Haberin İngilizcesi için tıklayın
COVID-19 pandemisi döneminde küçük ev aletleri üreten Sinbo’nun İstanbul Haramidere’deki fabrikasında çalışırken ücretsiz izne çıkartılan altı işçi hukuk mücadelesini kazandı. Sinbo’da işveren sendikalaştıkları için ücretsiz izne çıkardığı işçilere sendikal tazminat ödemeye mahkum edildi.
Sinbo’nun Haramidere’de bulunan fabrikasında 11 Eylül 2020’de işveren Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’nda (TOMİS) örgütlendikleri için altı işçiyi ücretsiz izne çıkardı.
İzin bitişi işe dönmeye hazırlanan işçiler, işbaşı yapamadan tekrar ücretsiz izne gönderilince fabrika önünde direniş başlattı.
Direnişin ardından işçiler ücretsiz izin dayatmasını püskürterek 21 Aralık’ta işbaşı yaptı. İşçilerden Dilbent Türker ise pandemi döneminde iten çıkarma yasaklarına karşın Kod-29’la işten atıldı.
Dilbent Türker ile TOMİS yaşananları yargıya taşıdı. Sendikal tazminat davası açtı.
Dava dilekçesinde Sinbo’da 600 kişinin çalıştığını belirten Türker ve TOMİS kendileri dışında tüm kişilerin çalışmaya devam ettiğini belirtti. Sırf sendika üyesi oldukları için diğerlerinden farklı bir muameleye maruz kaldıklarını ifade eden Türker ve TOMİS Toplu İş Sözleşmesi ve Sendikalar Kanunun 25. Maddesi uyarınca 1 yıllık ücretten az olmamak üzere sendikal tazminat talep etti.
Sinbo iddiaları yalanladı
Bakırköy 27. İş Mahkemesi’nde görülen davada savunma yapan Sinbo, Türker’in Kasım 2016’dan beri fabrikada çalıştığını, iş akdinin feshedilmediğini, pandemi nedeniyle işverenin çalışanını tek taraflı ücretsiz izne çıkarma haklanın yasadan doğduğunu, ayrımcılık yapılmadığını, çeşitli departmanlardan 70 kişinin ücretsiz izne çıkarıldığını, ücretsiz izin bitiminde işçilerin işbaşı yapacaklarını belirterek davanın reddini istedi.
Ancak mahkeme davayı kabul etti. İşçilerin haklı olduğuna karar veren Bakırköy 27. İş Mahkemesi ücretsiz izin dayatmasının sendikal faaliyeti engellemeye yönelik bir hamle olduğuna kanaat getirerek işvereni sendikal tazminata mahkum etti. Sinbo kararı temyize götürdü.
İstinaf duruşması İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi’nde görüldü. İstinaf Mahkemesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun fabrikada yaptığı incelemeyi dikkate aldı. İnceleme sonucunda işçilerin ücretsiz izne çıkarılmalarını gerektirecek bir sebebin olmadığını, ücretsiz izne çıkartıldıktan sonra da iş yerine yeni işçi alımı yapıldığını belirtti.
Eylül’de 7 ikinin ücretsiz izne çıkarıldığını, 35 kişinin iş ilişkisi sonlanmasına rağmen işyerine 86 kişinin alındığını tespit etti.
Dinlenen tanıklar da işçilerin sendikal nedenle ücretsiz izne çıkarıldığını, ücretsiz izne çıkarılma döneminde fabrikanın tam kapasite çalıştığını, hatta kapasiteyi arttırarak yeni işçi alındığını aktardı.
Tanıklar müfettiş incelemesinden sonra işbaşı yapanların sendikal çalışmayı etkisizleştirmek adına eski görev yerlerinde çalıştırılmadıklarını söyledi.
Yerek mahkemenin kararını onadı
İstinaf mahkemesi buradan hareketle İşçilerin ücretsiz izne çıkartılmasının sendikal nedene dayandığını belirterek yerel mahkemenin kararını onadı. Böylece Sinbo işçilerinin hukuki zaferi kesinleşti.
Karara ilişkin TOMİS “Fiilen kanıtladığımız, ücretsiz iznin sendikal faaliyete dönük saldırı olduğu artık hukuki olarak da tescillenmiştir. Ücretsiz izin saldırısını direnişle püskürttük, hukuki süreci de direnişimizin gücüyle kazandık. Bu süreç bize şu gerçekliği bir kez daha gösteriyor ki; işçi sınıfına dönük saldırılar, ancak fiili meşru mücadele hattıyla püskürtülebilir. Bu kazanım bütün işçi sınıfının kazanımıdır. Bu sömürü düzenine karşı daha büyük ve kalıcı kazanımlar elde edebilmek için birliğimizi ve mücadelemizi büyüteceğiz. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" açıklaması yaptı.
TIKLAYIN - "Ücretsiz izne çıkarıldık, yevmiyeli işlerle geçinmeye çalışıyoruz"
TIKLAYIN - İşten çıkarmanın yeni adı: Kod 29
(HA)