Fotoğraf: Pexels.
Thodex adlı Türkiyeli bir kripto borsasının müşterileri, dolandırıcılık iddiasıyla şirket aleyhine şikayette bulundu.
Bloomberg News'un haberine göre, daha önce fonlarına erişememekten şikayetçi olan müşterileri temsil eden bir avukat, Thodex'in kurucusu ve CEO'su Faruk Fatih Özer'in ülkeden kaçtığını ve yüz milyonlarca doların çalınmış olabileceğini iddia ediyor.
Avukat Oğuz Evren Kılıç, Bloomberg'e yaptığı açıklamada konuyla ilgili 21 Nisan'da yasal yollara başvurduğunu söyledi.
"Kurucusu Tiran'a uçtu" iddiaları
2017'de faaliyete geçen Thodex, dün ticareti aniden durdurdu ve 390 bin aktif kullanıcısının parası içeride kaldı.
Thodex Twitter'dan yaptığı açıklamada, borsanın, dış yatırımdan gelen "müşterilere daha iyi hizmet vermesini" sağlamak için geçici olarak kapandığı ve beş iş günü kapalı kalacağı belirtildi.
Ancak yatırımın kesin ayrıntıları belirtilmedi ve Thodex web sitesi şu anda aktif değil.
Demirören Haber Ajansı, Özer'in 20 Nisan'da Arnavutluk'un Tiran kentine uçtuğunu iddia etti.
Bitcoin neden düşüşte?
Geçtiğimiz hafta 63 bin doları aşarak tarihi bir rekor kıran Bitcoin (ilk kripto para birimi) fiyatları hafta sonu düşüşteydi, Pazartesi itibariyle ise adeta çakıldı.
Uluslararası analistler düşüşü merkez bankalarının olası "yasaklama" kararlarına ve ABD Hazine Bakanlığı tarafından yatırımcılara ceza kesileceği yönünde sinyallerin gelmesine bağlıyor.
Hafta sonundaki düşüş, Wall Street Journal, Financial Times gibi dünya ekonomi basınına yön veren gazetelerde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) Türkiye'de kripto paraları yasaklamasıyla da ilişkilendirilmişti.
Türkiye'nin etkisi var mı?
Türkiye'nin kararı buradan bakıldığında sadece bizi etkileyecekmiş gibi görünüyordu, ancak bu, kripto para ve devletlerin tam da bu yeni sistemle ne yapacaklarının kritik önemde olduğu günlerdeki hassas dengede önemli bir değişken oldu.
Küresel çapta, başka ülkelerin benzer kararlar alabilme ihtimali konusunda endişe yarattı. Yeni bir para birimi olma yolunda güvenilirlik sağlamaya çalışan Bitcoin, hafta sonu sadece bu sebeple yaklaşık 2 bin dolarlık değer kaybıyla 61 bin doların altına düşmüştü.
Bu hafta başı itibarıyla ise ABD Hazine Bakanlığı'nın kara para aklanmasına aracı olduğu gerekçesiyle bazı kripto para kuruluşlarına ceza vereceği iddia edildi.
İddialar satışları hızlandırırken hem "ana coin" olarak da bilinen Bitcoin hem de alt coinlerde sert düşüşler yaşandı.
24 saatte 52 bin 500 dolara düştü
24 saat içinde neredeyse 5 bin dolar düşen Bitcoin'in fiyatı düşmeye devam ediyor.
Bir miktar toparlanmasına rağmen, Ethereum ve Uniswap dahil olmak üzere bazı alt coinlerin, dolar ve Bitcoin karşısında değer kazanmasıyla yüzde 50'nin altında bir düşüş görülüyor.
Crypto Potato'nun haberine göre ilk kripto para birimi, üç haftanın en düşük seviyesi olan 51 bin 500 dolara düştüğü hafta sonu kaydedilen kayıpları atlatamıyor.
24 saatten daha kısa bir süre önce gelen en son düşüş, Bitcoin'i daha da düşük bir seviyeye getirdi. O zamandan beri, kripto para birimi yaklaşık 4,500 dolar azaldı ve bu da Bitstamp'ta 52,500 dolara düştü.
Şimdiye kadar Bitcoin sıçradı ve 2.000 dolar değerine kavuştu ve piyasa değeri 1 trilyon doların üzerine çıktı. Bununla birlikte, JPMorgan analistleri, yakın zamanda 60.000 doların üstesinden gelemezse, varlığın daha da kötüye gitme riskine işaret eden endişeleri özetledi.
Bitcoin'in piyasa kapitalizasyonunu diğer tüm kripto varlıklarıyla karşılaştıran metrik yüzde 50'nin biraz üzerinde, yani son 2 yılın en düşük seviyesi.
Güvenli yatırım neye bağlı?
Bu yeni kripto para birimi çağına küresel çapta hükümetler tarafından giderek daha fazla düzenleme uygulanması bekleniyor. Bu nedenle zaman, sınırlayıcı bir faktör.
Çoğu kripto borsası -Binance, Coin Base- gibileri müşterileri için kimlik doğrulaması talep etme normunu şu anda da uyguluyor.
Bunun kara para aklamayı ve dolandırıcılığı önlemek gibi birçok nedeni var. En güvenilir borsalar, bu nedenlerle kimlik doğrulama süreci protokollerini takip eder.
Kripto para borsaları ve cüzdanları, geleneksel finansal hizmetlerle aynı güveni yaşamak ister, ancak bunun gerçekleşmesi için borsaların kimlik doğrulamaya bir çözüm bulması gerekir. Sorun, geleneksel sıkıcı kimlik doğrulama süreci.
(PT)