Fotoğraf: Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkarak yaptığı analizde üniversiteli işsiz sayısının son 10 yılda iki buçuk kat arttığını söyledi.
TÜİK’in Şubat verisine göre 995 bin üniversite mezununun işsiz bulunduğunu aktaranKarabat, “Üniversiteli işsiz sayısı koronavirüs salgınıyla beraber gerçekçi bir tedbir alınmazsa çok daha yakın gelecekte milyonları bulacak” dedi.
TIKLAYIN - Avrupa'da Genç İşsizliği Yükselen İki Ülkeden Biri Türkiye
Temmuz’da 900 bin gencin üniversiteden mezun olacağını söyleyen Karabat“Bunun 600 bini aktif biçimde iş aramaya başlayacak. Halihazırda üniversitede okuyan milyonlarca genç ise büyük bir umutsuzluk içinde” diye konuştu ve şöyle devam etti:
“İşsiz üniversite mezunu 5 yıl önceye oranla yüzde 51, 10 yıl önceye oranla yüzde 139, 15 yıl önceye oranlaysa yüzde 263 daha fazla. Önlem alınmazsa 2021’de bugünün 2 katı kadar üniversiteli işsizliği olacak. Cumhuriyetin kuruluşundan AKP dönemine kadar 79, AKP döneminde ise 129 üniversite açıldı. Eğitimi dahi planlama yapmadan organize etmenin sonuçları ülke gençliğinin omzuna yıkılmış durumda. Üniversite açmayı bina dikmekten ibaret gören anlayış gençliğe ihanet etmektedir.
“900 bin kişi mezun olacak”
“2013’te mezun olan öğrenci sayısı 688 bin 432’yken bu sayı 2019’da 891 bin 458’e kadar yükseldi. Bu süre içinde kontenjanlar da artırıldığı için mezun sayısı önümüzdeki yıllarda daha da artacak. 2020’de üniversiteden mezun olan sayısı 900 binin üzerinde olacak.
“Son 2 yıldır üniversite mezunu çalışan sayısında neredeyse bir artış olmadığı düşünülür ve bir de salgının yarattığı ekonomik tahribat hesaba katılırsa bu 900 bin gencin önemli bir kısmının işsiz kalacağı anlaşılıyor.
“Salgın koşullarında ne yapacak bu gençler? Ya ailesinin evinde uzunca bir süre iş arayacak ya da evlendirilecek ve çalışma hayatından koparılacak. 2020’de ülke gençliğine böyle bir tablo bırakıyoruz.”
“Gençlere nasıl bir kariyer yolu açılacak?”
“Birkaç örnekle anlatmak gerekirse 120 bin gencimiz bu yıl bankacılık, sigortacılık, muhasebe, reklamcılık, işletme gibi iş ve yönetim alanlarının lisans bölümlerinden mezun olacaklar. Önlisans, yüksek lisans ve doktora da dahil edildiğinde sayı 200 binin üzerine çıkıyor.
“En az 17 bin hukuk mezunu aramıza katılacak. Bir zamanların parmakla gösterilen avukatlık mesleği, plansızca açılan üniversiteler yüzünden zor günler geçiriyor. Hukuk mezunu gençler asgari ücretin dahi altında hukuk bürolarından çalıştırılıyor. Şimdi emek piyasasına 17 bin hukukçu daha eklenecek. Ekonomi, psikoloji, sosyoloji ve siyaset bilimi gibi sosyal ve davranış bilimleri alanında bu sene en az 60 bin gencimiz mezun olacak.
“İnşaat ve mimarlıkta 20 bin mezun, eğitim bilimlerinden 60 bin mezun, mühendislik alanında ise 75 bin mezun. Bu gençlerin nasıl bir kariyer yolu olacak, dahası gelirlerini nasıl elde edecekler? Hükümetin bu sorulara verecek bir cevabı bulunmuyor. Onlar yıllardır bina dikerek ‘işte üniversite kurduk’ demekle meşgullerdi.”
"Her yıl 75 bin öğretmen mezun oluyor"
Ataması yapılmayan öğretmenlerle ilgili de konuşan Karabat, 2019-2020 itibariyle eğitim bilimlerinde okuyan lisans öğrencisi sayısının 265 bin olduğunu söyledi. Karabat “Bu alandan her yıl yaklaşık 75 bin genç mezun oluyor. Ancak yarısının dahi ataması yapılmıyor. Böylece ataması yapılmayan öğretmen ordusu giderek büyüyor” diye konuştu.
“Türkiye’de her 10 kişiden 1’i üniversite öğrencisi “
Türkiye’de yaklaşık her 10 kişiden 1’inin üniversite öğrencisi olduğunu ifade eden Karabat sözlerine şöyle devam etti:
“Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre 2019-2020 eğitim yılında ülkede toplam 3 milyon 825 bin üniversiteli bulunuyor. Ancak bu sayıya açıköğretim fakültelerinde okuyanlar da eklendiğinde üniversiteli sayısı 7 milyon 940 bini buluyor. 2014’ten bu yana üniversite öğrencisi sayısı açıköğretimdekiler hariç yüzde 32 arttı. Böylece bu yıl itibariyle ülke nüfusunda yaklaşık her 10 kişiden biri üniversite öğrencisi haline gelmiş durumda. Ancak Türkiye’nin ekonomik kapasitesi bu öğrencileri istihdam edebilecek güçte değil”
En iyimser tahminle Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 küçüleceğini söyleyen Karabat, “Ülke ekonomisi uçuruma sürükleniyor. iktidar ise bu sorumluluğu gençlerin omzuna yıkmaya çalışıyor” dedi. Karabat hayata geçirilmesi gereken çözüm önerilerini şöyle sıraladı;
1- EYT’lilere çözüm bulunsun: Emeklilikte yaşa takılanların talepleri karşılanırsa işgücü piyasasından yaklaşık 500 bin yurttaşımız ayrılacak, bu ise bu yurttaşlarımızın yeri ilave 500 bin istihdam anlamına gelecektir.
2- Emekli maaşları artırılsın: Ülkemizde gününü doldurmasına rağmen çalışmak zorunda kalan milyonlarca yurttaşımız var. Bu insanlar emekli maaşlarındaki yetersizlik yüzünden emekli olmuyorlar. Emeklilik şartları iyileştirilirse işgücü piyasası rahatlayacak, gençlerin önü açılacaktır.
3- Çalışma süresi kısaltılsın: İşgücü piyasamızın en önemli özelliği kayıt dışılığın yüzde 35’ler gibi çok yüksek oranda seyretmesidir. Yüksek işsizlikle birleştiğinde bu durum çalışanların sırtındaki sopaya dönüşüyor. Emekçiler güvencesiz şartlarda günde 10-12 saat çalıştırılıyor ve işsiz kalma endişesiyle bu duruma rıza gösteriyorlar. Kayıtdışılığın bir an önce son bulması adına Meclis harekete geçmeli, çalışma süresi yasal sınır olan 8 saate daha sonra ise 6 saate indirilmeli.
4- Kamu yatırımlara el atmalı: Kısa vadede işgücü piyasasını rahatlatacak adımların yanı sıra halkçı, kamucu ve planlamacı bir ekonomi politikasına ihtiyaç var. 2011’de kapatılan Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) yeniden açılmalı ve kamu yatırımlara el atmalı.