Fotoğraf: pxhere.com
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın Cumartesi gecesi ani bir kararla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınarak yerine faiz eleştirileriyle bilinen Yeni Şafak yazarı Şahap Kavcıoğlu'nu atanması piyasalar tarafından olumlu karşılanmadı.
Geçtiğimiz haftayı 7,21 seviyesinden kapatan dolar/TL Pazar akşamı 8,41 seviyesine kadar yükseldi. TL’nin değer kaybı bir günde yüzde 11’i aştı. Yüzde 6,65 düşüşle güne başlayan Borsa İstanbul’da ise işlemlere iki kere ara verildi.
Ekonomistler Platformu’ndan Doç. Dr. Oğuz Demir “Bunun böyle olacağını Naci Ağbal görevden alındığında herkes biliyordu” dedi. Naci Ağbal’ın görevden alınmasını sürpriz olarak nitelendiren Demir, piyasaların açılmasıyla birlikte yaşanan aşırı değer kaybı içinse “Sürpriz değil” dedi.
Bunun bir şok ve panik havası olduğunu dile getiren Demir, “Yaşananlar yurttaşlar için iyi bir şey değil fakat kısa vadede 1 dolar 8,50 lira olacak, 9 lira olacak gibi söylemlere kimsenin kulak vermemesini öneririm. En azından önümüzdeki birkaç günü görmeliyiz. Tsunaminin yarattığı etkiye dalgalar çekildikten sonra bakmak lazım. Öbür türlüsü zarar ettirir” uyarısında bulundu.
"Nedenini anlamak için AKP'nin kongresini bekleyeceğiz"
Böylesi bir kararı verenlerin, kararın sonuçlarının ne doğuracağını bildiklerini söyleyen Demir şöyle konuştu:
"İktidar sonuçlarını öngörerek bu adımı attı. Bir hesapları vardır elbet ama Türkiye’de hiçbir şey kamuoyuna açıklanmadığı için şu anda hiçbir şey bilmiyoruz. Bu hesabın ne olduğuna dair Çarşamba günkü AKP’nin büyük kongresine kulak vereceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı açıklamaları dinleyeceğiz. Onun dışında ne söylesek havada kalıyor.
Bunun dışında ben Naci Ağbal son toplantıda 20 baz puan faiz artırdı diye görevden alınmamıştır diye tahmin ediyorum. Çünkü 4 ay önce göreve gelmiş bir Merkez Bankası Başkanı’nın bu kadar kısa bir süre içerisinde görevden alınmasının yaratacağı etkiyi biliyorlardır.
Evet, Naci Ağbal’ın göreve geldiğinden itibaren ağır bir baskı altında kalacağı zaten belliydi. Ekonomi yönetiminin değişmesini herkes de olumlu karşılamıştı. Bu nedenle sırf faiz artırdı diye böyle bir adım atmazsınız.
Ben en azından Ağbal’ın Mayıs’a kadar devam edebileceğini, bir görevden alma olasılığının iş dünyasının baskısıyla olacağını tahmin ediyordum ama oraya kadar bile beklemediler. Belli ki başka siyasi hesaplarla oldu bu işler.”
"Ya faiz yükseltilmeli ya da seçime gidilmeli"
Bu hamlenin Türkiye ekonomisine çok büyük bir güven hasarı verdiğini dile getiren Demir "Kasım'daki değişiklikle birlikte güven seviyesi bir miktar toparlanma yoluna girmişti fakat bu hamle Türkiye'yi çok daha zor bir duruma düşürdü" dedi.
Döviz kurundaki günü birlik yükselişin dengeye oturacağından bahseden Demir, "Asıl mesele bundan sonrası için Türkiye ekonomisinin istikrarı bir şekilde ilerlediğine dair güven yaratabilmek ama artık bu dünden çok daha zor" diye konutu.
Ekonomik anlamada toparlanmak için yapılması gereken iki şeyin olduğunu söyleyen Demir şöyle konuştu:
Birincisi maalesef enflasyondaki yükselişle birlikte kısa vadede tekrar faiz artırımıyla karşı karşıya kalacağız. Başkanlar değişmiş olsa da enflasyon ve döviz kurundaki artışla başka türlü baş edebilmek mümkün değil. Çünkü Merkez Bankası'nın elimizde artık döviz rezervi yok. Kaldı ki geçen sene ellerindeki rezervi tüketecek kadar sattılar ona rağmen yükselişi durduramadılar, sonuç alamadılar. Naci Ağbal'ın elinde yapılabilecek tek bir şey vardı ve faiz yükselterek zaten onu yapıyordu. Şimdi artışı durdurabilmek, tekrar eski patikaya dönmek, güven yaratmaya başlamak için tekrar faiz artırması gerekecek.
Bunun bir adım ilerisini söylemek gerekirse, bu şartlar altında eski güvenin tekrardan tesisi çok kolay değil. Dolayısıyla bence olması gereken şey bütün karar verme sürecinin yenilenmesi yani seçime gidilmesi."
Faiz düşürülürse ne olur?
Oğuz Demir, Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun faiz düşürmesi durumundaki senaryoyu ise tanımladı:
"İşte o zaman döviz kurlarındaki yukarı gidiş, bugün konuştuğumuz rakamların çok çok gerisinde kalmış rakamlar olur. Faiz indirilmesi durumunda doların nereye gideceğimizi kestirebilmek gerçekten mümkün değil.
Oğuz Demir hakkındaİstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat mezunu. 2007'de İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret yüksek lisans yaptı. Italya’da University of Naples Federico II’de Ekonomi ve Finans alanında doktora hazırlık programına katıldı ve İstanbul Üniversitesi’nde İktisat doktorasını tamamladı. 2014'te misafir öğretim üyesi olarak University of Texas at Austin Institute for Innovation Creativity and Capital'de, 2018 Eylül – 2019 Nisan arasında Moskova'da Higher School of Economics Institute of Statistical Studies and Economics of Knowledge'ta görev yaptı. 2013'ten bu yana İstanbul Ticaret Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü öğretim üyesi, aynı üniversitenin Dijital Ekonomi ve Pazarlama Anabilim Dalı başkanı. 2002 – 2004 arasında Ekonomistler Platformu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. 2006'dan beridir de Ekonomistler Platformu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdürüyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde Avrupa Birliği Proje Geliştirme çalışmalarına katıldı. 2003 – 2004 arasında Türk Demokrasi Vakfı Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı. 2005'ten bu yana İktisadi Kalkınma ve Sosyal Atılım Derneği (İKTİSAD – Yönetim Kurulu Başkanı), Toplum ve Ekonomi Politikaları Enstitüsü (TEPE – Yönetim Kurulu Üyesi), Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Derneği (MİARGED – Yönetim Kurulu Üyesi) gibi sivil toplum örgütlerinin kuruluşunda yer aldı. 2017'de kurulan Dijital Kalkınma Derneği'nin de kurucuları arasında. Haftalık olarak Gazete Pencere’de köşe yazıyor ve düzenli olarak medyada ekonomik gelişmeler ile ilgili analizler yapıyor. |
(HA)