Türkiye’nin en eski ayakkabı markalarından Yeşil Kundura Sanayi AŞ, konkordato başvurusunda bulundu.
Şirket hakkında dün karar veren mahkeme, Yeşil Kundura’yı hacizlere karşı korumaya aldı. Üç ay geçici mühlet verilen şirket faaliyetlerinin denetimi için de iki kişilik konkordato komiser heyeti atandı.
Türkiye’nin diğer ayakkabı markası Hotiç Ayakkabı da bu ayın başında konkordato başvurusu yapmıştı.
Yeşil Kundura 13 Eylül günü İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesine başvurdu. Bu talep dün karara bağlandı.
Konkordato nedir?Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma. Mali durumu bozularak ödeme gücünü kaybetmiş ve konkordato hükümlerinden faydalanmak isteyen borçlu, İcra Tetkik Mercii Hakimliğine başvurur. Konkordato sürecinde borçlarını ödeyebileceği durumu gösteren projesini ve ayrıntılı bilançosunu veren borçlunun teklifi, konkordato süresi verilebilmesi için uygun şartlarının olup olmadığı araştırılıp incelenir. Borçlunun varlıklarının, borçların en az yüzde 50’sini karşılamaya yetip yetmeyeceği ve borçlunun teklifinin varlıklarıyla uygun olup olmadığını tespit etmek için İcra Tetkik Mercii bilirkişiye başvurur. |
Başkan, ekonomik olumsuzluklara dikkat çekti
Yeşil Kundura Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kızanlıklı, mahkemeye yaptıkları başvurunun gerekçesine ilişkin şunları söyledi:
“Son dönemde, ülkemizde yaşanan; yüksek faizlerin uzun vadeli yatırımlara imkan vermemesi, TL'de yaşanan değer kaybı neticesinde satışların giderek azalması, ithal girdilerin kurdaki dalgalanmalardan etkilenmesi ve bunun gibi birçok olumsuz ekonomik gelişme nedeniyle, kısa vadeli ödemelerimizde yaşanan güçlükleri bertaraf etmek, ticari faaliyetlerimizi korumak, müşterilerimizin, tedarikçilerimizin, bayilerimizin ve diğer iş ortaklarımızın bu zorlu süreçten daha da olumsuz etkilenmesini önlemek amacı ile konkordato başvurusu yapma kararı almış bulunmaktayız."
Kızanlıklı, Yeşil Kundura konkordato süreciyle mevcut borçlarının vadelerini uzatarak bu krizden kurtulmak için çalışacağını belirtti.
Yeşil Kundura hakkında
Yeşil Kundura’nın temelleri Recep Ali Yeşil ve Mustafa Yeşil kardeşlerin 1948’de açtığı ilk ayakkabı atölyesiyle başladı.
Firma 1960 yılında fabrikasyon üretime başladı.
Türkiye’de ilk iş ve güvenlik botu, özel sektöründe ilk askeri bot, ilk fabrikasyon ayakkabı ve bot, ilk çelik burunlu, bombeli (Steel Toe ) bot ve ayakkabı üretimini Yeşil Kundura yaptı.
80’li yıllarda mağaza zinciri kurdu; uluslararası firmalarla Türkiye’de çalıştı.
Şirketin kurucularından Mustafa Yeşil 2008’de, Recep Ali Yeşil 2012’de hayatını kaybetti. (HK/EKN)