Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye merkezli inşaat şirketi Yapı Merkezi'nin, Tanzanya'daki demir yolu projesinde çalışan yaklaşık 2 bin Türkiyeli işçi, yedi aydır alamadıkları maaşları için 5 Ağustos'ta greve başladı.
Yapı Merkezi işçileri, grevlerinin yedinci gününde (11 Ağustos) "Sesimizi duyurup maaşlarımızı alana kadar grevimize devam edeceğiz. Sadaka değil, alın terimizi istiyoruz" dedi.
bianet'in telefonla ulaştığı Yapı Merkezi işçilerinden Ömer Tanrıverdi, 10 aydır projede çalıştığını ve şubat ayından bu yana maaş alamadıklarını belirterek, "Şirket baya mağdur etti bizi. Maddi sıkıntıları artınca gitmek isteyen arkadaşlardan uçak bileti ücreti adı altında 600 dolar kesinti yapılırken, son dönemde işten ayrılmalar artınca bunu önce 3000'e, şimdilerde 4000 dolara çıkardılar. İnsanlar resmen burada esir gibi bekletildi" dedi.
"Artık bıçak kemiğe dayandı"
Şirketin son üç yıldır ekonomik zorluklar çektiğini ve ödemelerde gecikmelerin arttığını belirten Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2016'dan beri bu şirkette çalışıyorum. Yedi ay boyunca vefa borcu hissiyle bekledik ama artık bıçak kemiğe dayandı. Çok zor durumdayız. Ailelerimize bakamıyoruz. Şubat-Mart-Nisan-Mayıs olmak üzere dört aylık maaşlarımızı ve bundan sonrası için de düzenli ödeme sözü verilmesini istiyoruz."
Tanzanya Demiryolu Grevi devam ediyor!@YapiMerkezi 7 aydır maaş ödemiyor! Memlekete dönenler tazminat alamıyor!@devyapi_is @BWIglobal @ITFglobalunion pic.twitter.com/iaJbsVswsN
— GREV GÖZCÜSÜ (@grevgozcusu_) August 10, 2023
Karabulut: Arkadaşlarımız kararlı
DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş, aralarında üyelerinin de bulunduğu Yapı Merkezi işçilerinin direnişine destek veriyor.
bianet'e konuşan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, "Tanzanya'nın en büyük demir yolu projesinde çalışan işçi arkadaşlarımız yedi aydır maaş alamıyor. Ara ara 100 dolar, iki kere 600'er dolar, en son eylemimizin dördüncü gününde de 1000 dolar yatırdı firma. Ancak arkadaşlarımız dört maaş yatırılmadan iş başı yapmamakta kararlılar. Biz de burada onların sesine ses oluyoruz" diye konuştu.
Projedeki Tanzanyalı işçilerin ödemelerinde de aksamaların olduğunu belirten Karabulut, "Yereldeki işçilerin sendikasıyla da temas kurduk. Afrika Sendikalar Konfederasyonu da sorunun çözülmesi için Tanzanya hükümetiyle diyaloğa geçmiş durumda" dedi.
"15 Ağustos'ta şirket önündeyiz"
Şirketin pandemiden bu yana sürekli maaş geciktirmeleri yaptığını ancak daha önce bu kadar uzun bir gecikme olmadığını belirten Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayrıca yaşananlara dayanamayıp arabuluculuk sözleşmesi yaparak işten çıkan yaklaşık 600 arkadaşımız var. Şirket, belli bir tarihe kadar vaatte bulunduğu bu işçilere de tazminat ödemelerini yapmadı. Bu arkadaşlarımız için de salı gününden (15 Ağustos) itibaren şirketin genel merkezi önünde bir eylem süreci başlatacağız."
(VC)