Haberin İngilizcesi için tıklayın
Hasan Emre Şentürk Gaziantep İpekyolu Kalkınma Ajansında uzman olarak çalışıyordu. Ajansın Yönetim Kurulu, 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanarak 26 Temmuz 2016’da işine son verdi.
Şentürk de 18 Ağustos 2016’da Gaziantep 2. İş Mahkemesinde işe iade davası açtı.
Bu arada hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla Antep Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturmada da takipsizlik kararı verildi.
İşe iade dava davasını kazanan ve davayı kazandığı istinaf mahkemesince onanan Şentürk ise halen işine dönemediğini söyledi ve “Lütfen bana yardım edin. Sesimi duyurmama yardımcı olun çok zor durumdayım” dedi.
“Benim torpilim, tanıdığım yok”
Şentürk bianet’e yaptığı açıklamada, “Hakkında sadece takipsizlik kararı verilmiş, işe iade davası açmamış olan 4 kişiyi işe geri aldılar. İşe iade davasını kazanan 3 kişiydik, ikisini de geri aldılar, beni almadılar. Çifte standart ve torpil uygulandı. Benim torpilim, tanıdığım yok ve Aleviyim” dedi.
“Babam randevu alarak halk gününde Gaziantep Valisi Davut Gül’e gitti. Babam konudan bahsedince Vali babama, ‘Her mahkemeyi kazananı almak zorunda mıyız’ diye cevap verdi.”
Savcılık: Örgütle irtibatı veya iltisakı yok
Gaziantep İpekyolu Kalkınma Ajansı, Şentürk’ün görevine 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanarak, idari kararla son vermişti. Şentürk ajansta sözleşmeli işçi olarak çalışıyordu.
Ajans ayrıca adını savcılığa da ileterek “gereğinin yapılmasını” talep etti. Bunun üzerine Şentürk hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında Bank Asya Genel Müdürlüğüne, Gaziantep İl Müdürlüğüne, Sosyal Güvenlik Kurumuna ve Gaziantep TEM Şube Müdürlüğüne de yazı yazılarak bilgi istendi.
Gelen cevapların tümünde, soruşturma konusu suça dair herhangi bir bağlantının bulunmadığı bildirildi.
Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sonucunda, Şentürk’ün “FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün fikir, eylem ve ideolojisini benimsediği ve diğer örgüt üyeleriyle birlikte irtibat ve iltisaklı şekilde hareket ettiğine ilişkin herhangi bir delil elde edilemediği anlaşılmakla, CMK’nın 172. Maddesi gereğince şüpheli hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verdi.
24 Nisan 2018 tarihli kararda, Şentürk’ün BYLOCK üyesi olmadığı, Bank Asya hesabında bir para hareketi olmadığı, “örgütün yayın organı” olarak tanımlanan gazete ve dergilere aboneliğinin bulunmadığı ve herhangi bir şekilde organizasyonlarına maddi yardım yapmadığı bilgileri de yer aldı.
Bir yıl geçti, işe iade edilmedi
Şentürk’ün açtığı işe iade davası da 9 Ekim 2018’de sonuçlandı. Gaziantep 2. İş Mahkemesi, İpekyolu Kalkınma Ajansından iş akdinin feshine dair belge istediklerini, gelen belgelerde işten çıkarmaya dair somut bilgi ve bulgu olmadığı belirtildi.
Mahkeme ayrıca, birçok farklı kurumdan savcılığın sorduğu sorulara gelen yanıtlara göre ve savcılık belgelerine göre Şentürk’ün hakkında bir dava kaydının olmadığını da ekledi.
Dolayısıyla mahkeme, feshin geçersizliğine ve Şentürk’ün işe iade edilmesine, ayrıca kıdem ve ihbar tazminatlarını almasına hükmetti.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi de mahkemenin kararını 9 Ocak 2019’da onadı. Ancak üzerinden neredeyse bir yıl geçmiş olmasına rağmen Şentürk işine iade edilmedi. (AS)