ediyor.
2017'de büyük HNWI girişi ve çıkışı olan ülkeler
2017’de yaklaşık 95 bin HNWI başka bir ülkeye göç etti. 2016'da bu sayı 82 bin, 2015 yılında ise 64 bindi.
2017'de en büyük servet girişi yaşayan ülkeler:
Avustralya, ABD, Kanada, BAE, Karayipler’deki ufak ada ülkeleri, İsrail, İsviçre, Yeni Zelanda ve Singapur.
2017’de en büyük servet çıkışı yaşayan ülkeler:
Çin, Hindistan, Türkiye, Birleşik Krallık, Fransa, Rusya, Brezilya, Endonezya, Suudi Arabistan, Nijerya ve Venezuela.
Türkiye'deki HNWI'ların Avrupa veya BAE'ye gittiği de raporda yer bulmuş.
Ayrıca aşırı vergilendirme nedeniyle de HNWI’ların ülkelerinden uzaklaştığı da belirtiliyor.
Türkiye’den çıkışların nedenleri
“Türkiye'deki sorunlar” başlığı altında 6 bin HNWI’ın ülkeden çıktığı hatırlatılarak bu konunun çok önemli olduğu ve ülkeden ayrılan zenginlerin yerine yenilerinin çıkmadığı belirtiliyor ve HNWI sayısının sürekli azaldığı vurgulanıyor.
HNWI’ların ülkeden çıkmasının ülkeler için kötüye işaret olduğu belirtiliyor:
"HNWI'lar kriz dönemlerinde genellikle ülkelerden ilk çıkan kişilerdir. Orta sınıf vatandaşların aksine ülkeden ayrılma olanakları vardır. Tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür."
HNWI’ların ülkelerden çıkışları için ise şu nedenler sıralanmış:
Güvenlik - Yaşam tarzı - Mali kaygılar – Okul ve eğitim olanakları - İş ve iş fırsatları - Vergiler - Sağlık sistemi - Dini gerilimler - Yaşam standardı. (HA/EKN)