* Fotoğraf ve İnfografik: Anadolu Ajansı (AA)
Almanya'da ver.di sendikasının ülkedeki tüm havaalanlarındaki yaklaşık 20 bin yer personeline çağrısı üzerine dün (27 Temmuz) yapılan "uyarı grevi"nin ardından İngiltere'deki demiryolu işçileri de greve gitti.
Tren, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT) ve Raylı Ağ Sendikası (Network Rail), daha iyi ücret ve çalışma koşulları talebiyle iş bıraktı.
Sky News'ün haberine göre, 24 saat boyunca sürecek greve ilişkin konuşan Raylı Ağ Sendikası Baş Müzakerecisi Tim Shoveller, şirketin işçilere iki sene için yüzde 8 ücret artışı teklif ettiğiniz söyledi. RMT ise aldıkları ücret tekliflerinde hiçbir değişiklik ya da iyileşme olmadığını belirtti.
Yaklaşık 40 bin demiryolu işçisinin katıldığı grev sebebiyle tren seferlerinin yalnızca beşte biri yapılabiliyor; yolcular seyahat planlarını değiştiriyor ve alternatif ulaşım araçlarını kullanma yoluna gidiyor.
Demiryolu işçileri Haziran ayında İngiltere, İskoçya ve Galler'de son 30 yılın en büyük grevine çıkmış, yapılan yüzde 4'lük zam teklifinin ve işçi çıkarma taleplerinin kabul edilemez olduğunu söylemişti.
Bu greve 40 binden fazla işçi katıldı ancak yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı ve demir yolu işçileri bugün tekrar greve çıktı.
RMT sendikasına bağlı işçiler 18 ve 20 Ağustos tarihlerinde de greve çıkacak; Londra Metrosu işçileri de 19 Ağustos'ta iş bırakacak.
Greve giden süreç
Son bir yıldır demir yolu şirketleri, işçi sendikaları ve İngiltere hükümeti arasındaki anlaşmazlık giderek büyüyor.
Ülkede seyahat alışkanlıklarının COVID-19 salgınıyla birlikte değişmesiyle şirketler azalan gelir ve artan maliyetleri dengelemekte zorlanıyor. İşçiler ise ülkede son 40 yılın en yüksek enflasyonu altında ezildiklerini belirterek, ücret artışlarının enflasyon ile uyumlu olmasını talep ediyor.
Konuyla ilgili Anadolu Ajansı'na (AA) konuşan işçi sendikası Aslef'in Genel Sekreteri Mick Whelan, özetle şu değerlendirmede bulundu:
"Greve gitme kararı almamıza şirketler neden oldu. Bu şirketleri de (iktidardaki) Muhafazakar Parti yönlendirdi.
"Hayat pahalılığı ile uyumlu bir ücret artışı talep ediyoruz. 2021 yılında satın alabildiklerimizi, 2022 yılında da alabilir durumda olmak istiyoruz."
Salgın boyunca İngiltere hükümeti mali olarak zorlanan şirketlerin "acil durum finansmanı" ile ayakta kalmasını sağlamıştı. Fakat hükümetin mali yardımları son buldu. Bunun üzerine, şirketler artan maliyetler nedeniyle çalışanların maaş artışlarını yüzde 8 seviyesinde sınırlamayı planlıyor.
* Büyütmek için görselin üzerine tıklayın
Almanya'da da grev vardı
Öte yandan, Almanya'nın Lufthansa havayolu şirketinin uçakları, ver.di sendikasının çağrısı üzerine yaklaşık 20 bin yer personelinin dün (27 Temmuz) tüm gün uyarı grevine gitmesi nedeniyle başta Frankfurt ve Münih olmak üzere birçok havalimanında yerde kaldı.
Dün yerel saatle 03.45'te başlayan grevle birlikte lojistik, kargo, gişe, ve teknik çalışmalarından sorumlu işçiler 24 saatlik uyarı grevine çıktı.
Lufthansa, grev öncesinde binin üzerinde uçuşu iptal etmişti. Uçuş iptallerinden 130 binden fazla yolcu etkilendi.
Greve giden süreç
ver.di, 12 ay için yüzde 9,5 oranında ücret artışı talep ediyor. Lufthansa ise çalışanlara iki aşamalı olarak 18 ay için toplam 250 Euro maaş artışı öneriyor. Sendika ve işveren, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için 3-4 Ağustos tarihinde Frankfurt'ta yeniden bir araya gelecek.
Brussels Times'ın aktardığına göre, konuyla ilgili konuşan ver.di Başkan Yardımcısı Christine Behle, "Havaalanlarındaki durum tırmanıyor: Çalışanlar, her geçen gün biraz daha çalışan eksikliği, yüksek enflasyon ve üç yıllık ücret kesintisi yükü altında eziliyor" dedi:
"Çalışanların acilen daha iyi ücretlere ve işe alınacak yeni insanlara ihtiyacı var; hem kendileri hem de yolcular için... İşverenin teklifi yetersiz kalıyor."
TIKLAYIN - "2022, hava yolculuğunda son yılların en kaotik senesi"
ver.di sendikası yöneticilerinden Holger Rössler de son grevle ilgili özetle şu açıklamada bulundu:
"Lufthansa bugüne kadar kabul edilebilir bir teklif sunmadı. Bu yüzden önümüzdeki hafta yapılacak olan görüşmelerden önce çalışanların taleplerinin arkasında olduğunu göstermemiz gerekiyor.
"Greve katılımın çok yüksek olduğunu görebiliyoruz. Çünkü çalışanlar gelirlerinde artış bekliyor. Enflasyon yüksek. Son 3 yılda havacılık sektörünü büyük ölçüde etkileyen pandemi nedeniyle ücret artışı olmadı. Şimdi çalışanların makul bir dengelemeye ihtiyacı var."
Çalışanlar arasında, enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesinin konuşulduğunu aktaran Rössler, "Bu nedenle makul bir dengeleme bekliyorlar. Çalışanlar pandemi sürecinde şirketi desteklediklerini gösterdiler, katkılarını yaptılar. Şimdi şirketin katkıyı yapması gerekiyor" dedi.
Öte yandan, Almanya havalimanlarında yaşanan personel sıkıntısına karşı Türkiye'den geçici olarak eleman getirmeye hazırlanıyor.
İş ve işçi bulma kurumu Çalışma Ajansı, 2 bin havalimanı çalışanının geçici olarak gelmesinin planlandığını, bu özel düzenlemenin en geç 6 Kasım'da sona ereceğini açıkladı. Konuyla ilgili bilgilere göre, Almanya'ya gelecek yabancı personel bagaj taşıyacak ve uçaklara yükleme yapacak. (SD)