Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023’te geçerli olacak gelir vergisi tarifesini belirlediklerini açıkladı.
Buna göre gelir vergisi tarifesinin ilk dilimini 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimini 70 bin liradan 150 bin liraya, üçüncü dilimini 250 bin liradan 550 bin liraya, dördüncü dilimini ise 880 bin liradan 1,9 milyon liraya çıkartıldı.
Mevzubahis dilimler 24 Kasım’da Resmi Gazete’de yüzde 122,93 olarak yayımlanan yeniden değerlenme orana karşılık geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söz konusu dilimleri yüzde 50 oranında arttırma yetkisi vardı. Erdoğan yetki kullansa ilk dilim 105 bin lira olarak belirlenecekti. Ancak Erdoğan yetkisini kullanmadı.
Bakan Nebati ayrıca Ocak 2022 itibariyle uygulanmaya başlayan asgari ücret istisnasının bu yılda da devem ettiği bilgisini verdi. Böylelikle tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120 bin 96 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf tutulacaklar.
Çalışanların yıllık 16 bin 916 lira gelir vergisi ile 911 lira damga vergisi olmak üzere toplamda 17 bin 827 lirası cebine kalacak.
Yemek ücreti muafiyeti de arttı
Bakan Nebati ayrıca, bu yıl Temmuz’dan beri 51 lira olarak uygulanan yemek ücreti istisna tutarının 110 liraya, 25,5 lira olan yol ücreti istisnasının da 56 liraya çıkartıldığını duyurdu.
Böylece, aylık 2 bin 860 lira yemek ücreti ile 1456 lira yol ücreti vergiden istisna olarak çalışanlara ödenebilecek.
Erdoğan yetki kullanmadı
Başta DİSK ve TÜRK-İş olmak üzere işçi sendika ve konfederasyonları uzun süredir gelir vergisinde tarife dilimlerinin arttırılması için mücadele ediyordu.
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 16 Aralık’ta yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yetki kullanarak ilk gelir vergisi tarife dilimi tutarını 105 bin TL olarak saptanmasını istemişti.
Cumhurbaşkanı mevzuat gereği gelir vergisi dilimleri oranlarını yüzde 50 kadar artırmaya ve yüzde 50 kadar da indirmeye yetkili.
2022'de uygulanan dilimler ve 2023'teki ihtimaller
Kasım da bianet'e konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ise vergi dilimleri arasındaki aralığın dar olmasının işçinin eline geçen net rakamı ve satın alma gücünü düşürdüğünü söylemişti.
"Bu sistem adil değil" diyen Atalay tarih boyunca asgari ücretteki artış ile gelir vergisi tarifesinin ilk basamak tutarındaki artışın paralel seyretmediğini söylemiş ve "Bu nedenle asgari ücretliler ya da yakın maaş alanlar her yıl daha yüksek oranla gelir vergisi ödemek durumunda kaldı" demişti.
TIKLAYIN - Türkiye'nin vergi yükünü çalışanlar mı çekiyor?
(HA)