Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman / AA
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019"u düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Albayrak 'Yeni Ekonomi Planı' tanıtımına başlamadan önce açıklayacakları paketin "Türkiye ekonomisinin karşılaştığı en temel sorunlara yeterli çözümler sağlayacağını düşündüğümüz adımların ilk aşamasını ele aldık" diye konuştu.
Albayrak "Sadece 2019 yılında hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimiz düzenlemeleri ve adımları paylaşacağız. Gelecek yıl atılacak adımların paylaşımı seneye yapılacak" bilgilendirmesini yaptı.
Albayrak, finansal sektörde ilk adımın bankacılık sektöründe atılacağını söyledi.
Konuşma başlarken 5,67 seviyesinde olan ABD Doları açıklamalar sırasında 5,72'yi gördü. Konuşma bitiminde eski seviyesini indi.
Albayrak'ın açıkladığı pakette yer alan düzenlemeler ve konuşmasından satırbaşları şöyle:
İnfografik: Ahmet Burak Özkan / AA
Konkordato ve kredi yapılandırmada yeni düzen
"Konkordato ve kredi yapılandırma meselesini, çok daha iyi, herkesin çıkarına olan yeni bir yasal çerçeve ile ele alacağız. Yeni yasal çerçeve, yeniden yapılandırma ve alacak tahsil süreçlerini hızlandıracak, borç ödeme kabiliyetini yitirmiş şirketlerin hızlı şekilde tasfiyesini sağlayacak.
"Bankalar Birliği öncülüğünde, kamunun olmadığı bir yapıda, enerji ve inşaat gibi yüksek sorunlu kredilerin olduğu iki sektörde, sorunlu varlıkları alıp, borç-hisse takası ile dışarı çıkaracak ve bankaların bilançolarını temizleyeceğiz. Bunun için, Enerji Girişim Sermaye Fonu ve Gayrimenkul Fonu Kurulması'nı gündeme aldık.
"Sermaye güçlendirme stratejisi kapsamında kamu bankalarına toplam 28 milyar lira Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) verilmesi planlanıyor.
"Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermaye artırması planlanıyor. Kamu bankalarının sermaye yeterliliğini ve likiditesini artıracağız.
"Borç yeniden yapılandırmalarını ve icra-iflas işlemlerini daha hızlı ve etkin hale getirmek için yeni bir yasal ve kurumsal çerçeve oluşturulacak.
Kıdem tazminatı
"Vatandaşlarımızın kazançlarına göre kesinti oranlarının belirleneceği zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini yeniden ele alacağız. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz.
"Yeni yapıyla birlikte 5 yılda, sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz. Finansal sektörün daha sağlıklı işleyişini sağlamak için reel sektör alanında bazı adımlar atılacak.
Tarım
Albayrak enflasyonun "en önemli sorunun gıda alanı "Tarımda Milli Birlik Projesi" olarak ilan etti.
"Bu alandaki adımları Tarım Bakanlığımız ile Gıda Komitesi koordinasyonunda takip edeceğiz. Gıda enflasyonu ile mücadele için en önemli yapısal reformumuz "Tarımda Milli Birlik Projesi" olacak. Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından çalışılan bu kapsamlı strateji mayıs ayında tüm kamuoyumuzla paylaşılacak."
Sera A.Ş.
"Taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera A.Ş. kurulacak. Sera A.Ş.'nin toplam sera üretiminin yüzde 25'inin karşılanması hedefleniyor
"Enflasyon ile mücadele kapsamında tarımda bölge bazında arz talep planlanacak, sözleşmeli tarım yaygınlaştırılacak. Üretici ve tüketici arasında değer zinciri sağlanacak, kurumsal altyapı tesis edilecek.
"Kooperatifçilik odaklı gıdada ulusal markalaşma sağlanacak.
"Hal yasası ve gıda regülasyonuyla üretici ve kooperatiflerin hal içindeki payı artırılacak.
Vergi
"Yeni vergi mimarimizde istisna ve muafiyetleri azaltacağız. Kurumlar Vergisi'ni kademeli olarak düşüreceğiz. Daha adaletli bir vergi sistemi için, gelire göre artan oranlarda vergilendirmeyi sağlayacağız. Özellikle beyannameyi yaygınlaştıracak ve gelir artışlarının sağlayacağı potansiyel ile dolaylı vergileri azaltıp, dolaysız vergileri artırarak verginin tabana yayılmasını sağlayacağız.
"Varlık Fonunca, ülkemizi uluslararası ticarette bölgesel lojistik üs haline getirmek amacıyla Lojistik Master Planı hazırlanacak. Turizm Master planı ile 4 yıl içerisinde 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm gelirine ulaşma hedefi gerçekleştirilecek.
Yerli sanayi ve 50 milyon turist
Sanayide yerlileştirme programıyla 300 ürünün yerlileştirilmesi planlanıyor, Mayıs'ta açıklanacak.
Bu yıl YEP planlarıyla uyumlu şekilde turist sayısını 50 milyonun üzerinde, turizm gelirlerinin 35 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi beklenmekte.
Açıklama sırasında dolar 5,72'yi denedi
Pazartesi dolar/TL kurunun 5,73'e yükselmesinin ardından dün de 5,71 seviyelerini gören kur günü 5,69 seviyesinde kapattı.Çarşamba gününe 5,67 seviyesinde başlayan kur Albayrak'ın açıklamaları sırasında 5,72 seviyesini denedi ve açıklamaların ardından güne başladığı seviyeye geri döndü.
Dolar/TL paratisi saat 12.57 itibariyle 5,67 seviyesinde fiyatlanıyor. (HA)