* Fotoğraflar: bianet
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve National Democratic Institute (NDI) ortaklığında yürütülen “Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması” sonuçları 31 Ağustos’ta Ankara Mövenpick Hotel’de yapılan bir etkinlik ile kamuoyuna sunuldu.
Etkinliğe siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar katıldı.
Sahasını Metropoll Araştırma Şirketi’nin yürüttüğü araştırma, Türkiye genelinde 18-30 yaşları arasındaki toplam 1542 kişi ile anket çalışması ve 3 odak grup çalışmasına dayanıyor.
Araştırma bulgularından öne çıkan başlıklar şöyle:
Siyasetçiler gençleri anlamıyor
Cumhurbaşkanından genel başkanlara, bakanlardan belediye başkanlarına siyasiler, gençler üzerinde dikkate alındıklarına dair bir algı yaratsa da atılan bu adımların gençler nezdinde yine de yetersiz kaldığı söylenebilir.
Gençlerin gözünde siyasiler kendilerini dinlemiyor, anlamıyor ve sorunlarına çözüm getirmek için çaba göstermiyor. Siyaset kurumunun gençlere hitap edebilmesi için gençlerin sorunlarına yönelik attıkları adımların yanı sıra gençlere siyasette alan açmaları gerektiği gözleniyor.
Siyasete katılım
Gençler ise siyasete katılım konusunda genel olarak isteksiz. Bu isteksizliğin sebepleri ise; görüşlerinin yaş ortalaması yüksek mevcut siyaset nezdinde dikkate alınmayacak olması, siyasi kutuplaşma ve siyasi riskler olarak ele alınıyor.
Gençlerin siyasete dair endişelerine, genç kadın katılımcıların cinsiyet temelli endişeleri de ekleniyor. Özellikle siyaset sahnesinde kadına yönelik dil ve üslup bu endişelerin temel kaynağı olarak gözleniyor.
Yerel kararlarda daha aktif olmak istiyorlar
Gençler, belediye çalışmalarından derinlemesine haberdar olmasalar da özellikle kendi hayatlarına temas eden çalışmalara ilgili görünüyor. Ulaşımdan kültür-sanat çalışmalarına, imardan bütçe yönetimine kadar belediye çalışmalarının çoğunda söz sahibi olmak istiyorlar.
Gençler, yerel yönetimler ile gençlerin bağını güçlendirecek formülü de kendileri belirliyor: Dinlenmek, ciddiye alınmak ve söz sahibi olmak! Şehirde alınan kararlarda etkinliklerinin artması için ise kolaylık ve kapsayıcılık istiyorlar.
GoFor hakkındaGoFor 2015’te 29 gençlik örgütü ile birlikte Türkiye’nin Ulusal Gençlik Konseyi olmak amacıyla kuruldu. Şu anki halinde GoFor, üyesi sivil toplum örgütleri olan şemsiye bir örgüt. Mevcut 68 üyesi gençlik dernekleri, öğrenci örgütleri, sosyal girişimler ve resmi olmayan gençlik örgütlerinden oluşuyor. Forum’un ulusal alanda temelde iki amacı var. Birincisi üye örgütlerinin kapasitesini geliştirerek gençleri güçlendirmek, ikincisi ise gençlik haklarının ulusal düzeyde savunuculuğunu yaparak politika yapım süreçlerine katkıda bulunmak. NDI hakkındaNDI 1983’teki kuruluşundan itibaren, vatandaş katılımı, hükümette açıklık ve hesap verebilirlik yoluyla dünya çapında demokratik kurumları desteklemek ve güçlendirmek için çalışan kar amacı gütmeyen, tarafsız bir kuruluş. NDI, vatandaşlar için yaşam kalitesini iyileştirerek demokratik hükümetlere yardımcı oluyor. NDI'nin ana odak noktası insanlar olup demokratik yönetişimin yanıt verebilirliğini ve etkinliğini güçlendirmek ve geliştirmek için fikirlerini, bilgilerini, deneyimlerini ve uzmanlıklarını paylaşmaları adına bireyleri ve grupları bir araya getirmeyi hedefliyor. Dünya çapında bu doğrultuda çalışan 60’ı aşkın ülke ofisi var. |
(CBT/TP)