Haberin İngilizcesi için tıklayın
Genç İşsizler Platformu’nun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine dayandırarak hazırladığı Aralık 2019 ‘İşsizlik ve İstihdam Raporu’ yayınlandı.
Genç işsiz sayısının yüksek düzeyini bu ay da koruduğu belirtilen raporda şu bilgiler yer aldı:
*Güncel verilere göre 15-34 yaş arası genç nüfustaki işsiz sayısı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 425 bin kişi artarak 2 milyon 721 bin kişiye ulaştı. Son bir yıl içerisinde bu yaştaki işsizlik oranı yüzde 3,1 artarak yüzde 19,3’e çıktı.
*Bu yaş grubundaki genç işsiz sayısı; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’dan sonra Türkiye’nin beşinci büyük il nüfusunu oluşturacak düzeye geldi.
*Uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan 15-24 yaş arası işsizlik oranı ise yüzde 26,1’e ulaştı, bu yaştaki genç işsiz sayısı 1 milyon 399 oldu.
*Finansal istikrarsızlıkla başlayan ve Nisan 2018'den itibaren etkisi belirginleşen ekonomik kriz sürecinde 15-34 yaş grubu genç işsiz sayısı 907 bin kişi arttı.
*İşsizlik oranı tüm eğitim gruplarında önceki yıla kıyasla büyük ölçüde arttı; en yüksek genç işsiz sayısı 15-34 yaş grubunda 1 milyon 516 bin kişi ile ortaokul ve lise mezunlarında gözlemlendi.
*Bu yaş grubundaki üniversite mezunu işsiz sayısı 991 bine çıkı. Eğitime harcanan para, zaman ve emek iş gücü piyasasında karşılığını bulamadı.
*Nisan 2018'den itibaren etkisi belirginleşen ekonomik kriz sürecinde 15-34 yaş grubu üniversiteli işsiz sayısı 357 bin kişi artarak 991 bine ulaştı.
*15-29 yaş grubunda ne eğitim alan ne de herhangi bir şekilde çalışan/ staj gören genç sayısı 5 milyon 551 bine ulaştı. Gençlerin yüzde 31,3'ü ekonomik faaliyetlere katkı verememekte aynı zamanda eğitim veya staj yoluyla kendisini geliştirememektedir.
*Bu kategorideki genç sayısı Danimarka, Norveç ve Finlandiya gibi bazı gelişmiş Avrupa ülkelerinin toplam nüfusu kadardır.
*Aynı yaş grubundaki genç kadınların eğitime ve istihdama dahil olmayanlarının sayısı 3 milyon 782 bin oldu. Genç kadınlarda bu oran yüzde 43,0 oldu. Bu oran aynı yaş grubundaki erkeklerin yüzde 19,8 oranının çok üstünde ölçüldü. Çalışma ve eğitim alma hakkında kadınların durumu erkeklere göre çok daha kötü olup; cinsiyete dayalı fırsat eşitsizliği yaratmakta ve sosyal hak kaybına neden olmaktadır.
*İşsizlik sayı ve oranlarındaki artışa ek olarak işsizlik süresi de gittikçe uzamaktadır. Bir yıldan fazla süredir iş arayan 15-34 yaş arası genç sayısı son bir yılda 97 binden 464 bine çıktı.
*Üniversite mezunlarının iş arama süreleri de gittikçe uzamaktadır. 1 yıldan fazla süredir iş arayan 15-34 yaş arası üniversiteli genç sayısı son 1 yılda 41 binden 234 bine çıkmıştır. Mezunlar; KYK kredilerini ödeme fırsatı bulamamakta, yükselen faizler nedeniyle borçları artmakta ve bazı durumlarda haciz ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
(HA)