Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Biz Cezayir, Sahra Çölünde Kayı İnşaat adlı Türk firmasında çalışan 150 kadar işçi ve ofis personeliyiz. Firma, işçilerin 13 aydır, ofis personelinin 15 aydır maaşlarını ödemiyor. 28 Kasım’da grev kararı aldık.”
İnşaat mühendisi Melih Aldem bianet’e yaptığı açıklamada, şirket sahibiyle görüşmelerinden de bir sonuç alamadıklarını bunun üzerine iş bıraktıklarını söyledi.
15 aydır maaşını alamadığını söyleyen Aldem, Cezayir’deki şantiyede Türkiye’den 150 işçinin yanı sıra yaklaşık 100 Vietnamlı ve 80 Pakistanlı işçinin olduğunu, hiçbirinin maaşını alamadığını ve ödemeleri yapılana kadar grev yapacaklarını açıkladı.
Kayı İnşaat’ın kamuya açık numaralarından herhangi bir yetkiliye ulaşmak mümkün olmadığından sözkonusu iddialarla ilgili yanıt da alamadık.
Şirketin internet sitesinde verilen bilgiye göre, Cezayir’de Djanet Askeri Otel adını taşıyan inşaat halindeki proje, 10 bin 50 metrekarelik inşaat alanına sahip ve ülkenin güneydoğu bölgesindeki Sahara Çölünde bulunuyor.
Yine buradaki bilgilere göre, ENR Dergisi’nin her yıl düzenlediği Dünya'nın En Büyük Müteahhitleri Listesinde yer alan KAYI İnşaat, sektördeki başarısından dolayı 9. kez ödül almaya hak kazandı. Başarı plaketi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi.
“Bu kez sözler tutulmadı”
Melih Aldem, şantiyede yaşadıklarını şöyle anlattı:
“2018’de ABD Doları kiriz başladığında firma bizden ödemeleri esnetmeyi talep etti, hepimiz kabul ettik ancak bu kadar uzun süreceğini tahmin etmemiştik. Çünkü 2016 yılında da 5-6 ay kadar maaş ödememe durumu olmuştu ancak sonrasında tüm maaşlarımızı almıştık, bu kez sözler tutulmadı.”
Şu anda çalıştıkları projenin askeri hastane inşaatı olduğunu söyleyen Aldem, Türkiye, Vietnam ve Pakistan’dan işçilerle birlikte grevde olduklarını söyledi:
“Bugün grevin 22. Günü. Ofis çalışanları, beyaz yakalılar 15 aydır, işçiler de 13 aydır hiç maaş almadı. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz, hatta Dışişleri ve Çalışma bakanlıklarına yönelik soru önergeleri de verildi ancak yanıt gelmedi.”
“Vaatlerinin inandırıcılığı kalmadı”
İşverenin kendilerine grevi bitirmesi için baskı yaptığını, proje müdürünün şantiyeyi terk ettiğini ifade eden Aldem, Kayı İnşaat sahibiyle Türkiye elçiliğinde görüntülü konuşma yaptıklarını, kendilerinden yine süre istediğini söyledi, “Patron işi bırakmayın, diyor maaşlarımızı parça parça ödemeyi teklif ediyor ancak biz bunları 1,5 senedir dinliyoruz, vaatlerinin inandırıcılığı kalmadı” diye konuştu.
Konuyla ilgili yasal başvuru henüz yapmadıklarını da ekleyen Aldem, açılan davaların yaklaşık iki yıl sürdüğünü belirtti, “Maaşını alamayıp istifa edenler dava açanlar oldu ancak dava süreçleri çok uzuyor. Ailesini buradan aldığı maaşla geçindirenler var, bu kadar uzun süre beklemeleri zor” dedi.
“Burası Sahra Çölü, yazın 50 dereceyi buluyor”
Melih Aldem, çalışma koşullarının kötü olmadığını, kaldıkları yer ve yemeklerle ilgili sıkıntı yaşamadıklarını söyledi:
“Burası Sahra Çölü, yazın 50 dereceyi buluyor ama biz çalışma koşullarını kabul ederek buraya geldik. Yurtdışındaki şantiyelerde genelde iki haftada bir gün izin oluyor. Onun dışında işçilerin 30 gün, ofis çalışanlarının 45 gün yıllık izni oluyor.”
Kayı İnşaat hakkında
Faaliyetlerine 1991 yılında endüstriyel binaların inşaatıyla başladı. Bugün 3 kıtadaki 30 ülkede, 6 bin çalışanıyla faaliyetlerini yürütüyor. KAYI İnşaat, KAYI Uluslararası Yatırım A.Ş. ve Bilyap İnşaat KAYI Holding'e bağlı şirketlerden.
1994 yılında KAYI’nın uluslararası faaliyetleri Türkmenistan’da başladı ve Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Cezayir, Ukrayna, Litvanya, BAE, Bulgaristan, Irak ve Libya’ya yayıldı.
2007 yılından bu yana her sene en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine giriyor.
Şu iş alanlarında projeleri var: Endüstriyel inşaatlar, resmi idari binalar, otel ve ofis binaları, residanz ve konut kompleksleri, alışveriş ve eğlence merkezleri, eğitim kuruluşları, hidroelektrik enerji santralleri, biyo-kütle enerji santralleri, doğalgaz dağıtım hatları, petrol ve gaz, sağlık kampüsleri, sosyal kurumlar. (AS)