Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasına göre gıda enflasyonu Mayıs’ta Nisan’a göre yüzde 2,28 attı.
4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 830 liraya, yoksulluk sınırı da 9 bin 219 liraya yükseldi. Böylelikle açlık sınırı yılın beşinci ayında 2 bin 825 lira 90 kuruş olan asgari ücretin üzerine çıktı.
Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 3 bin 435 lira olarak hesaplandı.
"İşsizlikte gelinen aşama geleceğe olan umudu azalttı"
Türk-İş raporunda “Ülke gündeminin sıklıkla değiştiği bugünlerde çalışanların değişmeyen gündemi yine karşı karşıya kaldıkları ‘geçim sıkıntısı’ konusu oldu. Özellikle üretimin temel girdisi olan akaryakıt fiyatlarında bu ay gerçekleşen artışın önümüzdeki aylarda başta gıda maddeleri olmak üzere birçok temel mal ve hizmet ürünlerine yansıması bekleniyor” dedi.
Bu gelişmenin başta ücretli çalışanlar olmak üzere geniş halk kesimlerinin satın alma gücünü daha da gerilettiğini belirten Türk-İş raporunda “Çalışanların geçim şartları artan fiyat artışları nedeniyle daha da bozulurken, özellikle geniş tanımlı işsizlikte gelinen aşama geleceğe olan umudu azaltan unsur olmaya devam etti. Özellikle genç ve kadın istihdamında yaşanan gelişmelerin etkisi daha güçlü oluyor. İşten çıkarma yasağının sona ermesiyle yaşanabilecek yaygın işsizlik ekonomik ve sosyal hayata yansıması olumsuz olacak” diye yazdı.
Türk-iş işsizlik ödeneği, üç ay daha uzatılan kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği gibi koruyucu nitelikteki ödemelerin yetersizliğine vurgu yaptı.
5 aylık artış yüzde 9,82
Yılın ilk 5 ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 9,28'i bulurken gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 16,07 oldu.
Araştırmaya göre, Mayıs’ta süt, yoğurt, peynir grubunda önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Bu ay balık sezonu sona erdi, tezgahlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer almaya başladı. Ancak kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay da artışını sürdürdü. Aynı şekilde tavuk fiyatı da arttı. Sakatat ürünlerinin fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı geriledi. Bakliyat ürünleri fiyatları aynı kaldı.
Ortalama kilogram fiyatı geçen ay 7,74 lira olan taze sebze-meyvenin fiyatı, mayısta aynı kaldı. Ortalama sebze kilogram fiyatı biraz gerileyerek 7,21 lira (geçen ay 7,45 lira) oldu. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 8,50 lira olarak hesaplandı.
Ekmek fiyatı değişmedi. Aynı şekilde un, pirinç, bulgur fiyatı da aynı kaldı. Makarna ile irmik fiyatı ise biraz arttı.
Tereyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi, zeytinyağının fiyatı ise arttı. Hesaplamada dikkate alınan siyah ve yeşil zeytinin ortalama fiyatı, yeşil zeytinden dolayı biraz geriledi. Bal, reçel, pekmez, şeker, tuz, salça fiyatında farklılık tespit edilmedi. (HA)