IPS İletişim Vakfı'nın bu yıl beşincisini düzenlediği "Okuldan Haber Odasına" (OHO) programı bugün başladı. 16 Temmuz'a kadar sürecek programa, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'taki 26 üniversitenin iletişim fakültelerinden 31 gazeteci adayı katılıyor.
Ana akım medyanın dışında "başka bir iletişimin mümkün" olduğunu düşünen gazeteci adayları, meslek edinmeyi düşündükleri gazeteciliğe başlamadan önce, hak odaklı ve alternatif habercilik üzerine bilgi edinmek için OHO'ya katıldığını anlattı.
Elif İrem Az (Boğaziçi Üniversitesi, Siyaset Bilimi Bölümü): Buraya, bianet'in habercilik ve gazetecilik adına başardıklarına inandığım için geldim. Farklı bakış açısıyla hak odaklı, kadın odaklı habercilikle ilgili bilgi sahibi olma amacındayım. Program çok iyi görünüyor. Şimdi dördüncü sınıfa geçtim, yüksek lisans yapmayı planlıyorum, gazetecilik yapmayı da düşünüyorum.
Ebru Tönel (Kocaeli Üniversitesi, Radyo Televizyon, Sinema Bölümü): Alternatif habercilik üzerine bilgi edinmek istiyorum, bu şekilde, farklı pratiklerle gazetecilik yapılabileceği inancını taşıyorum. Okulun ardından gireceğim varoluş mücadelesinde kendime ara alanlar yaratmak istiyorum. Kadın odaklı habercilik üzerine yoğunlaşmak istiyorum.
Ayça Necla Onuralmış (Ankara Üniversitesi, Gazetecilik Bölümü): Alternatif habercilik üzerine fikir edinmek ve ana akımda bu şekilde var olabilmeyi amaçlıyorum. Ana akımı elimden geldiğince dönüştürebilmeyi denemeyi amaçlıyorum.
Zeynep Ekim Elbaşı (İstanbul Üniversitesi, Gazetecilik Bölümü): Gazeteciliğe Agos'ta başladım burada da devam ediyorum. Yıldırım Türker'in de anlattığı gibi ana akım medyanın karşısında alternatif bir kanalda duruyorum. Bir başka alternatif habercilik kaynağı olan bianet'ten de beslenmek istedim.
Halil Türkden (İzmir Ekonomi Üniversitesi, Medya ve İletişim Bölümü): Daha önce kadın çalışmaları projelerinde katkım oldu. Sevda Alankuş ve Tuğrul Eryılmaz'ın öğrencisiyim onların verdiği eğitim de beni buraya getirdi. bianet sadece kadın odaklı değil tüm hak odaklı habercilik için önemli bir kaynak. bianet'in havasını solumak için geldim. Gelecekte de bu yönde çalışmalar yapmayı planlıyorum.
Suat Demirkıran (İstanbul Üniversitesi, Gazetecilik Bölümü): Hak odaklı habercilik anlayışını benimsiyorum. Alternatif yayıncılık üzerine bilgi edinmek istiyorum. Şimdiye dek yaptığım bireysel çalışmalar da bu yöndeydi, gelecekte hayatımı kazanmak adına da ana akımda bir yer edinebilmeyi planlıyorum.
Ali Solak (Lefke Avrupa Üniversitesi, Halkla İlişkilerReklamcılık Bölümü): Hak haberciliğini ve yerel haberciliği merak ettiğim için buradayım. Bir halkla ilişkilercinin de gazetecilik üzerinde bilgi sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Meslek olarak eğitim gördüğüm dalda, halkla ilişkiler üzerine çalışmayı planlıyorum.
Ersoy Tan (Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fak., Sosyoloji Bölümü): Bağımsız gazeteciliğe önem veriyorum, ana akımın dışında "hücreler" oluşturmanın önemli olduğunu düşünüyorum. bianet'ten öğreneceğim çok şey var. Kendim de şu anda bağımsız gazetecilik yapıyorum, bunu da geliştirerek sürdürmeyi düşünüyorum. Yazılarımı ve haberlerimi internette yayınlıyorum. Kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili gelişmeleri takip ediyorum.
Asil Ateş (Yaşar Üniversitesi Reklam ve Halkla İlişkiler Bölümü): Farklı yerlerden, farklı bölümlerden bir sürü genç arkadaşla tanışarak farklı bakış açılarını görmek istedim. Amacım fikir alışverişinde bulunmak.
Buğu Begüm Orhan (Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü): Gazeteciliği iyi yapmak için hem insan hakları hem de kendi mesleki haklarını bilmen gerekiyor. Programdaki başlıklar da çok ilgi çekiciydi.
Satı Altıntaş (Başkent Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema Bölümü): Ana akım içinde farklı yerlerde staj yaptım, ama mesleğe başlamadan önce hak haberciliğini öğrenmek istedim.
Şebnem Emil (Yeditepe Üniversitesi Gazetecilik Bölümü): Barış gazeteciliği yapmak istiyorum. Üniversitede ve ana akımda bunu öğrenemedim. Buraya da barış gazeteciliğinin nasıl yapılacağını öğrenmeye geldim.
Tülin Tezel (Ege Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema Bölümü): Bianet'in ötekileri kapsayan ve ötekileştirmeyen bir bakış açısı var. Programın katılımcılarına da baktıktan sonra buranın yapacağı eğitimin faydalı olacağını düşündüm.
Arzu Şen (Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Gazetecilik Bölümü): Okulda afişini gördüm, hocam da kaçırmamam gerektiğini söyledi. Daha önceki OHO'cuların yazılarını da okudum ve katılmaya karar verdim.
Arzu Şensen (Ege Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema Bölümü): Bianet'in ana akımdan farklı olan muhalif duruşunu biliyordum. Ben de katılımcılardan faydalanarak bu duruşa nasıl katılabilirim dedim ve geldim.
Serdar Ceşen (Doğu Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü): Bianet'in siyasi duruşu bana uyuyordu. Daha önce programa katılan öğrencilerin iyi deneyimlerini öğrendikten sonra katılmak istedim.
Ahmet Bolat (Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü): Bianet'i sürekli takip ediyordum. Hak odaklı haberciliği öğrenmek ve yeni insanlarla tanışmak istedim.
Cansu Güneş Seferoğlu (Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik Bölümü): Bianet ana akım medyaya farklı bir bakış açısı getiriyor. Okulda öğrendiklerimize bu bakış açısını eklemek için geldim.
Zübeyde Sarı (Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü): Bu sene üniversiteden mezun oldum. Okula ilk başladığımda bianet'ten haberim yoktu. İlerleyen yıllarda Bölüm Başkanı Nurdan Akıner'in sürekli olarak bianet'ten bahsetmesi üzerine haberdar oldum. OHO'ya başvurduğum için ve kabul edilerek buraya gelmiş olduğum için çok mutluyum.
Ebru Çengeloğlu (Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü): Antalya Kültür Sanat Vakfı'nda da çalışıyorum. bianet'le iki sene önce Sevda Alankuş'un kitaplarını okumaya başlayınca tanıştım. Eğer ileriye yönelik kendimi alternatif şekilde hazırlamak istiyorsam, bianet'in ve OHO'nun bana katacaklarının çok önemli olacağını düşünüyorum.
Hatice Tunç (İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü): Kanaltürk'de staj yapıyorum şu an. Sektöre girince sektörün gerçeklerini görünce alternatif aramanın doğru olacağını düşündüm. Bölüm başkanım bana Ragıp Duran'ın bir makalesini e-mail atmıştı. Ondan sonra bianet'le tanıştım ve arada takip etmeye başladım. Daha sonra özellikle Hrant Dink ile ilgili hazırlanan dosyalar ilgimi çekmeye başladı ve bugüne kadar ilgim sürdü.
Serra Torun (Universitê Paris X Nanterre Tarih ve Ekonomi Bölümleri): OHO'da gözlemci olarak bulunuyorum. Uzun zamandır aklıma uyan her alanda bir şeyler yazmaya çalışıyorum. Elimdekiyle;, sağımdakiyle, solumdakiyle amatör olarak gazetecilik yapmaya çalışan bir insanım. Bu yola çıkarken örnek aldığım şey bianet'te yapılan hak haberciliği oldu. bianet'i örnek alan bir insan olarak böyle bir eğitimi de kaçırmak istemedim.
Tunç Gürhan Göktürk (Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın Yayın Bölümü): Üniversiteden bu yıl mezun oldum. OHO'ya katılmamdaki en büyük amaç, ticari kârın en üst düzeyde olduğu medya yapılanması içinde hak haberciliğinin nasıl yapılacağının çıkış noktasını bulabilmek.
Ferhat Orhan (Mersin Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü): Kendime gazeteci diyemem ama küçük tecrübelerim var. Ajanslarda çalışmanın yanı sıra üç ay boyunca Mersin'den milletvekili seçilen Ertuğrul Kürkçü'nün seçim kampanyasını takip ettim. Takip etme amacım da destek amacıylaydı. Hak haberciliği, çocuk haberciliği, kadın haberciliği öğrenmek amacıyla buradayım. OHO yardımıyla dünya görüşümün daha genişlemesini bekliyorum.
Hale Gülsüm Karakaya (Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölümü): Üniversiteden bu yıl mezun oldum. OHO'ya benden daha önce mezun olan arkadaşlarım katılmıştı. Onların tavsiyesi üstüne geldim. Hak odaklı haberciliğin nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorum. Özellikle bu yıl Güler Zere hakkındaki tez çalışmamı bitirdikten sonra hak odaklı haberciliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlayarak programa başvurdum ve kabul edildim.
Tezcan Özkan Kutlu (Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölümü Araştırma Görevlisi ): Etik ve politik olarak hak odaklı haberciliğin ne olduğunu görmek ve öğrenmek ve gidince de öğrencilerimle paylaşmak istiyorum.
Selahattin Yalçın (Yakın Doğu Ünivesitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü): Bu sene gazetecilik bölümünden mezun oldum. OHO'ya hak haberciliği adına birşeyler öğrenmek , paylaşmak ve hak haberciliğinde ne aşamada olduğumuzu anlamak amacıyla geldim.
Zeynep Keleş (Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü): Üniversiteden bu yıl mezun oldum. Hak haberciliği alanında önemli çalışmalar yürüten insanlardan bu alanda bazı şeyler öğrenmek ve kendimi geliştirmek amacıyla OHO'ya katıldım. (NV/AS/EKN)