Haberin Kürtçesi için tıklayın
Uluslararası Af Örgütü’nde iş bırakan yüzyüze çalışanları*, Af Örgütü’nün Karaköy’deki Türkiye Şubesi önünde oturma eylemine başladı.
Yüzyüzeciler, Af Örgütü’nde taşeron olarak çalıştırılmaları gerekçesiyle “İnsan hakları bu kurumda ihlal ediliyor” diyerek iş bırakacaklarını duyurmuşlardı. Af Örgütü olaya ilişkin yaptığı açıklamada, yüzyüze projesinin bazı özellikleri dolayısıyla “hizmet alımı” olarak kurgulandığını söyledi.
Eylemde basın açıklaması yapan yüzyüzeciler, Af Örgütü’nün yaptığı açıklamada “tutarsızlıklar” olduğunu söyledi. Af Örgütü’nün eski yüzyüze çalışanları da eyleme destek verdi.
Çalışanlardan Sena Sungur ise oturma eylemine neden başladıklarını bianet’e anlattı:
“Af Örgütü taleplerimize karşılık bir adım atmadığı gibi yaptığı açıklamayla ‘projenin özelliği’ diyerek taşeronu meşrulaştırmaya çalıştı. Geri adım atmayacağımızı ve bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu söylemek için bu eyleme başladık. İnsan haklarına duyarlı herkesi desteğe bekliyoruz.”
“Taşeronun gerekçesi olamaz”
Basın metnini okuyan Felat Erkozan, Af Örgütü’nün konuya ilişkin yaptığı açıklamaya değinerek “Taşeron uygulamasının gerekçesi olamaz” dedi:
“Proje için belirtilen özelliklerden olan; projenin esnek saatlerde yürütülmesi, çalışanların çoğunluğunun öğrenci olması, yarı zamanlı çalışması gibi durumlardan hiçbiri taşeron uygulamasının gerekçesi olamaz.
“Ayrıca ‘yüzyüze’ projesinin başlangıcından bu yana taşeron eliyle yürütüldüğü iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. 2011’de başlayan projeyi Uluslararası Af Örgütü herhangi bir taşeron şirketle anlaşmadan başlatabilmiş ve yürütebilmiştir. Sonraki dönemlerde taşerona devretmiştir. Af Örgütü’nün belirttiği; insan kaynakları şirketi, ajans, hizmet alımı gibi isimlendirmeler taşeronun dolaylı ifadelerinden ibarettir.
“Yüzyüze projesinin, Af Örgütü’nün diğer şubelerinde de taşeronda yürütülmesi bu durumu meşru kılmadığı gibi mevcut durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne sermektedir. Ayrıca yüzyüze projesinin diğer kuruluşlar tarafından yıllardır bu şekilde sürdürülmesi taşerona karşı mücadelenin aciliyetini göstermektedir.
“Uluslararası Af Örgütü’nden talebimiz yüzyüze projesi de dahil olmak üzere bütün projelerinde taşeron sistemine son vererek çalışanlarının sendikal güvenceleri sağlamak için somut adımlar atmasıdır. “ (TP/EKN)
* Yüzyüze çalışanları: Sokakta insanlara Af Örgütü'nün çalışmalarını anlatan ve kampanyaların devamı için destek toplayan çalışanlar.