Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne (İSİG) göre, Haziran ayında en az 149 işçi yaşamını yitirdi. Türkiye’de 2018 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 907 oldu.
149 işçinin 119’u ücretli (işçi ve memur), 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.
Ölenlerden dokuzu kadın, 140’ı erkek; ikisi 14 yaş altında olmak üzere altısı da çocuk işçiydi.
Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret ve konaklama; çocuk işçi cinayetleri tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşti.
Meslek hastalığı ölümleri: 2 çiftçi
İSİG, yüzde 82’sini ulusal ve yerel basından; yüzde 18’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiği bilgilere dayanarak hazırladığı Haziran raporunda şu bilgiler yer aldı:
* Haziran ayı raporumuzda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iki çiftçi ölümü var. Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık altı “meslek hastalığı sonucu ölüm” olmaktadır. Bu durumda Türkiye’de Haziran ayında yaklaşık 900 işçinin meslek hastalıklarından dolayı ölmüş olabileceği öngörülebilir.
* Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 188, Mayıs ayında en az 169 ve Haziran ayında en az 149 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk altı ayında en az 907 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
6 mülteci/göçmen işçi öldü
* Altı mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin ikisi Suriyeli, ikisi Gürcistanlı, biri Özbekistanlı, biri de Azerbaycanlıydı.
En çok ölüm tarım işkolunda
* Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, belediye, metal ve enerji işkollarında gerçekleşti.
İSİG Meclisi, Olağanüstü Hal (OHAL) sonrasında sanayi işçilerinin ölümünde oransal artış olduğunu tespit etmişti. Ancak verilere göre, son dört aydır sanayi işçilerinin iş cinayetlerindeki oransal artışında azalma söz konusu.
Şiddet nedenli cinayetlerde artış
* En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve ezilme/göçük.
Bu nedenler her ay sıralama değiştirerek ilk üç sırada yer alıyor. Haziran ayında ise kalp krizi, beyin kanaması ve şiddet nedenli iş cinayetlerinde artış görünüyor.
En çok iş cinayeti İstanbul’da
* Haziran’da Türkiye’nin 50 şehrinde iş cinayeti gerçekleşti. En çok iş cinayeti İstanbul, Adıyaman, Bursa, Manisa, Kocaeli, Sakarya, Hakkari, İzmir, Konya, Kütahya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da yaşandı.
İşçilerden 147’si sendikasızdı
* Hayatını kaybeden işçilerden ikisi (yüzde 1,34) sendikalı, 147’si ise (yüzde 98,66) sendikasızdı. Sendikalı işçiler taşımacılık ve güvenlik işkolunda çalışıyordu.
İSİG Meclisi raporunda ölen başka sendikalı işçilerin de olabileceğini ancak “kağıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi” nedeniyle net bir bilgi verme şansının olmadığını ifade etti.
Haziran ayında hayatını kaybeden işçilerin isimleri:
Hacı Bayrak, İsmail Karakaş, Erol Yılmaz, Muhittin Demir, Mehmet Yılmaz, Ahmet Furkan Kılınç, Kerim Yılmaz, Gül Abdu, Badiea Muhammed, Veli Şengül, Gigla Shantadze, Durmuş Şahin, İbrahim Durmuş, Ömer K., Yunus Tosunoğlu, Muammer Ergül, Turan Yücel, Asım Bıyık, Ayşe Öztürk, Ümran Karadaş, Yeter Gök, Cemil Uslu, Murat Altınöz, Nihat Aydın, Ali Devebakan, Mustafa Karahan, Ramazan Görgülü, Rasim Atan, Özlem Çağlayan, Osman Nuri Kaymar, Mehmet Güçlü, Leyla Çiçek, İbrahim Gökmen, Recep Zile, Nurettin Alakuş, Muhammed Cihan Akbaş, Cemal Kaya, Selami Çorbacıoğlu, Mehmet Nabi Kaya, Hasan Demir, Mehmet Akbulut, Rıdvan Aydoğmuş, Zülfer Kaba, Hakan Bozdağ, Hüseyin Kaya, Mustafa Çimen, Bülent Baydar, Uğur Uyar, Ömer Aktan, Nuri Işık Çolak, Yücel Bozkurt, Osman Nuri Teker, Alper Baycın, Özer Özdemir, Sabit Fidan, Zeki Özsoy, Mehmet Önal, Osman Dal, Hasan Eren, Zafer Yılmaz, İlyas Seriner, Fatma Seriner, Fatih Kurt, Faruk Aydemiroğlu, Sinan Kayatuzu, Hüseyin Albayrak, Cumali P., Okan Gündüz, Vedat Bağcı, Yusuf Çelebi, Ali Dağaşan, Mehmet Koroğlu, Mustafa Öztaş, Bayram Vural, Haydar Alkan, Ümit Çağur, Mehmet Akbaş, İsa Kenesarı, Murat Öztemel, Cuma Horoz, Günaydın Cankara, Rıdvan Kılıçer, Yunus Acıyan, Vatan Polat, Nusret Çevik, İsmail Kızıldemir, Duran Erdem, Ali Kanıkkan, Ahmet İkiz, Faruk Altınsöz, Mehmet Avcı, Abdulaziz Çiftçi, Mehmet Savaş Özcan, Mesut Doğan, İlker Hıdır, İsmail Hacıbayram, Ramazan Fidan, Ali Bahçeci, Necmettin Düzce, Seyfettin Engüdar, Ziya Reis, Mahmut Yakupoğlu, Murat Baş, Mehmet Çiftçi, Mürsel Güneş, Yahya Macit, Fatih Başpınar, Murat Kesler, Yılmaz Arı, Vasil Kvrivishvili, Sinan Gerçin, Gökhan Özgür, Mustafa Yağcı, Hüseyin Ergün, Murat Yavaş, Mehmet Gölcük, Hasan Cevahir, Cemil Aydemir, Muzaffer Göksel, Ayhan Kıyak, Cahit Durmuş, Mehmet Bozan, Hüsnü Arkun, Mehmet Cesur, Aziz Demirel, Mehmet Ağdağ, Mehmet Muammer Üstüsel, Hacer Tülü, Şeref Kösemek, Hüseyin Aydın, Turan Sütçü, Fevzi Ünüvar, Serdar Sultan, İbrahim Bayık, Hüseyin Göncü, Şehmus Nas, Hakan Yapıcı, Mehmet Tepecik, Mustafa Sevinç, Adem Bozoklu, Abduvali Sabirov, Halis P., Harun Yavuz, Ilkın Hasanov ve ismi öğrenilemeyen beş işçi.
(TP)