Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne (İSİG) göre, Mart ayında en az 108 işçi yaşamını yitirdi. Türkiye’de 2019 yılının ilk üç ayında hayatını kaybeden işçi sayısı 392 oldu.
İSİG bu ayki raporunda 6 Mart’tan beri direnişte olan Silivri’deki Kale Kayış işçilerinin çalışma koşullarına yer verdi.
İstanbul Silivri’de bulunan Kale Kayışları fabrikasında işçiler altı ay evvel başta işçi sağlığı ve iş güvenliği olmak üzere çalışma koşullarının düzeltilmesi için Petrol-İş Sendikası’nda örgütlendi.
Ancak işverenin işten çıkarma dahil olmak üzere sendikal örgütlenmenin bitirilmesi için işçilere birçok baskı uygulaması üzerine işçilerin 6 Mart’ta iş bırakarak fabrika önünde direnişe başladığı raporda hatırlatıldı.
İSİG, işçilerin yoğun çalışma saatlerinin azaltılması, sendikalaşma hakkının işveren tarafından tanınması ve ücretler konusunda güncellemeye gidilmesi taleplerini sıraladı.
5 çocuk işçi öldü
İSİG Meclisi’nin Mart raporunda yer alan bilgiler şöyle:
108 emekçinin 85’i ücretli (işçi ve memur), 23’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.
Ölenlerden 4’ü kadın, 104’ü erkek olmak üzere; içlerinden beşi 14 yaş altında olmak üzere çocuk, 11’i ise mülteci/göçmen işçiydi.
Kadın işçi cinayetleri tarım ve sağlık iş kollarında gerçekleşti.
En çok ölüm nedeni: Ezilme/göçük
* Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, belediye/genel işler, ticaret/büro, madencilik, kimya ve enerji işkollarında gerçekleşti.
* En fazla ölüm nedeni ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve kalp krizi.
En çok iş cinayeti Kayseri’de
* Mart'ta Türkiye’nin 40 şehrinde ve yurtdışında dört ülkede iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildi.
En çok iş cinayeti Kayseri, Ankara, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Denizli, Gaziantep ve Zonguldak’ta yaşandı.
Sadece bir işçi sendikalıydı
* Hayatını kaybeden işçilerden biri (yüzde 0,92) sendikalı işçi, 107 işçi ise (yüzde 99,08) sendikasızdı. Sendikalı işçi metal işkolunda çalışıyordu.
İSİG Meclisi raporunda ölen başka sendikalı işçilerin de olabileceğini ancak “kağıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi” nedeniyle net bir bilgi verme şansının olmadığını ifade etti.
Mart ayında hayatını kaybeden işçilerin isimleri:
Ramazan Duman, Yousefi Kamal Aziz, Soner Tarhan, Ali Rıza Yumrukaya, Barış Akış, Muhammet Balande, Mustafa Korkmaz, Mesut Balande, Mehmet İşlek, İsmail Öztorun, Emin Mestan, Adnan Hamo, Hüsnü Bozkurt, Fatih Ormancı, Mehmet Özpolat, Halit Ergüven, Kadirhan Özdemir, Levent İzmir, Mustafa Kaçmaz, Ahmet Özel, Saffet Karamustafa, Ahmet Kaya, İsa Daştan, Muttalip Gür, Rıza Tekin, Ali Ekber Dinçer, Kadir Pestil, Kadir Kıyılı, Yılmaz Yaman, Ali Zeytin, Kenan Ertürk, Mehmet Keleş, Tevfik Koşar, Mustafa Kaya, Ahmet Türkmenoğlu, Mehmet Çiftçi, Mehmet Ali Yalçın, Göksal Çolak, Ahmet Akbayır, Tuncay Türken, Hüseyin Kurt, Ali Can, Turan Aka, Süleyman Gökçen, Murat Yıldır, Hüsamettin Türkmen, Erol Sukar, Tamer Yaman, Sabri Yüksel, Sedat Horoz, Özgür Özkul, Tuncay Erkul, Cevdet Yıldırım, Ömer Anılgan, Abdullah Kiriş, Ömer Kılnaz, Nevzat Çakır, Celal Çetiner, Şener Korkmaz, Senati Aydoğan, Mehmet Gönüllü, Musa Şişman, Sebahattin Yörükoğlu, Kemal Şahin, Hasan Gezer, Reyhan Budak, Tayfun Çelikkıran, Ali Ağkuş, İlhan Odabaşı, Murat Budak, Nazım Ak, Ali Demir, Mehmet Akgül, Fevzi Tunç, Adem Darı, Şervan Akpolat, İbrahim Kalay, Mustafa Dizer, Turan Güler, Sedat Zandal, Bekir Taşkın, Mehmet D., Mevlit Sezgin, Salih Göbeklioğlu, Ahmet Kaya, Enver Ünal, Ahmet Çiftçi, Ahmet Kurt, Sunnatullah Sıharifi, Mehmet Resuloğlu, Elifana Karataş, Asiye Torun, Habip Batu, Ömer Tepe, Sadık Akat, Mikail Duran, Sahyt Gurbanov, Akmoljon Yusupov, Tezcan Barış, Ömer Güngör, Ahmet D., Nergiz Kinno ve ismi öğrenilemeyen altı işçi.