*Fotoğraf: AA
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Diyarbakır'da yüz yüze gerçekleştirdiği "Ekonomik Kriz Göstergeleri ve Etkilenimleri" başlıklı saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Ülkedeki ekonomik krizden kaynaklanan fiyat artışları ve alım gücünün düşmesinin; alışveriş alışkanlıkları, borçlanma, gündelik ihtiyaçları karşılama gibi konularda Diyarbakırlı yurttaşların tutum ve davranışlarını, bu durumla baş etme biçimlerini, marketlerdeki satış düzeylerine etkisi ölçüldü.
Anket, hem market çalışanları hem de müşterilerle yapıldı.
TIKLAYIN-DTSO Başkanı: Bölge için yeni ekonomik paket hazırlanmalı
Son bir yılda alım gücü azaldı
Görüşmecilerin yüzde 27,9'u son bir yıl içerisinde hanelerinde en az bir kişinin işsiz kaldığını (yüzde 62,1'i 1 kişi, yüzde 31'i 2 kişi, yüzde 6,9'u 3 kişi), yüzde 97,1'inin ise ekonomik krizden olumsuz etkilendiğini söyledi.
Katılımcılar, yüzde 95,2'si son bir yıl içerisinde alım gücünün azaldığı belirtti. Yüzde 24'ü son bir yıl içerisinde farklı ihtiyaçları nedeni ile kredi aldığını, yüzde 42,3'ü borç aldığını ve yüzde 55,8'i ise mevcut durumda hala borcunun olduğunu ifade etti.
TIKLAYIN-Diyarbakır'da ekmeğin gramajı düştü, fiyatına zam geldi
Yüzde 43 faturaları ödemekte zorlanıyor
Görüşmecilerin yüzde 42,3'ü faturalarını ödemekte zorlandığını, yüzde 31,7'si temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını ve yüzde 26'sı da sağlık ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi.
Görüşmecilerin yüzde 51'i aile ve akraba desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Katılımcıların yüzde 46,1'i gelirleri giderlerini karşılayamadığını ve buna karşın yüzde 92,3'ü herhangi bir sosyal yardım alamadığını vurguladı.
Giyim ve ev eşyaları almaktan vazgeçtiler
Diyarbakırlıların yüzde 63,5'inin son bir yılda almaktan vazgeçtiği ürünler ise; şöyle sıralandı: Giyim yüzde 42,3; Gıda yüzde 31,7; Ev eşyaları yüzde 26.
Görüşmecilerin yüzde 88,5'i birikim yapamadığını ve yüzde 63,4'ü de kendi yaşadıkları dönemin, anne ve babalarının yaşadıkları döneme nazaran daha kötü olduğunu ifade etti.
Alış veriş hacmi yüzde 79 düştü
Market çalışanlarıyla yapılan araştırmada ise; marketlerde en fazla "Temel gıda: yüzde 51,1, temizlik ürünleri: yüzde 24,4, kahvaltılık örünler, yüzde 11,1 indirimlerde en fazla rağbet gören ürünlerin ilk sıraları; gıda yüzde 51,1, temizlik 24,4, kasap-şarküteri 11,1 mutfak gereçleri 11,1" satışı yapıldığı belirtildi.
Market çalışanlarının yüzde 79,2'si son bir yıl içerisinde alışveriş hacimlerinin/miktarlarının "azaldığını" söyledi. Yüzde 50, alım gücünün yüzde 37,5 düştüğünü vurguladı.
"Müşterilerin son bir yıl içerisindeki alışveriş alışkanlıklarını nasıl değiştirdiğine dair soruya" ise; "Yüzde 45 zorunlu ihtiyaçları, yüzde 45 her şeyi daha az almaya başladı" yanıtı verildi. (RT)