Fotoğraf: Malena Stiteler / flickr.com
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda işçilerin ödedikleri gelir vergileriyle ilgili konuştu.
Gelir vergisinin tarife basamakları ve oranlarında adaletsizlik olduğunu söyleyen Atalay, çalışanların, asgari ücrete kadar olan gelirlerinin vergi dışı bırakılması taleplerinin karşılandığını anımsattı.
İşçiler lehine düzenleme yapılması isteyen Atalay aylık 8 bin lira brüt ücret alan bir işçinin gelirinin kesintiler nedeniyle Ocak’ta net 6 bin 395 liraya düştüğünü belirtti.
“Aynı çalışanın ücreti, asgari ücret kaynaklı vergi istisnası artmasına rağmen 6 bin 52 liraya geriliyor” diye konuşan Atalay şunları söyledi:
“8 bin lira brütle çalışan işçi yıl sonuna geldiğinde aylık 1.948 lira vergi ve SGK kesintisi ödüyor. Bu da ücretinin yaklaşık dörtte birine karşılık geliyor. Bu da gösteriyor ki işçiler ücretleri üzerinden adaletli olmayan bir vergilendirmeyle karşı karşıyalar.
“Gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarında işçiler lehine düzenleme yapılmalı. 16 milyon çalışan, aileleriyle birlikte yaklaşık 50 milyon kişi hükümetten bu konuda da vergi kolaylıkları bekliyor."
"Üst vergi dilimine daha erken giriliyor"
Ergün Atalay, Anayasanın 73. maddesindeki, "Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür" hükmüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ocak 2010’da geçerli olan gelir vergisi tarifesinin asgari ücrete oranı 12,07 katı iken, bu yılın Ocak ayında 6,39 katına geriledi. İşçi üzerindeki vergi baskısı arttı.
“Asgari ücretin üzerinde gelir elde eden çalışanlar, gelir vergisi tarifesinin yılın başında ve yıllık belirlenmesi nedeniyle bir üst dilime daha erken girerek, daha çok vergi ödemek ve daha az ücret almak zorunda kalıyor."
Hak-İş ara artış istedi
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bir yazı göndererek, gelir vergisi dilimlerinin ara dönemde artırılmasını talep etti.
Arslan, "Yılbaşından itibaren geçerli olacak şekilde belirlenen gelir vergisi dilimleri, Temmuz'da asgari ücrete ara zam yapılmasına rağmen, ikinci altı aylık dilimde değişmedi" dedi ve bu durumun çalışanların eline geçecek net ücretlerde azalma yaşanmasına neden olduğunu söyledi.
Asgari ücret üzeri gelir elde eden çalışanların bir kısmının ücretinin, çalışanın sonraki aylarda gelir vergisinin ikinci dilimine geçmesi sebebiyle net asgari ücretin altına düştüğünü ifade eden Arslan şöyle konuştu:
"Yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücrete ara zam yapılması ihtiyacında olduğu gibi gelir vergisi dilimlerinin de ara dönemde en az enflasyon oranında artırılması gerekmektedir. Ocak ayından bu yana yaşanan fiyat artışları nedeniyle, yılbaşında belirlenen vergi dilimi miktarları da artırılarak ücretli çalışanların daha rahat nefes alması sağlanmalıdır. Bu kapsamda 2022 yılı ücretlerdeki gelir vergisi dilim miktarlarının gözden geçirilerek, 1 Temmuz 2022'den geçerli olmak üzere, 6 aylık enflasyon farkı oranında artırılmasını talep ediyoruz."
Gelir dilimleri ve oranları şöyle:
|
(HA)