İslam Kalkınma Bankası 2013 yılında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bin yataklı hastane binası yapımı için 158 milyon 930 bin euroluk finansman sağladı.
İstanbul İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) aynı yıl projeyi ihale ederek Taşyapı İnşaat Taahhüt San. Tic. A.Ş. (Taşyapı) tarafından inşaata başlandı.
Taşyapı’nın müteahhitliğini yaptığı hastane inşaatının elektrik işi yüklenici firma tarafından taşeron HS Ring Elektrik firmasına verildi.
Taşyapı HS Ring Elektrik ile olan anlaşmasını feshedince 60 kadar işçi hak edişlerini aladan işten çıkartıldı. Gerçek maaşları, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ve ihbar tazminatları ödenmeden işten çıkartılan işçilerin bir kısmı memleketlerine döndü, bir kısmı ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eyleme başladı.
Deniz Gider: Ödeyeceğiz dediler ödemediler
İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Deniz Gider eylemlerinin sekizinci gününde olduklarını belirterek, Taşyapı yöneticilerinin kendilerine ‘Ücretleri ödeyeceğiz, fakat eyleme başlamayın’ dediğini fakat eyleme az bir zaman kala işçilerin alacaklarını çok buldukları gerekçesiyle ödeme yapmayı kabul etmediğini söyledi.
Hukuki süreci başlattıklarını dile getiren Gider “Arkadaşlarımızla konuştuk, anlaştık ortaya bir eylem kararı çıktı. Hakkımızı bir an önce almak için eylem başlattık” ifadelerini kullandı.
Onur Can Koçak: 2400 liraya anlaştım, asgari ücret yatırdılar
Eylem alanında konuştuğum 21 yaşındaki işçi Onur Can Koçak işsiz kalınca 2 Kasım’da HS Rink Elektrik firmasında işe başladığını belirterek “28 Aralık’a kadar çalıştım. 2400 liraya anlaştım ama maaş günü bana asgari ücret yatırdılar” dedi.
“İşçinin ücretini asgari ücret göstererek geri kalanını elden veriyorlar, vergi kaçırıyorlar. Zaten inşaat sektöründe herkes aynı. Bana asgari ücret yatırdılar, kalan parayı elden versinler diye bekledim ama para gelmedi. Asgari ücretin yanında 13 lira para verdiler, bu senin çalıştığın gün paran dediler. Dondurma ya da başka bir şey alamam bu parayla. Ben 600 -700 lira para beklerken şaka gibi 13 lira verdiler. Zaten bu olaydan kısa bir süre sonra 28 Aralık’ta işten çıkarttılar.
"Ben fazlasını değil, hakkım olanı istiyorum"
“Taşyapı’yla HS Ring Elektrik arasındaki sözleşme bitmiş. Bizim patronumuz da sözleşmeyi zarara girdiği gerekçesiyle yenilemedi. 60 kişi dışarda kaldık bir anda. Hak edişlerimiz de ödenmedi. Patron bizi Taşyapı’ya gönderiyor. Gidin paranızı oradan alın diyor.
“Dava açmak maalesef çözüm değil. Dava açarsam en az üç yıl sürecek. Kazanırsam bu sefer aldığım paranın bir anlamı olmayacak. Bu şekilde burada kendi hakkımı savunursam, belki 30 gün beklerim, direne direne paramı alırım. Ben fazlasını istemiyorum. Hakkımı, maaşımı istiyorum.
"İnsanlardan borç para istemek zorunda değilim"
“Bir gün paraya çok ihtiyacım oldu. Annem iş kazası geçirdi ve kafatasında kırık oluştu. Cebimde hiç para yoktu. Patronumdan para istedim. Gerekirse kredi çekicem, akşam paranı vericem dedi. Akşam tekrar aradım, ‘Ya krediyi çekemedim. Size para veremiyorum’ dedi. Onu dedikten sonra benim beynime kan düştü. Cepte para yok, ben insanlardan borç para istemek zorunda değilim. Sadece hakkımı, çalışmamın karşılığını istiyorum. Hakkım olanı eksik versin ama versin.”
Bayram Karakoç: Uzun süreli denildi, 18 gün çalıştım
Eylem alanında ki bir diğer işçi Bayram Karakoç iş için Maraş’tan geldiğini belirtiyor.
“Buraya beni taşeron telefon açtı çağırdı. Uzun süreli iş dedi. Daha önce Pendik Metro İstasyonunun yapımında beraber çalışmıştık.
“10 Aralık’ta işe başladım. 18 gün çalıştıktan sonra 28 Aralık’ta taşeron şantiyede yattığımız alana geldi, anlaşmanın fes olduğunu söyledi. Fes olduysa ‘Gurbetçi insanız paramızı ver gidelim’ dedik.
“Bize Taşyapı’nın parayı vermediğini söyledi. Taşyapı’ya gittik, onlar ödeyeceklerini ama beklememiz gerektiğini söylediler. 15 güne yakın bizi şantiye alanında hiçbir şey yapmadan, yaptırmadan yatırdılar. 15 gün de parasız pulsuz içeride mağdur olduk.
"Mahkemeye gittiğin zaman süreç üç yıl sürüyor"
“Tekrar konuşunca gidin şikayet edin dediler. Şikayet ettik ama mahkemeler ne yapacak, şikayet ne işe yarayacak. Onlar da biliyor bunu. Mahkemeye gittiğin zaman süreç üç yıl sürüyor. Arabulucu diye bir şey çıkarttılar. Onlar da patrondan yanalar. Daha önce birkaç kez daha karşılaştım bu tür olaylarla. Benim 10 bin lira alacağım var, karşı taraf bana 3 bin lira teklif ediyor. Arabulucu da ‘Alın Bayram bey, 3 bin lira güzel para, bu yoklukta iyi para’ diyor.
“Hal böyle olunca eylem kararı aldık. Sendika bize kendi misafirhanesini açtı. Orada kalıyoruz. Bizim eylem yapmamızı istemiyorlar, beklemiyorlardı. Boyun eğip memleketime gittim mi gitmedim. Alana kadar da eyleme devam edeceğim.” (HA)