Kayı İnşaat’ın, Cezayir’deki Bechar Askeri Hastanesi, Cite Financiere, Oran Askeri Konaklama ve Ouargla Askeri Hastane şantiyelerinde çalışan 250'ye yakın işçi bir yıllık maaşlarının iki yıldır ödenmemesi nedeniyle patronları Coşkun Yılmaz’ın ofisinin bulunduğu Yapı Kredi Plaza önünde eylem yaptı.
Eyleme Adana, Elazığ, Diyarbakır, Kayseri ve Hatay gibi şehirlerden gelen mağdur işçiler de katıldı.
TIKLAYIN - Cezayir'deki Kayı İnşaat İşçileri Maaşları için Grevde
"İşçilerin alacaklarını ödemeye gelince para yok"
2019’dan bu yana defalarca şirketin sahibi Coşkun Yılmaz’a ulaştıklarını ancak her seferinde ‘Ödeyeceğiz’ yanıtıyla oyalandıklarını belirten işçiler eylemde şu açıklamayı yaptı:
"Kayı İnşaat’ın yurt dışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin bir yıldan fazla süredir maaşları ödenmedi. 2019’dan bu yana işçiler defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaştı. Alacaklarını istedi. Ancak Coşkun Yılmaz, 2 yıla yakın süredir 'Ödeyeceğim' diyerek işçileri sadece oyalıyor.
"İşçiler 28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için Cezayir’de grev yaptı. Arabuluculuk sözleşmeleri imzalandı. Hakedişlerin 2020 Mart ayında ödeneceği taahhüt edildi. Ancak sözler tutulmadı. Anlaşmalar çöpe atıldı. İşçiler dava açtı. Yüzlerce kez patronla görüştü. Coşkun Yılmaz “En yakın zamanda ödeyeceğim” diyerek işçileri sürekli oyaladı.
"Kayı İnşaat koca şantiyeler üzerinden milyonlar kazandı. Sermayesine sermaye kattı. Öyle ki Kayı İnşaat 2007'den bu yana her sene en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine giriyor. Bununla övünüyor. Ancak sıra işçilerin alacaklarını ödemeye gelince para yok.
"Bununla birlikte Kayı Holding sadece inşaat alanında değil birçok iş kolunda büyüdükçe büyüdü. Enerji ve medikal alanlarında şirketleri var ama işçilerin alacaklarını ödemeye gelince para yok.
"Yazın sıcağında, kışın soğuğunda şantiyelerde, ofislerde işçiler çalıştı. Ailelerinden, sevdiklerinden aylarca ayrı kaldı. İşe geç başlama lüksleri olmadı. Önlerine ne yemek konduysa onu yediler. Nereyi yatak diye gösterdilerse orada yattılar. Yani kimse Kayı İnşaat patronlarından sadaka istemiyor. Tüm çalışanlar hakedişlerini istiyor.”
"Kimsenin eve ekmek alacak parası kalmadı"
Eylemde konuşan Kayı İnşaat işçilerinden Orhan Sarıkaya, Kayı İnşaat'ta bir sene çalıştığını ancak alacaklarını alamadığını söyledi. Sarıkaya, Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz'a, "İçin rahat mı?" diye sordu. İşçilerden Murat Toksöz ise Adana'dan geldiğini söyledi. 3 yıllık maaşının bir yıllığını alamadığını ifade eden Toksöz, "Hiçbir insanın dayanacak gücü kalmadı. Sesimizi artık duysun, kimsenin eve ekmek alacak, çocuğuna mama alacak parası kalmadı. Çoşkun Yılmaz gibi yetkililer de sesimizi duysun. Artık dayanacak gücümüz kalmadı" dedi.
(HA)