Fotoğraf: wftucentral.org
Araç muayene istasyonu TÜVTÜRK’ün Bolu şubesinde Nakliyat-İş’e üye olan 3 işçi Kod-29’la tazminatsız işten çıkartıldı.
Geçtiğimiz aylarda Nakliyat-İş’in Bolu Taşıt Muayene İstasyonları İşletimi A.Ş.’de (TÜVTÜRK) örgütlenmeye başladığını söyleyen sendika Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu “Toplu İş Sözleşmesi yetkisi için gerekli çoğunluğu sağladık ve 20 Ocak’ta Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuru yaptık. Sendikal örgütlenmeden haberdar olan işveren, tespit edebildiği bazı sendika üyelerine tazminat vererek işten çıkarmak istedi. Mahkemelerde sürünürsünüz gibi tehditlerle fazladan tazminat vermeyi de teklif etti. Ancak, üyelerimiz tüm tehditlere, şantajlara karşı direndi. İki gün önce de sendikamız üyesi 3 işçi arkadaşımız İş Kanunu’nun 25/2 maddesi ve SGK Kod 29’a göre tazminatsız olarak işten çıkartıldı” dedi.
TÜVTÜRK Bolu Taşıt Muayene İstasyonu’nun işçi ve sendika düşmanlığı yaptığını söyleyen Küçükosmanoğlu, şirketle görüşmelerin sürdüğünü, işten çıkartılan işçilerin işe iadesi için mücadele etiklerini aktardı.
Sendika düşmanlığının sadece TÜVTÜRK’ün Bolu şubesinde değil Türkiye genelinde yapıldığını söyleyen Küçükosmanoğlu, son yıllarda TÜVKTÜRK’te çalışan 100’den fazla işçinin sendikalaşma nedeniyle işten çıkartıldığını birçok şehirde direniş yürüttüklerini ifade etti.
Taşıt muayene işinin 2007’de Karayolları’ndan alınarak özelleştirildiğini ve ihaleyi üç ortaklı bir konsorsiyumun aldığını söyleyen Küçükosmanoğlu, TÜVTÜRK’ün sahibinin Doğuş Grubu, Almanya menşeili Tüv Süd Grubu ve özel sermaye fonu olan Bridgepoint’un olduğunu aktardı.
"Muğla ve Urfa'da yıllardır süren direniş"
Küçükosmanoğlu şöyle konuştu:
Son yıllarda Türkiye’nin çeşitli illerinde örgütlendiğimiz şubelerde işten çıkarmalar oldu. Bolu bunların son örneği. Ayrıca Kütahya ve Uşak’ta da 3 çalışan ücretsiz izne çıkartıldı.
Muğla’da, Urfa’da, Kastamonu’da devam eden direnişlerimiz var. Muğla’da 921 gündür, Urfa’da 824 gündür işçi arkadaşlarımız direniyor.
18 Kasım 2019’da Bartın’dan 2, Kastamonu’dan 4, Karabük’ten 4, Ereğli’den 3, Zonguldak’tan 2 ve Tosya’dan 1 kişi olmak üzere TÜVTÜRK REYSAŞ’ta işten çıkartılan 16 işçi 459 gündür seslerini duyurmaya çalışıyor.
Böyle bir sendikal baskı var TÜVTÜRK’te. Sendikal baskının olduğu yerler genellikle konsorsiyumun alt işletmecisi olan yerler. Bunun yanında en büyük işletme olan 700’den fazla kişinin çalıştığı İstanbul’da 5’inci dönem toplu iş sözleşmesi yaptık mesela. Türkiye genelinde TÜVTÜRK’ün 4 bine yakın çalışanı var. Ama konsorsiyumun alt işleticilere yetki verdiği bölgeler hep sorunlu.
"Yetki alıyoruz dava açıyorlar"
Trabzon’da örgütlendik, yetki davamız devam ediyor. Yine Antalya’da aynı şekilde. Alt işleticiler sendikalaşmaya yönelik işçi ve sendika düşmanı tavrıyla yetkiye itiraz ediyor. Uzun süren yetki davaları oluyor. Bu sürede de işveren, işçi kıyımı yaparak yetkiyi kırmaya çalışıyor. İşten çıkartılan işçi direniş başlatıyor.
Mesela Eskişehir merkezli Bartın, Kastamonu, Karabük ve Zonguldak bölgesine bakan TÜVTÜRK REYSAŞ’ta çoğunluk tespiti aldık. Yerel mahkeme ve istinaf lehimize karar verdi. Şimdi Yargıtay aşamasında dosyamız. Ve orada bugüne kadar işten çıkartılan kişi sayısı 30’u geçti.
Hukuki olarak işe iade davası açıyoruz böyle bir durumda, kazandığımız davalar da var ama işçinin ekmeğiyle oynadıktan sonra ne fayda? İşe iade edilen bazı arkadaşlarımız ise farklı muayene istasyonlarına gönderilmeye çalışıyorlar. Bu böyle böyle devam ediyor. (HA)