İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği ile Don Quichotte E-Mizah Dergisi tarafından kız çocuklarının evlendirilmesine karşı düzenlenen 11.Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması’nın ödülleri 31 Mayıs'ta sahiplerini buldu.
Tamamı karikatürist kadınlardan oluşan jüri üyeleri 62 ülkeden yaklaşık 420 karikatüristin katıldığı 832 eser içerisinde ödül almaya hak kazananları seçti.
"Çocuk Gelin Yoktur, Çocuk Tecavüzü Vardır" ana temasıyla düzenlenen yarışmanın birincisi Meksikalı Karikatür Sanatçısı Angel Boligan oldu.
Endonezya’dan Jitet Kustana ve Yunanistan’dan Konstantinos Tsanakas ikincilik ödülünü paylaşırken, üçüncülük ödülünü İspanya’dan Anne Derenne aldı.
Türkiye’den Hilal Özcan Özel Ödül, Muhammed Bakır, Kürşat Zaman, Halit Kurtulmuş ve Eray Özbek de mansiyon ödüllerine layık bulundu.
"Karikatür evrensel"
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2017 yılında 128 bin 411 çift evlendi. Bu sayı içindeki kız çocuklarının oranı yüzde 4,2. bianet'in Erkek Şiddeti Çetelesi'ne göre erkekler 2018'in ilk dört ayında 124 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Save the Children'ın "Çocukluğun Sonu" başlığıyla yayınlanan 2017 raporuna göre Kız çocuklarına yönelik ayrımcılık riski taşıyan ülkelerde yaşayan 575 milyon kız çocuğu beş yaşından önce hayatını kaybetme, Kız çocukları eğitimlerinin engellenmesi, erken yaşta evliliğe ve çocuk doğurmaya zorlanma riskleriyle karşı karşıya. Rapora göre Türkiye, Mısır ve Irak ile birlikte Suriyeli mülteci çocukların evliliklerinin arttığı ülkeler arasında. |
İstanbul’da MAJİ Luxury Event Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan ödül töreninde konuşan Don Quichotte E-Mizah Dergisi Yöneticisi, Karikatürist Erdoğan Karayel, “Türkiye, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmeleri konusunda dünyada yedinci sırada yer alıyor ama Avrupa'da birincisiyiz. Çok trajik bir sorun. Umudum dünya sıralamasında ilk etapta çok daha gerilere gitmemiz yönünde" dedi.
"Biz karikatüristler bu konuda farkındalık yaratmak için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Karikatür sadece güldüren bir sanat değil, evrensel bir sanat. Yarışmamıza katılan eserlerin hiçbirinde yazı yok. Sergimize gelen herhangi bir yabancı, mizahsever bütün karikatürlerin dilini anlayabilir. Dünya genelinde yaygın olarak konuşulan 2500 dilin hepsini konuşabiliyor karikatür. Yarışmamıza katılan 62 ülkeden çocuk gelin sorununu yaşayan, yaşamayan toplumlardan karikatüristlerimiz, bu trajik sorunu kendi ülke ve toplum anlayışıyla değerlendirip bu sorunu kağıda yansıttılar."
İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği Başkanı Gaye Donay, “Gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda, kız çocuklarının daha ergenliğe girmeden evlenmek zorunda bırakıldığına ve dünya genelinde 18 yaş altı her beş kız çocuğundan birinin genç yaşta evlendirildiğine dikkat çekti.
"İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi zoraki çocuk evliliklerini yasaklamıştır. Fakat asıl sorun, bu bildirgede, çocuğun evlenmeye razı olabileceği yaşın açıkça belirtilmemiş olması. Bildirgedeki bu açık, caydırıcı olmaktan öte neredeyse teşvik edici bir nitelik taşıyor. Dünya genelinde, günde yaklaşık 39 bin kız çocuğu erken yaşta gelin oluyor. Biz farkındalık, duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz. Kadına ve çocuğa sahip çıkıyoruz. Çünkü kültürün, değerlerden yoksun eğitimin artık bize bu gelişmiş çağda, bu yüzde daha farklı nefesler, farklı sesler vermesini arzu ediyoruz. 'Çocuk Gelin Yoktur, Çocuk Tecavüzü Vardır' farkındalık projesini bu nedenle ürettik. Sosyal sorumluluk projeleri bir defaya mahsus olmamalı. Biz bu konuda çalışmaya devam edeceğiz ta ki hiç bir çocuk tecavüze uğramayana kadar.""
Ödül Kazananlar
Birincilik Ödülü: Angel Boligan (Meksika)
İkincilik Ödülü: Jitet Kostana(Endonezya)
Konstantinos Tsanakas(Yunanistan)
Üçüncülük Ödülü: Anne Derenne (İspanya)
Özel Ödüller
Mihai Ignat (Romanya)
Oleksy Kustovsky (Ukrayna)
Hilal Özcan (Türkiye)
Bernard Bouton (Fransa)
Vladimir Stankovski (Sırbistan)
Luc Descheemaeker (Belçika)
(BK)