“Gülistan Doku’ya ne olduğuna öğrenebilmemiz için soruşturma aşamasının eksiksiz yapılması gerekiyordu. Bizim anladığımız kadarıyla baş şüpheli Zaınal A.’nın ailesi, özellikle polis olan üvey babası, bu süreci etkilemek istedi. Gülistan’ın intihar ettiğinin düşünülmesini istedi. Soruşturmaya bu yönlü müdahalesi oldu.
“Ama dün bu polis üvey baba hakkında Gülistan’ın bilgilerinin hukuka aykırı bir şekilde ele geçirilmesi ve yayması bunu kamu kimliğini kullanarak gerçekleştirmesi konusunda bir dava açıldı. Bu dosyadaki şüpheleri kaldırabilecek nitelikte çok önemli bir gelişme. Dilerim bir tutum değişikliğinin işaretidir.”
Dersim’de 5 Ocak’tan bu yana kendisinden haber alınmayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun ailesinin avukatı Ali Çimen, Doku’ya dair son güncel durumu böyle özetledi. 21 yaşındaki Gülistan'dan 331 gündür haber alınamıyor.
Adı şüpheli olarak geçen Doku’nun eski erkek arkadaşı Zaınal A.’nın üvey babası polis Engin Y.’nin kamu görevlisi sıfatıyla Doku’ya ait bilgileri sosyal medyada paylaştığı için hakkında kamu davası açıldı. Engin Y., hakkında açılan kamu davası nedeniyle dün açığa alındı.
Doku ailesinin avukatı Çimen, bu gelişmenin dosyada bir tutum değişikliğine gidildiği anlamına da gelebileceğini belirterek, bu değişiklikte “Gülistan’a ne oldu? Gülistan Doku nerede?” soruları ile konuya dikkatleri çeken kadın örgütlerinin de büyük payı olduğunu söyledi.
“Gülistan’a ne oldu?”
bianet’e konuşan Çimen, hukuksal olarak süreci takip etmeye devam edeceklerini, soruşturmanın ihmaline ilişkin defalarca verdikleri dilekçelere nihayet yanıt verilmeye başlandığını söyledi. Kendileri hukuk mücadelesini sürdürürken kadınların da “Gülistan’a ne oldu?” diye sormaya devam etmelerinin çok önemli olduğunu belirtti.
Hakikatin açığa çıkması için yapılması gerekenleri sıralayan Çimen, dosyada gizlilik kararı olduğu için sadece beş talebi sıraladı ve şöyle dedi:
*Gülistan’a ait son görüntülerin yer aldığı videonun tamamının bilir kişiye gönderilmesini istiyoruz.
*Plaka takip sisteminin incelenmesini sadece belli saatler değil hem 5 Ocak hem 6 Ocak’ta o bölgedeki tüm trafik akışına dair bilgi edinilmesi gerekiyor.
*Üvey polis babadan sözlü olarak beyan alınmış o da “O gün dışarı çıkmadım” demiş. Buna dair bilginin video kayıtları ile tespit edilmesini o bölgedeki video kayıtlarına bakılmasını istiyoruz.
*Gülistan ve Zaınal’ın bir cafe önündeki konuşmalarına dair görüntüler basına da yansımıştı. O cafedeki kişilerin dinlenilmesini istiyoruz .
*Bilirkişi raporuna göre de o videoda “Zaınal’ın Gülistan’a bağırdığı” görülüyor. O videonun tamamının yeniden incelenmesi gerekiyor.
Çimen son olarak, “Ne olduğunun anlaşılması için en azından bu taleplerimizin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Üvey baba hakkında böyle bir dava açılması ve açığa alınması Emniyet’in de bu durumu kabul ettiğini gösteriyor. Bu önemli bir gelişme dileriz soruşturmanın aydınlatılması adına bu şekilde yeni gelişmeler de duyarız.”
Ne olmuştu? Dersim'de üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 Pazar günü kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu'na geri dönmedi. Telefon eden yurt arkadaşları Doku'ya ulaşamamaları üzerine endişelenip Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu ve ailesine haber verildi. Aile kente gelerek 6 Ocak'ta Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp başvurusunda bulundu. Doku'nun bulunması için arkadaşlarıyla görüşen, cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, kent genelindeki MOBESE kayıtlarını inceledi. İncelemelerde Doku'nun saat 11.29'da, Atatürk Mahallesi'ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edildi. Ancak bindiği aracın yol güzergahında bulunan mobese kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi. Bindiği minibüsün şoförü belirlenerek ifadeye çağrıldı. Sürücü, pazar günü olması dolayısıyla aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş döndüğünü ve Doku'nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi. Sürücünün bu ifadesi üzerine Doku'nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü'nde indiği tahmin edildi. Kadınlar ve Doku'nun ailesi Gülistan'ın bulunması için mücadele etti. Bu sayede, barajın boşaltılmasına karar verildi. 17 Haziran'da Zeınal Abarakov'un şüpheli olarak tutuklanması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verildi. 29 Ağustos'ta da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Gülistan Doku'nun 5 Ocak'tan bu yana kayıp olmasına ilişkin bilirkişi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Raporun tamamlanmasının ardından ailenin avukatı Ali Çimen, baş şüpheli olarak gösterilen Z.A.'nın tutuklanması için talepte bulundu. Z.A hakkındaki tutuklama talebinin reddeden başsavcılık, şüphelinin, ifadesinin alınmasına karar verdi. 4 Ağustos'ta ise Doku'nun en son görüldüğü ve intihar ettiği iddia edilen Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı. İstanbul Ulusal Kriminal Büro'nun hazırladığı raporda, "Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup, kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir" ifadelerine ye verildi. Baraj gölünde arama yapan ekiplerce 187 gün süreyle su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamadı. Ailenin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü'nün kısmen boşaltılması kararı verilerek su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos'ta 17 ekip ile yeniden başlandı ve 13 gün süren yoğun aramalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara 18 Ağustos'ta son verildi. |
(EMK)