* Görsel: unsplash.com
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) paylaştığı Şubat 2022 tüketici fiyat endeksine göre, OECD bölgesindeki yıllık enflasyon yüzde 7,7 ile Aralık 1990'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
OECD ülkelerindeki ortalama tüketici enflasyonu Ocak 2022'de yüzde 7,2 iken, Şubat 2021'de yüzde 1,7 olarak ölçülmüştü.
Geçen aya ilişkin enflasyon verilerini dün (5 Nisan) yayınladığı bir raporla duyuran OECD, bu artışın "kısmen Türkiye'deki enflasyonda yaşanan keskin artışların bir yansıması" olduğu yorumunda bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine atıfta bulunulan raporda, Türkiye'nin yıllık tüketici enflasyonunun Ocak ayında yüzde 48,7, Şubat ayında ise yüzde 54,4 olduğu hatırlatıldı.
Buna göre, "Türkiye hariç tutulduğunda, OECD bölgesindeki enflasyon Şubat 2022'de yüzde 6,3, Ocak 2022'de ise yüzde 5,8'di."
Öte yandan, TÜİK'in yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 54,4 olarak açıkladığı Şubat 2022'de Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ülkedeki yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 123,8 olarak duyurmuştu.
"Gıda fiyatlarında belirgin artış"
OECD'nin Şubat 2022 yıllık tüketici enflasyonu raporundan öne çıkan diğer noktalar özetle şu şekildeydi:
"Enerji fiyatları OECD ülkelerinin çoğunda enflasyonun artmasına sebep olurken gıda enflasyonu da belirgin bir artış gösterdi. Gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda, OECD bölgesindeki yıllık enflasyon oranı yüzde 5,5'ti. Ocak 2022'de aynı rakam yüzde 5,1 düzeyindeydi.
"Şubat'ta yıllık enflasyon G20 bölgesinde de artış gösterdi; Ocak 2022'de yüzde 6,5 olan enflasyon Şubat ayında yüzde 6,8 olarak ölçüldü.
"OECD bölgesi dışındaki ülkelere bakıldığında, Arjantin'deki yıllık enflasyonda ciddi bir artış olduğu gözlendi. Enflasyon oranı Çin ve Güney Afrika'da durağan iken Hindistan'da düşüş yaşandı.
Tüm G7 ülkelerinde artış
"Şubat ayında tüm G7 ekonomilerinde yıllık enflasyonun arttığı görüldü. En yüksek artışlar sırasıyla 0,9 ve 0,8 puan ile İtalya ve Fransa'da yaşandı. En düşük artış ise 0,2 puan ile Almanya'daydı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) yıllık enflasyon Şubat 2022'de yüzde 7,9 olarak ölçüldü. Bu rakam, Ocak 1982'den beri ölçülen en yüksek rakamdı.
"Gıda ve enerji dışındaki enflasyon Kanada, Almanya, Birleşik Krallık ve ABD'deki genel enflasyonun ardındaki asıl etmendi. İtalya'da ise enerji fiyatları enflasyonu yükselten asıl sebep oldu.
"Euro bölgesine bakıldığında, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) tarafından ölçülen genel enflasyon oranının Şubat'ta yüzde 5,9'a yükseldiği görüldü. Bu oran, Ocak 2022'de yüzde 5,1 iken Şubat 2021'de sadece yüzde 0,9'du. Gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda, Euro bölgesinin Şubat enflasyonu yüzde 2,7, Ocak enflasyonu ise yüzde 2,3'tü.
"Eurostat'ın Mart için yaptığı öngörüler yıllık enflasyon ile gıda ve enerji harici enflasyonun yüzde 7,5 ve yüzde 3'e yükseleceğini ortaya koyuyor."
Türkiye'de Mart 2022 enflasyonu
TÜİK Mart 2022'ye ilişkin tüketici fiyat endeksini 4 Nisan'da açıkladı. Buna göre, aylık enflasyon yüzde 5,45, yıllık enflasyonu ise yüzde 61,14'tü.
ENAG'ın aynı gün açıkladığı alternatif veriler ise aylık enflasyonun yüzde 11,93, yıllık enflasyonun yüzde 142,63 olduğunu gösterdi.
TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu: Enflasyonda doğru rakam yüzde 143
TIKLAYIN - "Bir demet maydanoz nasıl 10 lira, marul nasıl 15 lira olur!"
OECD hakkındaEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Batı Avrupa ekonomilerinin desteklenmesi ve onarımı amacıyla, Marshall Planı çerçevesinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada'nın o dönemde yaptıkları yaklaşık 12 Milyar Dolar civarındaki mali yardımın dağıtımına yardımcı olmak ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticari ödemeleri serbestleştirerek geliştirmek amacıyla 1947-1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa Ekonomi İşbirliği Teşkilatı'nın (OEEC) işlevini tamamlaması üzerine, onun yerine ve daha geniş bir görev tanımı çerçevesinde kuruldu. 14 Aralık 1960 yılında Paris'te imzalanan "Convention on the Organisation for Economic Co-operation and Development", OECD'nin kurucu anlaşmasını teşkil eder. OECD'ye üye ülkeler ise şu şekildedir: Türkiye, ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Kore Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, İzlanda, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Şili, Yeni Zelanda, Yunanistan. G20 ülkeleriAlmanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu. G7 ülkeleriG7 yedi ülkenin oluşturduğu uluslararası bir birliktir. Grup Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşur, Avrupa Birliği (AB) de G7 içinde temsil edilir. Euro bölgesi1 Ocak 2015 itibariyle, Euro bölgesinde Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan bulunuyor. |
(SD/AÖ)