* Fotoğraf: AA
Ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
Önerge ile Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan “Ücretlerde” başlığı altına "Gelir Vergisi’nden İstisnalar" bölümüne asgari ücretli çalışanların da eklendi.
Asgari ücretten vergi alınmaması ve diğer çalışanların işçi Sosyal Güvenlik Kurumu (sgk) primi ve işsizlik sigorta pirimi düşüldükten sonra kalan ücretlerinde asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarının vergiden muaf tutulması öngörüldü.
TIKLAYIN - Asgari ücret 4 bin 250 lira
Önergenin gerekçesi şöyle açıklandı:
"Ücretlerin, ilgili ayda geçerli olan brüt asgari ücretten işçi Sosyal Güvenlik Kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan kısmı gelir vergisinden istisna edilmekte, ücret gelirinin asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden gelir vergisi alınmaması sağlanmaktadır."
Asgari geçim indirimi kaldırıldı
Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’na "Asgari Geçim İndiriminin” kaldırılması için de önerge verildi. Gelir Vergisi Kanunu’nun 32. Maddesi ile düzenlenen Asgari Geçim İndirimi kapsamında, asgari ücret alanların vergilendirilen ücretlerinin bir bölümü; çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi, çocuk sayısı, nafaka verilenler ve bakmakla mükellef olduğu kişilerin sayısına göre belirlenerek çalışana geri ödeniyordu. Teklif ile maddenin yasadan tamamen kaldırılması öngörüldü.
Önergenin gerekçesinde, "Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 85’i gelir vergisinden istisna edildiğinden uygulama alanı kalmayan asgari geçim indirimi düzenlemesi yürürlükten kaldırılmaktadır" denildi.
Damga vergisi düzenlemesi
Kabul edilen bir diğer önerge ile de Damga Vergisi Kanunu’nda değişikliğe gidildi. Damga Vergisi Kanunu’nun 2. Tablo başlığı altındaki “Damga vergisinden istisna edilen kağıtlar” başlığının 9. sırasında yer alan “Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” bölümünde değişikliğe gidilerek, ücretlilerden kesintiye neden olan bir diğer başlık olan “damga vergisi” aylık brüt asgari ücretlik bölümü vergi kapsamı dışında bırakıldı.
"Maliyeti 37,6 milyar"
Asgari ücrete bazı vergi istisnalarının getirileceğinin duyurulmasından bu yana muhalefet partileri ve bazı ekonomistler, bunun yalnızca asgari ücretlilere değil tüm çalışanlara getirilmesi gerektiğini, aksi takdirde pek çok kişinin maaşının asgari ücret üzerinden gösterileceğini ve eşitsizliklerin artacağını söylüyordu.
Teklif Komisyon’da kabul edilmeden önce, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yeni asgari ücret düzenlemesiyle birlikte yalnızca asgari ücrete değil, tüm çalışanların asgari ücret kadar gelirine vergi istisnası getirileceğini söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Elitaş bunun toplam maliyetinin 37,6 milyar TL olacağını duyurdu.
Teklifte başka ne var?
Komisyonda kabul edilen teklifte yer alan diğer maddeler şöyle:
- Yenilenebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi için muafiyet sınırı olarak öngörülen, meskenlerin çatı ve cephesine kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olması şartı, 20 kilovata çıkarılacak.
- Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığınca yürütülen savunma sanayisi projelerine ilişkin bu kuruma ilgili projeler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler, katma değer vergisi istisnası kapsamına alınacak.
- BOTAŞ'ın nakit yönetiminin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için şirketin Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine, yapılandırılmış borçları dahil ödenmeyen her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek terkin edilecek.
- 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan genel bütçe gelir tahmini üzerinde gerçekleşen gelir kadar, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. İlgili kanunları gereğince genel bütçe gelirleri karşılığı yapılan ödenek eklemeleri bu tutardan düşülecek.
- Türkiye'de yerleşik sigorta şirketlerince düzenlenen kefalet senetleri de güvenli elektronik imza ile düzenlenebilecek.
- Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan ve toplu taşıma hizmeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere, nüfus, hattın uzunluğu ve hattı kullanan sayısı kriterlerini esas alarak tespit edeceği hatlardaki toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli yararlananlara ilişkin gelir desteği ödemesi yapabilecek.
- Kamu üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliğinin desteklenmesi için kamu üniversite sağlık hizmeti sunucularının, 2021'de verdikleri sağlık hizmet bedelinin, götürü bedel sözleşme tutarından düşük olması durumunda aradaki fark terkin edilecek. Terkin edilen bu tutar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanacak.
(TP)