*Fotoğraf: DGD-SEN
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Günlük 4 TL ücret artışı talep ettikleri için işten atılan Migros depo işçileri mücadeleyi kazandı.
17 gündür direnen, polis müdahalesine maruz kalan ve gözaltına alınan işçiler, taleplerini işverene kabul ettirdi.
Sosyal medyada başlayan Migros boykotu ve patronu Tuncay Özilhan'a yönelik tepkilerin ardından işçilerin zam talebi kabul edildi ve işten atılan 257 işçi de işe geri alındı.
İşçilerin zaferini Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçiler Sendikası (DGD-SEN) sosyal medya hesabından duyurdu. DGD-SEN yaptığı açıklamada " #MigrosİşçisiKazandı | Bu direnişin kazananı birliğine ve haklılığına inanmış Migros Esenyurt depo işçileri ve her türlü yaratıcı dayanışmayı sergileyen halkımız ve dostlarımızdır. Direnenlerin yolundan yürü! Tahir'in, Ali Faik'in yolundan... " dedi.
#MigrosİşçisiKazandı | Bu direnişin kazananı birliğine ve haklılığına inanmış Migros Esenyurt depo işçileri ve her türlü yaratıcı dayanışmayı sergileyen halkımız ve dostlarımızdır.
— DGD-SEN (@DGDSEN) February 20, 2022
Direnenlerin yolundan yürü!
Tahir’in, Ali Faik’in yolundan… pic.twitter.com/NVgXWH2y6e
Müzisyen ve Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent de sosyal medya hesabından "Çözüme kavuşmuştu. Son 9 gündür hem sendika hem taşeron firma ile görüşmem sürüyordu. Son görüşmeyi Ahbap derneğinde yaptık(8 saat sürdü) Ve tüm sorunlar çözüldü. Bilginize" paylaşımını yaptı.
TIKLAYIN-İşten atılan Migros işçilerine Tuncay Özilhan'ın evinin önünde gözaltı
18 Şubat'ta Tuncay Özilhan'ın evinin önünde yapılan eylemde gözaltınan ve tutulduğu polis aracında kelepçeli elleri ile gözyaşlarını silen Migros işçisi Gülabi Aksu'nun görüntüleri sosyal medyada gündem olmuştu.
Ne olmuştu?
Migros’un Esenyurt’taki deposunda çalışan işçiler 3 Şubat’ta zam talebiyle eylem başlattı. Eylemin yedinci gününde (9 Şubat) DGD-Sen üyesi 257 işçinin işine son verildi.
8 Şubat’ta ise İstanbul Esenyurt'taki depoda bekleyen işçilere polis müdahale etti ve yaklaşık 150 işçiyi gözaltına aldı.
İşçiler, 18 Şubat'ta da Migros Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ın evinin önünde açıklama yapmak istedi, polis işçileri yine gözaltına aldı.
Gözaltılardan bir gün sonra 19 Şubat'ta açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise; Migros çalışanı işçilerin şikayetleri ile ilgili soruşturma başlattıklarını söyledi.
Detay vermeyen Bakan Bilgin, hiçbir işçinin, emekçinin mağdur edilmesine göz yummayacaklarını belirtti.
Ayrıca DGD-SEN Migros işçileri bugün (21 Şubat) yeniden Özilhan'ın villasının önüne gideceğini duyurmuştu.
İşçilerin talepleri
Migros depo işçilerinin talepleri şöyle:
- Atılan depo işçileri işe geri dönecek,
- Primlerin sabit olarak maaşa yansıması garanti edilecek,
- Saat ücretine 4 TL zam yapılacak,
- İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınacak.
Migros kime ait?
Türkiye'deki büyük süpermarket zincirlerinden biri olan Migros Ticaret A.Ş., 2015 yılından bu yana Anadolu Grubu bünyesinde bulunuyor. Tuncay Özilhan'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Migros’un şirket değeri 2020 yılında yüzde 75’in üzerinde artış göstermişti.
Grubun halka açık olan şirketlerinden Adel Kalemcilik (ADEL), Anadolu Efes (AEFES), Anadolu Isuzu (ASUZU), Coca-Cola İçecek (CCOLA), Migros (MGROS) ve Yazıcılar Holding (YAZIC) hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görüyor.
Anadolu Grubu bünyesindeki şirketler:
- Migros Ticaret A.Ş.
- Macro Center
- Anadolu Efes (Efes Pilsen, Bomonti)
- Ramstore
- CCI (Coca Cola, Fanta, Sprite, Cappy, Burn, Fuse Tea) - (Satış dağıtım)
- Anadolu Motor, Çelik Motor
- AND Gayrimenkul
- Efestur
(RT)