Haberin İngilizcesi için tıklayın
Merkez Bankası faiz oranlarına ilişkin yaptığı duyuruda, Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini yüzde 19 düzeyinde sabit tutmaya karar verdiğini açıkladı.
Duyuruda, salgına bağlı olarak geçen yıl sert daralan küresel ekonominin, destekleyici politikalar ve aşılama sürecindeki olumlu gelişmelerin etkisiyle toparlanmaya devam ettiği belirtilerek, bu iyileşme sürecinde, özellikle imalat sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenmenin belirleyici olduğu kaydedildi.
Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği belirtilen duyuruda, şunlar kaydedildi:
"Mevcut parasal duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizini sabit tutarak sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir. TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.
"Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır."
Merkez Bankası’nın faiz seyri
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın 6 Temmuz 2019'da görevden alınıp yerine Murat Aysal'ın göreve getirilmesiyle birlikte Merkez Bankası radikal bir kararla politika faizini Temmuz 2019'da yüzde 24 seviyesinden yüzde 19,75 seviyesine düşürdü.
Kurul, 12 Eylül 2019'daki toplantıda faizi yüzde 16,50'ye, 24 Ekim'deki toplantıda yüzde 14,00'e ve 12 Aralık'taki yılın son toplantısında yüzde 12'ye çekti.
2020’yle birlikte 16 Ocak'taki ilk toplantıda 75 baz puanlık bir indirime daha giden Merkez Bankası, politika faizini yüzde 11,25 seviyesine getirdi. 19 Şubat'taki toplantıda ise yüzde 10,75'e, 17 Mart'taki toplantıda da yüzde 9,75'e indirdi.
22 Nisan'daki toplantıda politika faizini 100 baz puan daha düşürerek politika faizini yüzde 8,75'e çeken Merkez Bankası, 21 Mayıs'taki toplantıda da politika faizini 50 baz puan düşürerek yüzde 8,25'e getirdi.
Haziran, Temmuz ve Ağustos ayındaki toplantılarda ise sabit bıraktı. 24 Eylül’deki toplantıda ise 200 baz puan artışa giderek 8.25’ten 10,25’ye yükseltti. 22 Ekim'deki toplantıda faizi bu seviyede sabit bıraktı.
Murat Uysal’ın 07 Kasım'da Cumhurbaşkanı Kararı’yla görevden alınıp yerine eski Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın atanmasının ardındansa radikal bir kararla 19 Kasım’da politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükseltti.
24 Aralık’taki toplantıda 200 baz puanlık bir artışa daha giden Merkez Bankası politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltti. Ocak ve Şubat toplantılarında ise sabit bıraktı. 18 Mart’taki son toplantıda ise yine 200 baz puanlık artışa giderek yüzde 17'den yüzde 19'a yükseltti.
Bu hamleden sonra Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal Cumhurbaşkanı Kararıyla görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu atandı.
(HA)