Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye'de yıllık enflasyonun Ekim ayında yüzde 25,24'e yükseldiğini açıkladı. Böylece Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında yaşadığı ciddi değer kaybı sonrası Türkiye, son 15 yılın en yüksek enflasyon oranını görmüş oldu.
TIKLAYIN - Enflasyon Yüzde 25,24 ile 15 Yılın Zirvesinde
Türkiye dünyada enflasyon oranı en yüksek 10 ülke içerisinde yer alıyor. Avrupa'da ise en yüksek enflasyon oranına sahip ülke yıllık yüzde 25,24 ile Türkiye.
Türkiye'yi enflasyon oranı yıllık yüzde 8,90'ı bulan Ukrayna izliyor. Ukrayna'yı yüzde 5,00 ile Romanya izliyor. Romanya ayrıca 28 üyeli Avrupa Birliği ülkeleri arasında en yüksek enflasyona sahip ülke.
Estonya ve Macaristan 4.40 ve 3.80 ile Avrupa Birliği'nde en yüksek enflasyona sahip diğer ülkeler.
Brexit'in ekonomiye yaptığı baskıyla tüketici fiyatları yükselen, gelişmiş ülkeler ve büyük ekonomiler klasmanındaki Birleşik Krallık ise yıllık yüzde 2.40 ile Avrupa'da enflasyonu en yüksek on yedinci ülke.
Avrupa'da enflasyon oranı en düşük ülkeler ise Danimarka ve İrlanda. Bu iki ülkenin enflasyonu da yüzde birin altında. Bu oran Danimarka'da 0,60'ken İrlanda'da 0,90. Lihtenştayn ve Portekiz'in enflasyon oranı ise yüzde bir.
Enflasyon nedir, neden yükselir?
Enflasyon, fiyatların genel olarak ve sürekli bir biçimde yükselme eğiliminde olması sonucu paranın satın alma gücünün düşme hızı olarak tanımlanıyor.
Enflasyonun yükselmesinin en bilinen sebeplerinin başında ise arz- talep dengesinin bozulması geliyor. Türkiye'de bunun nedeni olarak kötü ekonomi politikalarına bağlı olarak yerli üretimin olmaması ve döviz kurlarındaki aşırı oynaklık gösteriliyor.
Enflasyon düzeyinin belirlenmesi için tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyatları endeksi (ÜFE) olmak üzere önemli iki göstergenin sonucuna bakılıyor. (HA)