Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 65. Genel Kurulu'nda konuştu.
Konuşmasında Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin çıkarımlarda bulunan Nebati önce finans sektörü hakkında veriler paylaştı, daha sonra enflasyona değindi.
Bakan Nebati, bankacılık sektörünün tarihinde ilk kez aktif büyüklüğünü 10 trilyon liranın üzerine çıkardığını belirterek sektörün finansal sistemde yaklaşık yüzde 85'lik paya sahip olduğunu söyledi.
Nebati, kredilerin 5,5 trilyon liraya, mevduatların da 6 trilyon liraya ulaştığı bilgisini verdi. Sektörün geçen yıl 93 milyar lira net kâr ettiğini ifade etti.
Küresel ekonomide sıkıntı yaşandığını söyleyen Bakan Nebati, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ettiğinden bahsetti.
Nebati “Tüm olumsuz gelişmeler karşısında mevcut kaynakları etkin kullanarak vatandaşlarımızın ve üreticilerimizin maruz kaldıkları fiyat artışlarını ciddi oranda sübvanse ettik” dedi.
"Enflasyon arz yönlü ve maliyet artışı kaynaklı"
Enflasyonun geçici olduğunu düşündüklerini söyleyen Nebati, " Öncü göstergeler ilk çeyrekte yüzde 7'lik büyümeye işaret ediyor" ifadelerini kullandı.
Küresel olumsuzluklara rağmen istikrarlı ve güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiklerini dile getiren Bakan Nebati sözlerini şöyle sürdürdü:
“Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Emtia fiyatlarındaki yüksek artışlar, tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ve taşımacılıkta artan fiyatlar tüm dünyada enflasyonun sert bir biçimde yükselmesine sebep oldu. Bugün gelişmiş ülkeler son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor.
"Enflasyondaki yükselişte arz yönlü ve maliyet artışı kaynaklı faktörlerin ön plana çıktığını ve bu nedenle enflasyon görünümündeki bozulmanın geçici nitelikte olduğunu düşünüyoruz.
“Fiyat artışlarının vatandaşlara asgari düzeyde yansımasına yönelik adımlar atmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın ve üreticilerimizin maruz kaldığı fiyat artışlarını sübvanse ediyoruz.
“Enflasyonla mücadeleyi tek boyutlu olarak sadece devletin çözeceği bir sorun olarak görmüyoruz.
“Üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı artırmayı amaçlayan Türkiye Ekonomi Modeli'yle kararlı bir biçimde yola devam ediyoruz. Türkiye Ekonomi Modeli'yle ülkemiz kararlı ve istikrarlı şekilde büyümeye devam ediyor. Öncü göstergeler ilk çeyrekte yüzde 7'lik büyümeye işaret ediyor.
“İstihdamda salgın döneminde kayıpları telafi ettik. Ülkemiz, kaliteli ve sürdürülebilir bir büyüme göstermeye devam ediyor."
(HA)