Fotoğraf: ODTÜ Savunulmalıdır/Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) kavaklık arazisindeki ağaçların kesilmesi ve 40 dönümlük araziye yapılmak istenen yurda yönelik tepkiler ve öğrencilerin direnişi devam ederken söz konusu alanın tapu kayıtlarında 2034'e kadar ODTÜ Geliştirme Vakfı'na ait olduğu ortaya çıkmıştı.
ODTÜ Geliştirme Vakfı, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, kendisine ait olan arazinin KYK yurdu yapımı için kullanılması ile ilgili herhangi bir onayının bulunmadığını kamuoyuna duyurdu.
ODTÜ Geliştirme Vakfı Yönetimin Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aydın imzalı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Ülkemizin en saygın ve köklü eğitim kurumlarından biri olan ODTÜ cumhuriyetçi, çağdaş ve Atatürk ilklerine sadakatle bağlı bir eğitin kurumu olarak ilkeli duruşunu daima korumuştur. ODTÜ Geliştirme Vakfı olarak misyonumuz, Üniversitemize her konuda destek olmak, ilkelerini, geleneğini, kültürünü ve saygınlığını korumak ve geliştirmektir.
"Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun ODTÜ Kampüsünde yurt yapma çalışmaları ile ilgili olarak, bu Kurum adına yüklenici firmanın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapmış olduğu ruhsat başvurusuna karşılık olarak, intifa hakkı Vakfımıza verilmiş olan 156-158-159-160-161 kadastral parsellerde herhangi bir yapılaşmaya muvafakatımızın bulunmadığı bir yazı ile iletilmiştir. ODTÜ Geliştirme Vakfı olarak, Üniversitemizde bu tür karar süreçlerinin Üniversitemizin tüm bileşenlerinin ortak görüşü çerçevesinde şeffaf olarak yürütülmesini dileriz, saygılarımızla."
Konunun takipçisi olan mimarlar Oddası ankara Şube Başkanı Tezcan Candan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Protokol geçersiz, ihaleye çıkanlar imzalayanlar suçlu. ODTÜ'de hukuken her şey lehimize ancak hukuksuz bir süreçte tetikteyiz" dedi.
ODTÜ Geliştirme Vakfıda Kyk yurduna geçit yok dedi.Ruhsat almak çıkmaza girdi.Protokol geçersiz,ihaleye çıkanlar imzalayanlar suçlu.Odtüde hukuken herşey lehimize ancak hukuksuz bir süreçte tetikteyiz.@mustfsnmz @OdtuSavunulmali @oakarsucelik @cigdemtoker @nergisdemirkaya pic.twitter.com/5q1TkSReud
— Tezcan CANDAN (@tezcandan) 19 Temmuz 2019
Ne olmuştu?
40 dönümlük arazinin 49 yıllığına Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) devredilmesi ile beraber yapılması planlanan KYK yurdu projesi için direnişin 55. günü olan 8 Temmuz'da polis, alanı abluka altına alıp müdahale etmişti. Öğrenciler, hocalar alandan uzaklaştırılmıştı. Sabah saatlerinde gözaltına alınan bir kişi öğleden sonra serbest bırakılmıştı. Müdahalenin ardından ağaç kesimine başlanmıştı.
Bazı milletvekilleri de öğrencilere destek için sabah erken saatlerde ODTÜ'ye gelmişti. Rektörle görüşmeler sonrası ağaç kesiminin durdurulmuştu.
Çankaya Belediyesi görevlileri inşaatın ruhsatız olduğunu onaylayıp, mühürlemek istemiş ancak polis izin vermemişti. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise kazı izninin ve inşaat ruhsatının olmadığını paylaşmış ve tutanak tutulmuştu.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise ODTÜ Rektörü Verşan Kök hakkında soruşturma açılması için YÖK'e başvurmuştu.
Dün ise Rektörlüğün, KYK'yı okula sokma sebebi olarak yaptığı 'Yurt ihtiyacı var ama karşılayacak paramız yok' açıklamalarına karşı ODTÜ Mezunlar Konseyi bir açıklamada bulunarak yeni bir ODTÜ yurdu için dayanışma göstereceklerini söylemişlerdi. (AÖ)